Woensdag 18/05/2022

Italiaanse verkiezingen

Italië rekent af met zijn verleden

Silvio Berlusconi brengt zijn stem uit, maar van een succesvolle comeback is alvast geen sprake. Beeld Photo News
Silvio Berlusconi brengt zijn stem uit, maar van een succesvolle comeback is alvast geen sprake.Beeld Photo News

Oud-premier Matteo Renzi die een paar uur na de verkiezingen definitief aftrad als partijleider. Een mislukte comeback voor die andere oud-premier Silvio Berlusconi. Een derde oud-premier, Massimo D’Alema, die in zijn eigen woonplaats slechts duizend stemmen kreeg. Italië heeft zondag op een ongekende manier afgerekend met de gevestigde orde.

Jarl van der Ploeg

Italië heeft zijn oude coryfeeën niets gegund. In de plaats koos het voor de extreemrechtse Lega – de partij die met ruim 18 procent van de stemmen onbetwistbaar de nieuwe macht op rechts is – en voor de Vijfsterrenbeweging, een partij gedreven door een bijna-utopisch streven naar een zo direct mogelijke democratie, waarbij het volk beslist wat de partij moet vinden.

"Vandaag begint de Derde Republiek", zei Vijfsterrenlijsttrekker Luigi Di Maio maandag. "Een republiek die nu eens echt van het Italiaanse volk is."

"Dit waren verkiezingen die in het teken stonden van de transitie", zegt hoogleraar geschiedenis Giovanni Orsina van de Luiss-universiteit in Rome. "Het is een transitie waarbij het volk zich heel duidelijk heeft afgekeerd van de Partito Democratico en Forza Italia, en zich in plaats daarvan wendt tot de Lega en de Vijfsterrenbeweging. Deze verkiezingen laten zien dat het politieke systeem zich definitief aan het herstructureren is. Weg van de verantwoordelijke partijen in het oude centrum en in de richting van het populisme."

Lees verder onder de illustratie.

null Beeld Infografieken Nederland
Beeld Infografieken Nederland

Coalitie van antimachten

De PD hield zondag slechts 18 procent van de stemmen over, en ook Forza Italia, die andere grootmacht van de afgelopen jaren, stelde teleur. Waardoor zelfs de op voorhand verwachte 'grote coalitie' tussen de twee centrumpartijen numeriek uitgesloten is. Na een politieke carrière van bijna 25 jaar lijkt daarmee ook de rol van de 81-jarige Silvio Berlusconi definitief uitgespeeld.

Forza Italia verloor een groot deel van haar stemmen aan de Lega, de meeste stemmen van de PD kwamen terecht bij de Vijfsterrenbeweging. Daardoor zou een samenwerking tussen beide antimachten in theorie mogelijk zijn: ze hebben samen een Kamermeerderheid en voerden bovendien campagnes die inhoudelijk overheen kwamen. Allebei willen ze een einde maken aan de massamigratie naar Italië, beide willen het Italiaanse belastingstelsel hervormen, en ook in hun mate van euroscepsis zit overlap.

Toch is deze optie volgens Orsina onwaarschijnlijk. "Lega-leider Matteo Salvini is de nieuwe leider van rechts. Dat is een groeiende macht die voor het eerst succes had in het zuiden van het land en waar links van hem nog een partij is die wordt geleid door een man van 81 jaar die waarschijnlijk binnenkort de politiek uit stapt. Waarom zou hij zijn stemmen zomaar aan de Vijfsterrenbeweging geven? Dat is niet logisch. Als ik Salvini was, zou ik plaatsnemen in de oppositie en verder groeien."

Niet voor niets zei Lega-leider Salvini maandag vrij resoluut dat hij een samenwerking met Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, niet ziet zitten omdat hij zichzelf als winnaar ziet.

"Onze beweging is ontstaan omdat de partijen op rechts en links definitief hebben gefaald", zei Di Maio in de campagne. In tegenstelling tot die oude garde wil hij wél naar het volk luisteren, zegt hij. De Italiaanse journalist Beppe Severgnini schreef daarom dat de partij "rechtse muren heeft, gebouwd op een links fundament, onder een anarchistisch dak" – iedereen is welkom.

Dat fluïde karakter zorgt er wel voor dat de partij geregeld van standpunt wisselt. Zo besloot ze een jaar geleden, op aandringen van de leden, in het Europees Parlement over te stappen van de eurosceptische fractie van Nigel Farage naar de ALDE-fractie van Guy Verhofstadt, een van de grootste voorstanders van het Europese project. Pas toen de ALDE dat aanzoek afwees, keerde de club zich weer tegen Europa.

Water bij de wijn

"De Vijfsterrenbeweging is als een worst waarin allerlei verschillende soorten vlees samenkomen", zegt Orsina. Het voordeel daarvan is wel dat ook een coalitie met de PD tot de mogelijkheden behoort, ondanks de grote verschillen tijdens de campagne.

"De Vijfsterrenbeweging heeft nu een coalitiepartner nodig, en voor de PD zijn de Vijfsterren de enige mogelijkheid om hun linkse idealen niet volledig te laten verdwijnen uit Italië. In dat geval leven ze weliswaar voort in het lichaam van iemand anders, maar dat is nog altijd beter dan helemaal te sterven."

Alleen betrok ook de PD maandag meteen haar eigen loopgraaf, zich klaarmakend voor lastige onderhandelingen. In dezelfde toespraak waarin Renzi afscheid nam als partijvoorzitter, zei hij dat zijn partij hoe dan ook niet gaat regeren. Dat betekent dat vrijwel elke kans op een regeringscoalitie op voorhand lijkt te zijn uitgesloten.

Mocht niemand de komende weken water bij de wijn willen doen, dan kan president Sergio Mattarella vanaf 23 maart een tussenregering aanstellen. Die zal dan waarschijnlijk worden geleid door de centrumlinkse Paolo Gentiloni; dezelfde premier die ook het afgelopen anderhalf jaar als tussenpaus fungeerde. Zijn voornaamste taak zou in dat geval het hervormen van de kieswet zijn, zodat er bij volgende verkiezingen wel een werkbare meerderheid kan ontstaan.

"Samenvattend ligt alles op dit moment open", zegt Orsina. "Italië is na zondag het beste te vergelijken met Christopher Columbus, zeilend op een open zee zonder dat we precies weten waarheen. We kunnen overal eindigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234