Donderdag 29/09/2022

Opinie

IS zal niet rusten voor Eindtijd is aangebroken

Archiefbeeld van een IS-parade door de Syrische stad Raqqa (juni 2014). Beeld AP
Archiefbeeld van een IS-parade door de Syrische stad Raqqa (juni 2014).Beeld AP

Adjiedj Bakas is Nederlandse trendwatcher en auteur.

Adjiedj Bakas

IS riep enige tijd geleden het kalifaat uit, met bendeleider Abu Bakr al-Baghda-di als kalief. Voor inzicht in de religieuze drijfveren van IS is dit van doorslaggevend belang. Een kalief is de opvolger van de profeet Mohammed en in een kalifaat is het islamitische recht van kracht in zijn meest pure vorm, zoals vastgelegd in de Koran en de soenna.

Trendwatcher Adjiedj Bakas. Beeld Bakas.nl
Trendwatcher Adjiedj Bakas.Beeld Bakas.nl

Apocalyps

De islamitische traditie leert verder dat de wereld twee perioden zal kennen waarin het kalifaat bestaat, met daartussen een tijd waarin tirannen regeren. Het eerste kalifaat kwam aan zijn einde met de val van het Ottomaanse rijk, waarna in de islamitische wereld despotische regimes aan de macht kwamen.

Wat IS betreft is nu de tweede geprofeteerde kalifaatperiode begonnen. Die luidt ook het begin in van het Einde der Tijden, dat gepaard gaat met een massale en apocalyptische strijd tussen de troepen van het kalifaat en de ongelovigen. We kenden dit apocalyptische denken tot nog toe vooral van de sjiieten, die traditiegetrouw geloven in een Einde der Tijden gevolgd door de komst van de Mahdi, het islamitische equivalent van de Messias.

Onthoofdingsvideo's

Nu hebben ook soennieten de Apocalyps omhelsd met de opkomst van IS. Hun onthoofdingsvideo's zijn in feite reclamespotjes voor het Einde der Tijden. Met de terugkeer van het kalifaat is ook de jihad weer springlevend. Het is de plicht van een kalief oorlog te voeren en gebied te blijven veroveren, tot door een selecte groep uitverkoren gelovigen de heilstaat op aarde wordt gevestigd.

Een belangrijk onderdeel van deze jihad is de terreur die we krijgen voorgeschoteld via de propagandavideo's met onthoofdingen, verbrandingen en zelfs kruisigingen. Het doel is angst zaaien onder de vijand en die uitlokken tot militair ingrijpen. Om het Einde der Tijden te bewerkstelligen is immers een massale confrontatie nodig tussen gelovigen en ongelovigen. Zo veel mogelijk bloed van ongelovigen vergieten is het doel.

Wreedheid

Dit is de geloofswereld van IS en die vindt haar grondslag in verzen uit de Koran, in de soenna en in de Hadith. Het verschil tussen deze sekte en de vroegere islam zit in het feit dat de veroveringen toen voortkwamen uit een zeker vooruitgangsoptimisme. Nu komt de terreur voort uit nihilisme. Een bloedige apocalyps, die met gewetenloze wreedheid wordt gerealiseerd, dat wil IS. Dan komt de Messias en dan is hun missie geslaagd.

De wegkijkers (zie Nederlands GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini die weigert te accepteren dat in de stroom asielzoekersmenig IS-terrorist meekomt, zoals Parijs afgelopen vrijdag weer eens bewees) onderkennen dit fenomeen niet. Daardoor heeft het Westen nog geen antwoord op dit nieuwe fascisme dat ons voor het eerst in zeventig jaar weer existentieel bedreigt. Na zeventig jaar vrede en welvaart zijn we verweekt en verwend geworden, we kunnen niet omgaan met dit brute geweld en maken daardoor verkeerde keuzes.

