Dinsdag 18/01/2022

Rusland

Is Marina Boetina (29) een bevlogen studente of een doortrapte spion?

De van spionage verdachte Maria Boetina poseerde op Facebook tijdens een wapenbeurs. Beeld privé
De van spionage verdachte Maria Boetina poseerde op Facebook tijdens een wapenbeurs.Beeld privé

Marina Boetina lijkt zo weggelopen uit een spionagefilm. De jonge Russin zou pion zijn in een groot geopolitiek spel.

Bob van Huet

Ze is fotogeniek, ze is handig met alle soorten vuurwapens, ze heet een studente te zijn, van 29, maar laat haar studieopdrachten maken door een bijna dertig jaar oudere Republikeinse politicus. De laatste voert ze op als haar partner maar als ze onder vrienden is zegt ze hem te verachten.

Tot zover is er nog niet zo veel aan de hand aan de hand. Alleen riskeert Maria Boetina nu wel tenminste vijftien jaar gevangenisstraf. Wegens staatsgevaarlijke- en spionageactiviteiten voor Rusland. Boetina infiltreerde in ieder geval succesvol in de National Rifle Association (NRA), het conservatieve bolwerk en uithangbord van de Amerikaanse vuurwapenlobby. Via deze pro-Republikeinse kreeg ze ook toegang tot politieke netwerken en kwam zelfs in de buurt van (toen nog) presidentskandidaat Donald Trump. Tijdens diens campagne kon ze hem een vraag stellen vanuit de zaal.

'Laat Boetina vrij'

Amerikanen, maar ook Russen raken steeds meer in de ban van een vermeende studente die in Amerika nu is aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu zelfs een oproep gedaan voor haar vrijlating.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Boetina gebruikt als een pion in een veel groter, geopolitiek, spel. De arrestatie van de jonge vrouw zou heel bewust nu zijn en worden omgeven met veel rumoer. Doel volgens Moskou: het ondermijnen van de resultaten van de top van Donald Trump en Vladimir Poetin.

FBI

Maria Boetina zelf moet inmiddels heel veel vragen beantwoorden. Van de FBI. Ze is gearresteerd en voorgeleid. "Ze moet over dezelfde kam worden geschoren als andere undercover agenten van Moskou", aldus de openbare aanklager in Washington deze week. Allemaal onzin, aldus haar advocaat. "Ze is eenvoudigweg een studente die in politiek is geïnteresseerd."

Dat laatste strookt niet helemaal met wat Amerikaanse kranten inmiddels boven water hebben gekregen. Als alle spannende verhalen over haar geloofd kan Boetina rechtstreeks zijn afgestudeerd aan de zogeheten ‘Sparrow School’. Dat is de bijnaam van de vermeende opleidingsschool van de SVR, de afkorting staat in het Russisch voor Buitenlandse Veiligheidsdienst. In de recente film ‘Red Sparrow’ wordt op basis van verklaringen van oud-medewerkers getoond hoe men daar te werk gaat. Aantrekkelijke jonge vrouwen worden opgeleid tot dodelijke spionnen. Ze moeten verschillende talen leren spreken, diverse vechtsporten beheersen, alle spionagetrucks beheersen en ook de kunsten van verleiding. Plat gezegd: zich prostitueren ten dienste van het vaderland.

Butina poseert als een soort 007. Beeld EPA
Butina poseert als een soort 007.Beeld EPA

Beren

Het verhaal van Boetina is op zich al een film waard: opgegroeid in Siberië waar haar vader haar leert beren en wolven af te schieten, op haar 21e verhuisd naar Moskou waar ze een meubelzaak begint. Dan blijkt ze plots oprichtster van een schimmige organisatie die Russische burgers - net als Amerikanen – het recht wil bezorgen vuurwapens te dragen. Zo komt ze makkelijk binnen bij de NRA en verhuist ze in 2016 naar Washington.

Ze knoopt een relatie aan met aan adviseur van de Republikeinse Partij en wordt prompt geschaduwd door de FBI. Die krijgt te maken met een vrouw die heel actief is in de sociale media. Er zijn duizenden tweets van Boetina en honderden foto’s en filmpjes op Facebook waarin ze met allerhande wapens poseert. De FBI ontdekt dat ze dineert met een van spionage verdachte Russische diplomaat die inmiddels Amerika heeft verlaten.

Maar vooral blijkt ze bevriend met Alexander Torchine, een steenrijke zakenman en vertrouweling van Vladimir Poetin, die ijvert voor het beëindigen van de Amerikaanse sancties tegen Rusland. ,,Vragen ze je al om handtekeningen? Je hebt Anna Chapman naar de kroon gestoken”, mailt Torchine aan Boetina. Anna Chapman was de Russische spionne die in 2010 werd gearresteerd, schuld bekende en daarna werd uitgeruild tegen Amerikanen die in Rusland vastzaten. Het antwoord van Boetina op de mail luidde: ,,Goede leermeesters!”.

Boetina met Alexander Torshin tijdens een bijeenkomst in Washington, in 2015 Beeld privé
Boetina met Alexander Torshin tijdens een bijeenkomst in Washington, in 2015Beeld privé

Volgens aanklager Erik Kenerson is de laatste opmerking 'niet het taalgebruik van iemand die hier alleen maar komt studeren'. In een andere mailwisseling met Torchine maakt hij zich zorgen over de kortdurige verblijfsvergunningen voor de Verenigde Staten. Die zouden teveel aandacht trekken. Boetina suggereert wel een verblijfsvergunning te kunnen regelen door seks met iemand van een niet verder aangeduide 'belangenorganisatie'.

In Moskou wordt de zaak met argusogen gevolgd.

Maria Butina in 2014 met de baas van de NRA, Wayne LaPierre Beeld privé
Maria Butina in 2014 met de baas van de NRA, Wayne LaPierreBeeld privé
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234