Vrijdag 12/08/2022

NieuwsVaccinaties Italië

Italiaanse militairen prikken ouderen in afgelegen gehuchten

Teodora Di Cristofano (99) krijgt haar prik van legerverpleegster Marotta. Beeld Pauline Valkenet
Teodora Di Cristofano (99) krijgt haar prik van legerverpleegster Marotta.Beeld Pauline Valkenet

Een 'mobiel team’ van het Italiaanse leger legt kilometers van haarspeldbochten en wegen vol scheuren af om kwetsbaren in afgelegen dorpjes te vaccineren. ‘Ons team heeft ruim vijfduizend prikken gezet, in 121 dorpjes.’

Pauline Valkenet

“Ik vind het eng”, zegt Teodora Di Cristofano. De vrouw zit met rode pantoffels in een fauteuil in haar kleine woonkamertje. Opstaan vindt de 99-jarige lastig en dus haalt militair verpleegkundige Maria Cristina Marotta er een stoel bij, gaat naast haar zitten en brengt een injectiespuit naar de gerimpelde rechterarm van de hoogbejaarde vrouw. Di Cristofano draait haar hoofd gauw weg. “Hopla”, zegt Marotta opgeruimd en trekt de naald uit de arm. “Signora, het is klaar.” Mevrouw Di Cristofano glimlacht opgelucht. “Niks van gevoeld. Dank u wel”, zegt ze.

Di Cristofano is een van de bejaarden die in erg afgelegen dorpjes wonen en door een ‘mobiel team’ van het Italiaanse leger tegen Covid-19 worden gevaccineerd. De 36 driekoppige teams gaan naar hun woningen omdat de ouderen zelf niet in staat zijn naar een vaccinatiepunt te reizen. De militairen zijn hier eind maart mee begonnen en hebben inmiddels ruim honderdduizend prikken gezet.

Onderofficier Marotta, collega-verpleger Matteo Bartoloni en legerarts Costanzo Di Iorio zijn deze heldere zomerochtend in hun Fiat Brava vanuit de stad Isernia naar het gehucht Pizzone gereden, waar Di Cristofano in haar middeleeuwse huisje woont. Pizzone heeft 307 inwoners en is gedrapeerd op een rotsheuvel in de zuidelijke regio Molise. De dertig kilometer lange weg ernaartoe zit vol scheuren en haarspeldbochten en gaat langs uitgestrekte olijfgaarden.

In the middle of nowhere

Wanneer de drie militairen buiten een kwartiertje staan te wachten om er zeker van te zijn dat de bejaarde vrouw goed op de vaccinatie reageert, vertelt dochter Lucia in het woonkamertje hoe blij ze met hun komst is. “Mijn moeder komt haar huis niet meer uit. Als ik haar voor de vaccinatie met de auto naar Isernia had moeten brengen, zou dat zo stressvol voor haar zijn geweest. De rit, de drukte, het wachten in de rij. Dit is geweldig geregeld zo.”

Een tel later stappen de militairen weer in hun Fiat Brava en scheuren weg. “Vandaag hebben we 420 doses van het Pfizervaccin in onze koelbox. Ons team heeft ruim 5.000 prikken gezet, in 121 dorpjes. Wij worden ingezet om de civiele gezondheidszorg te ontlasten”, vertelt legerarts Di Iorio op de achterbank. Hij vindt het een mooie klus: “Alle mensen bij wie we langskomen – bijna allemaal tachtigplussers – zijn ons heel dankbaar”.

Ze slingeren verder omhoog, richting het dorpje Scapoli. Onderweg stoppen ze bij een boerderij in the middle of nowhere om een man met een verstandelijke beperking zijn tweede prik te geven. Hij zit met zijn mouw opgestroopt al klaar op het bankje voor het huis. Verpleegster Marotta prikt hem zonder omhaal van woorden in zijn arm en de militairen rijden snel weer door.

Klooster

In het piepkleine Scapoli, zeshonderd meter boven zeeniveau, stopt de auto bij een klooster dat voor de gelegenheid in een vaccinatiecentrum wordt omgetoverd. Een groep jonge en op het oog gezonde mensen staat al bij de ingang te wachten. “Buongiorno, daar zijn we weer”, roept verpleegster Marotta opgewekt. Nadat de drie militairen binnen in een zaaltje de spuiten hebben klaargelegd en de lijst met te vaccineren dorpsbewoners hebben doorgenomen, vertelt luitenant-kolonel Di Iorio: “Hier vaccineren we zieke mensen, want ook die zijn fragiel. Er is een vrouw die net haar baarmoeder heeft moeten laten verwijderen, een jonge vrouw met borstkanker, een demente man.”

Ook Renato Ricci (60) met lang grijs haar komt hier zijn vaccinatie voltooien. Hij heeft de ziekte van Parkinson. “Dit is zo fijn”, vertelt Ricci na de prik terwijl hij een watje op zijn bovenarm gedrukt houdt. “Ik mag niet meer autorijden. Naar Isernia gaan is voor mij erg ingewikkeld.” Wanneer zijn kwartier wachten erop zit, bedankt hij de drie militairen hartelijk en loopt fluitend naar buiten, de zon in.

‘Draghi-effect’: aantal vaccinaties schiet omhoog

In Italië is de krijgsmacht van begin af aan bij de vaccinatiecampagne ingezet. De vaccins die worden ingevlogen, komen op een militair vliegveld bij Rome terecht. Het leger verzorgt de opslag en distributie ervan. Het heeft ook drive-through-prikcentra opgezet. In maart heeft premier Mario Draghi generaal Francesco Figliuolo verantwoordelijk gemaakt voor de vaccinatiecampagne.

Er worden dagelijks zo’n half miljoen prikken gezet, en de helft van de zestig miljoen Italianen is nu volledig gevaccineerd. Zo’n vijf miljoen vijftigers en zestigers blijken de corona-inenting te mijden.

Draghi heeft vorige week besloten dat de Italianen vanaf 6 augustus alleen nog met een ‘groene pas’ (ten minste één prik, een negatieve test of recente genezing van Covid-19) restaurants, cafés, zwembaden, sportscholen, bioscopen, concertzalen en musea binnenkomen. De premier wil het aantal besmettingen indammen en vaccintwijfelaars aanzetten de prik te halen. De media zien onmiddellijk een ‘Draghi- effect’: de vaccinatieverzoeken zijn ineens omhooggeschoten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234