Makkelijke prooi

IS moet met geweld worden bestreden. Onderhandelen om tot een wapenstilstand of vrede te komen, zoals de Italiaanse terrorismedeskundige Loretta Napoleoni onlangs in het Nederlandse programma EenVandaag voorstelde, is geen optie en bovendien nogal naïef. Zoals gezegd is het de plicht van een kalief om de wereld in brand te steken en gebied te blijven veroveren. Het Midden-Oosten, delen van Afrika en ook Europa en in iets mindere mate Noord-Amerika zullen de jihad gaan ervaren de komende jaren. Europa vormt de frontlinie en wordt als uiterst makkelijke prooi gezien: vergrijsd, risicomijdend, zonder enige vechtlust, zielloos in het post-christelijke tijdperk en geleid door zwakke politici. Bovendien werkt Europa niet samen met logische bondgenoten als Rusland en Israël, waar gezamenlijk de As van de Hoop mee gevormd zou kunnen worden.

Integendeel. Europa boycot Israël, zoals we afgelopen week weer konden zien met de discriminatoire labels op Israëlische producten, die de EU nu eist. En Europa laat zich door Amerikaanse neocons die zijn blijven steken in de vorige Koude Oorlog, ophitsen tegen Poetin's Rusland. Zo is is Europa zwakker dan ooit tevoren.

Leger boze jonge mannen

Tegelijkertijd is Europa verliezer in de huidige demografische oorlogsvoering. IS en consorten (denk ook aan Boko Haram in Afrika en de taliban in Azië) beschikken over een leger boze jonge mannen, die, zoals de Duitse demograaf Gunnar Heinsohn eerder beschreef, overtollig en overbodig zijn.

In hun boek "Occidentalisme", ontleden de auteurs Ian Buruma en Avishai Margalit vlijmscherp het verband tussen totalitarisme en godsdienstfanatisme: "Het fascisme oefende juist zo'n aantrekkingskracht uit op middelmatige mensen omdat het hun een glimp liet opvangen van de glorie, doordat ze zich deel voelden uitmaken van een supernatie, en in het geval van het nazisme, van een superras dat kennelijk met superieure deugden en spirituele kwaliteiten was begiftigd. Gepolitiseerde religieuze bewegingen weten mensen vaak om dezelfde redenen aan te trekken. Zelfopoffering voor een hogere zaak, voor een ideale wereld, gezuiverd van menselijke hebzucht en onrecht, is voor de gemiddelde mens dé manier om zich een held te kunnen voelen. Het is beter glorieus te sterven voor een ideaal dan te leven in Komfortismus. De keuze voor een gewelddadige dood wordt een heroïsche daad van de menselijke wilskracht."

Schotelantenne-cultuur

De Belgische politicus Jean-Marie Dedecker (LDD) schrijft: "Jihadi's gedijen in dezelfde gevoelsmatige, culturele en religieuze onderstromen die gisten in de schotelantenne-cultuur, vooral bij de jeugd. Het zijn krijgsheren in een cultuuroorlog, zeer bewonderd door hun achterban. IS-barbaren en Syrië-strijders zijn geen slachtoffers maar beestachtige oorlogsmisdadigers." De Britse filosoof Thomas Hobbes geloofde reeds in de 17e eeuw dat de orde in de samenleving gebaseerd is op de angst voor de dood. Deze prerationele angst voor een gewelddadige dood is volgens hem het fundament voor elke moraal, omdat het de mensen dwingt in harmonie te leven met de anderen. Als deze angst verdwijnt en de dood verheerlijkt wordt, is het einde zoek.

De barbaren van het Kalifaat hebben de grens van hun hiernamaals al lang overschreden. De waanzin regeert. Dit was niet nieuw in de islamitische traditie. In de elfde en twaalfde eeuw pleegden de Sjiitische Assasijnen reeds rituele zelfmoord als teken van absolute gehoorzaamheid. De huidige islamitische radicalisering en dodencultuur werd reeds gepredikt in 1928 door de Egyptische Moslim Broederschap: "God is ons doel. De Koran is onze constitutie. De Profeet is onze leider. Strijd is onze weg, en de dood omwille van God is onze hoogste ambitie". Dergelijke religiegekken zijn nu geïnfiltreerd in onze samenleving. Fundamentalistisch terrorisme vloeit grotendeels voort uit het geloof zelf, en armoede is er eerder het gevolg van dan de oorzaak. Moslims hebben het hier beter dan in hun landen van herkomst, waar nagenoeg alle rijkdom (petrodollars) in de kluizen zit van twee procent van de bevolking".

