Woensdag 18/05/2022

islamitische staat

"IS-leider Al-Baghdadi verlaat strijd in Mosoel en verbergt zich in dorpjes"

Abu Bakr al-Baghdadi spreekt zijn volgers toe. Het filmpje verscheen op 5 juli 2014. Beeld AP
Abu Bakr al-Baghdadi spreekt zijn volgers toe. Het filmpje verscheen op 5 juli 2014.Beeld AP

Omsingeld, gewond of dood. Er is de laatste tijd veel verschenen over de zelfverklaarde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Geen enkel nieuwsje kon echter worden bevestigd. Vandaag zou, volgens betrouwbare Amerikaanse en Iraakse militaire bronnen althans, Al-Baghdadi het commando over de slag in Mosoel aan zijn officieren hebben over gelaten en zichzelf hebben verstopt op het Iraakse platteland. Hij leeft dus ondergedoken in de woestijn.

GVV & FT

Het blijft zo goed als onmogelijk om precies te weten te komen waar de kalief van terreurgroep Islamitische Staat zich schuilhoudt, maar de Iraakse en Amerikaanse inlichtingendiensten denken nu toch in de goede richting te zitten. Ze gaan ervan uit dat Al-Baghdadi - die zich al maanden niet meer laat horen, ook niet in officiële mededelingen - de Iraakse stad Mosoel ontvlucht is.

Gerespecteerde bronnen melden dat Al-Baghdadi zich zou schuilhouden tussen de burgers van soennitische dorpjes en zelfs meerdere malen per dag van locatie zou verkassen. Hij bevindt zich dus niet meer in de steden waar de strijd hevig woedt en heeft zijn manschappen achtergelaten.

De IS-leider "oefent waarschijnlijk geen enkele tactische invloed uit op de manier waarop de strijd wordt gevoerd" tegen de Iraakse troepen in Mosoel, aldus de Amerikaanse verantwoordelijke van Defensie die anoniem wil blijven. "Hij heeft waarschijnlijk grote strategische richtlijnen gegeven" aan zijn militaire leiders ter plaatse en heeft hen de strijd laten voeren.

Historische wieg van IS
"Het gebied waarin hij zich bevindt, strekt zich uit ten noorden van de Eufraat-rivier tussen Baiji en de Syrische grens. Dat is de historische wieg van IS en de terroristen kennen het terrein en de bewoners daar goed. Water, voedsel en brandstof zijn er voldoende voorhanden en het is er gemakkelijker om spionnen te spotten dan in dichtbevolkt gebied", aldus de Iraakse expert Hisham Al-Hashimi. Er wordt dan ook voorspeld dat IS zijn kalifaat zal verplaatsen naar de Eufraatvallei.

Al-Baghdadi zou overigens geen apparatuur gebruiken waarmee hij te traceren valt en hij lijkt ook geleerd te hebben van de vangst van Osama Bin Laden. Zo steunt hij op verscheidene koeriers om in verbinding te blijven met zijn organisatie en niet slechts op één, wat Bin Laden indertijd fataal is geworden. Hij zou tijdens eventuele uitjes ook meermaals van voertuig veranderen.

Al-Baghdadi verschijnt zelden in het openbaar en er zijn maar een paar foto's van hem bekend. Hij wordt daarom ook 'de onzichtbare sjeik' genoemd Beeld EPA
Al-Baghdadi verschijnt zelden in het openbaar en er zijn maar een paar foto's van hem bekend. Hij wordt daarom ook 'de onzichtbare sjeik' genoemdBeeld EPA

Drie audioboodschappen

Sinds begin november lijkt Al-Baghdadi dus van de aardbol verdwenen. Toen riep hij zijn volgers via een audioboodschap op nog harder te strijden tegen het Iraakse leger en de westerse internationale coalitie. "Laat hun bloed stromen als rivieren", klonkt het. Sinds het oprukken van IS is Al-Baghdadi slechts één keer op camera verschenen en op 2 november vorig jaar publiceerde hij pas zijn derde audioboodschap.

Al-Baghdadi heeft dus al genoeg aangetoond een kat-en-muisspelletje te kunnen spelen. Er is immers al jaren een grote internationale klopjacht aan de gang naar de IS-leider, maar hij blijkt vooralsnog niet te vinden. De Verenigde Staten loven zelfs een beloning van 10 miljoen dollar uit voor wie hem kan vangen, dood of levend.

Terrein verliezen

IS verliest intussen steeds meer terrein op het Iraakse leger, dat twee dagen geleden nog de strategisch belangrijke al-Hurriyahbrug in Mosoel kon heroveren. De ernstig verzwakte terreurorganisatie werd in januari al uit het oosten van de Noord-Iraakse stad verdreven en zou - naar schatting - maar uit een paar honderd strijders meer bestaan. Zij voeren dagelijks oorlog met honderdduizend Iraakse strijdkrachten. Er wordt gezegd dat het slechts een kwestie van weken of maanden kan zijn voor de terreurgroep helemaal uit Mosoel verdreven wordt.

Indien IS Mosoel verliest, zullen de strijders zich meer concentreren op de Eufraatvallei, nadat de terreurgroep ook al Raqqa in Syrië verloor. "Ik denk niet dat de jihadisten het hebben opgegeven om territoria te controleren in het kader van een kalifaat", aldus de Amerikaanse verantwoordelijke nog. "Ze maken plannen om te blijven functioneren als een pseudostaat geconcentreerd in de vallei van de Eufraat", in het oosten van Syrië en het westen van Irak, na de val van Mosoel en Raqqa, klinkt het.

Ze zijn "allicht" bezig met de reorganisatie van hun administratie om te kunnen blijven functioneren ondanks aanvallen van de coalitie, aldus de Defensiebron, die toevoegt dat IS al 65 procent van zijn terrein is verloren sinds zijn hoogdagen in 2014. Volgens het Pentagon zou al de helft van de strijders van de jihadistische groep zijn omgekomen.

Telegram en Twitter
De inlichtingendiensten wijzen er ook nog op dat Islamitische Staat niet meer zo vurig heerst op sociale media, volgens hen een bewijs dat Al-Baghdadi en zijn compagnons steeds meer geïsoleerd geraken. Gesprekken en het verspreiden van video's of foto's op berichtendienst Telegram bijvoorbeeld, enorm populair bij jihadi's, zou de laatste maanden stevig zijn afgebouwd. Men schat zelfs dat de aanwezigheid van IS op Twitter sinds 2014 met 45 procent gezakt is - 360.000 accounts verbonden met de terreurgroep werden al verwijderd.

Het Iraakse leger wint steeds meer terrein op IS in de Iraakse stad Mosoel. Daar woeden dagelijks hevige gevechten. Beeld AFP
Het Iraakse leger wint steeds meer terrein op IS in de Iraakse stad Mosoel. Daar woeden dagelijks hevige gevechten.Beeld AFP
Iraakse burgers ontvluchten ook vandaag nog massaal Mosoel, de tweede grootste stad van het land. Beeld AFP
Iraakse burgers ontvluchten ook vandaag nog massaal Mosoel, de tweede grootste stad van het land.Beeld AFP
Een Iraakse soldaat brengt een geboeide man weg die ervan verdacht wordt samen te werken met Islamitische Staat. Beeld REUTERS
Een Iraakse soldaat brengt een geboeide man weg die ervan verdacht wordt samen te werken met Islamitische Staat.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234