Maandag 26/09/2022

Israëlische Justitieminister wil 'linkse' ngo's muilkorven

De Israëlische minister van Justitie Ajalet Shaked. Beeld AFP
De Israëlische minister van Justitie Ajalet Shaked.Beeld AFP

De rechtse minister van Justitie in Israël, Ajelet Shaked, heeft een wetsontwerp klaar waarmee zij de werking van "kritische, links-georiënteerde" ngo's aan banden wil leggen. Het ontwerp is fel omstreden, behalve in de regering-Netanyahu, waar vandaag de meerderheid van een twaalfkoppig ministerieel comité zich achter de tekst schaarde. Het ontwerp van het lid van de kolonistenpartij HaBijiet HaJehoedie (Het Joodse Huis) moet twee lezingen in de Knesset, het parlement, passeren voor het van kracht wordt.

De zogenaamde Transparantiewet voorziet in beperkingen voor ngo's die meer dan de helft van hun financiële middelen van buitenlandse regeringen ontvangen. Critici stellen dat de tekst met name linkse organisaties als B'Ttselem (In het beeld van God) en Shovrim Shtika (Breaking the Silence) viseert. B'Tselem documenteert mensenrechtenschendingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden om in Israël een 'echte mensenrechtencultuur' te verkrijgen. Shovrim Shtika verzamelt getuigenissen van militairen die tijdens de Tweede Intifada in de bezette gebieden werden ingezet.

De door Shaked geviseerde organisaties zullen eerlang verplicht worden, hun buitenlandse financiering in hun publicaties te vermelden. Ironisch genoeg is dat krachtens de Israëlische wet nu reeds het geval. Bij bezoeken aan de Knesset zullen leden van die ngo's bovendien speciale badges moeten dragen - voor critici een open doelkans om aan de gele sterren te herinneren. Overtredingen tegen die bepalingen zullen bestraft worden met een boete van 29.000 sjekel (bijna 7.000 euro), zo schreef vandaag de (linkse) krant Haaretz.

Jariv Oppenheimer van de organisatie Shalom Achsav (Vrede Nu) bestempelde het wetsontwerp als een "haatdaad tegen de democratie". Vrede Nu monitort de expansie van joodse nederzettingen op Palestijns gebied.

Ook de ambassadeur van de Europese Unie (EU) in Tel Aviv reageerde scherp. De wet, die doet denken aan "despotenregimes", zal het imago van Israël als democratisch en pluralistisch land ondermijnen, luidde zijn commentaar.

Parlementslid Zahava Galon van de links-liberale oppositiepartij Meretz sprak van een poging tot "politieke vervolging" van mensenrechtengroeperingen en tot het "muilkorven" van linkse ngo's.

Shaked zelf ziet enkel nobele bedoelingen: zij wil verhinderen dat (bepaalde) andere landen zich in de interne Israëlische keuken mengen. Met name van landen die een zogenaamd "pro-Palestijns standpunt" hebben, moet hun betrokkenheid volgens haar duidelijk gemaakt worden. Haar wetsontwerp rept overigens niet over de sponsoring van ngo's door private, niet-Israëlische geldschieters uit, bijvoorbeeld, Duitsland of de VS, schreef Haaretz.

Europese wetgevers hebben de voorbije weken bij premier Benjamin Netanyahu gepleit om de wetstekst niet ter stemming voor te leggen, maar 'Bibi' is hier naar verluidt niet voor te vinden.

Het ontwerp van de Justitieminister borduurt voort op een poging die voormalig minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman ondernam om een parlementscomité op te richten dat de financiering van mensenrechtengroepen moest napluizen.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234