Grenzen zijn er in de jihadistische ideologie om te overschrijden en bestanden zijn slechts bedoeld om te verbreken. Een kalief mag tijdelijke bestanden sluiten, maar slechts met één vijand tegelijk. Een wapenstilstand met het Westen betekent dus onvermijdelijk dat het geweld elders doorgaat, bijvoorbeeld in Afrika.

Grondgebied

IS indoctrineert zijn rekruten dusdanig dat ze een stevig theologisch debat kunnen voeren met andersdenkenden. Door zichzelf de status van kalifaat toe te dichten, heeft IS zich ook kwetsbaar gemaakt. Een kalifaat kan namelijk niet bestaan zonder een grondgebied, of zelfs met een grondgebied dat vastligt en niet wordt uitgebreid. Pak dat grondgebied af en het kalifaat verdwijnt als sneeuw voor de zon. Anders dan Al Qaida bijvoorbeeld, kan IS geen ondergronds bestaan leiden. Zonder grondgebied hebben de strijders van IS niets meer om voor te vechten. Ook dit betekent dat de militaire strijd tegen IS op volle kracht moet doorgaan.

Tegelijk moet ideologisch de strijd worden aangegaan om te voorkomen dat islamitische jongeren die zich in het Westen buitengesloten voelen hun heil zoeken bij IS. IS indoctrineert zijn rekruten dusdanig dat ze een stevig theologisch debat kunnen voeren met andersdenkenden, waarbij de Korancitaten je om de oren vliegen. Goedgebekte imams en andere vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap kunnen tegengas bieden, vooropgesteld dat ook zij eindelijk erkennen dat de gewelddadige leer van IS wel degelijk islamitisch is. Zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei: "Het aanwijzen van de bron van het probleem is de eerste stap naar een oplossing." Aboutaleb roept nu terecht op tot het vernietigen van IS.

Karma-kapitalisme

Maar er is meer nodig. In mijn nieuwe boek "Kapitalisme & Slowbalisering" bepleit ik het omvormen van het meedogenloze kapitalisme tot het Karma-kapitalisme, een meer inspirerend kapitalisme, dat degenen verenigd die samen de As van de Hoop vormen. Zo kunnen de goede krachten in de wereld (inclusief vredelievende moslims) samen gelegitimeerd ten strijde trekken tegen de As van de Haat, oftwel IS.

We moeten gaan samenwerken met Israël en Rusland, moeten de balans tussen oorlogsmisdaden en mensenrechten in een nieuw evenwicht brengen, de economie transformeren naar een Oorlogseconomie (waarin geïnnoveerd wordt op het scherpst van de snede) en moeten fors investeren in het leger, maar ook de dienstplicht moet terug.

We moeten ons, net als de Visegrad-landen in Midden-Europa, distantiëren van het zelfmoordbeleid van kanselier Angela Merkel, grenscontroles invoeren. En Griekenland zijn schulden kwijtschelden in ruil voor het hard aanpakken van de migranten annex soldaten van IS, die via dat land Europa binnendringen. We moeten voor migranten stadsstaten in Afrika bouwen, naar Hongkongs model en ontwikkelingshulp koppelen aan geboortebeperking. En we moeten stoppen met denken dat we democratie moeten exporteren naar het Midden-Oosten.

President Al-Sisi van Egypte wees enige tijd geleden de mainstream van de islam aan als de voedingsbodem voor een sekte als IS en riep op tot een revolutie binnen de islam. Hij heeft geen goed woord over voor de manier waarop veel moslims hun religie beleven en wijt dat voor een groot deel aan islamitische geleerden. Hij heeft gelijk. De bron van IS is de islam. Of we dat nu leuk vinden of niet.

Trendwatcher Adjiedj Bakas publiceert komende week zijn boek "Kapitalisme & Slowbalisering". Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Eerdere versies van dit opiniestuk verschenen in de Volkskrant (februari 2015) en op Jalta.nl (februari 2015). Het boek bestellen kan via bakas.nl

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234