Woensdag 06/07/2022

Voor u uitgelegd

Italië verstrengt coronaregels: moet ik mij ter plekke laten testen?

Vanaf 6 augustus hebben ook toeristen een coronacertificaat nodig voor veel activiteiten in Italië Beeld AFP
Vanaf 6 augustus hebben ook toeristen een coronacertificaat nodig voor veel activiteiten in ItaliëBeeld AFP

In Italië is er vanaf 6 augustus een coronacertificaat nodig voor allerlei activiteiten. Ook een etentje op restaurant of een museumbezoek. Die verplichting geldt ook voor toeristen en op overtredingen staat tot 1.000 euro boete. Het is dus maar beter om goed ingelicht te vertrekken. Wij zochten op wanneer u een certificaat moet voorleggen, of ook uw kinderen dat moeten hebben en waar u ter plekke aan de nodige testen raakt.

Guy Van Vlierden

Op dit ogenblik is het 'certificato verde' in Italië alleen vereist om een bejaardenhuis of een trouwfeest te bezoeken. Maar daar komt dus verandering in. Vanaf vrijdag 6 augustus is het ook noodzakelijk voor een hele reeks publieke plaatsen en activiteiten. De lijst is te lang om op te sommen, maar ga er gemakshalve maar van uit dat de verplichting geldt voor alles wat binnen gebeurt — zoals musea, sportzalen, beurzen en casino's.

Ze is echter ook van kracht bij openbare sportwedstrijden in de open lucht, kuuroorden, thema- en pretparken. In de horeca geldt ze alleen voor wie binnen wil gaan zitten. Eten en drinken op een terras of staand aan de bar mag nog zonder certificaat. En ook openluchtzwembaden en het openbaar vervoer zijn vrijgesteld.

Wie kan alles regelen vóór het vertrek?

Voor toeristen is de stelregel dat wie al ingeënt is met een vaccin van AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna of Pfizer óf bewijs kan leveren van herstel na een besmetting, alles kan regelen vóór het vertrek. Het volstaat dan om in België een vaccinatie- of herstelcertificaat aan te vragen via de website mijngezondheid.be of de CovidSafeBE-app. Aangeraden wordt om het certificaat zowel op papier als digitaal (op smartphone of tablet) bij zich te hebben op reis.

Wie nog niet gevaccineerd is, niet herstelde van corona of bij wie dat herstel al langer geleden is dan zes maanden, zal zich moeten beroepen op een negatieve test. Dat geldt ook al om Italië binnen te mogen. Maar omdat een testcertificaat hooguit 48 uur oud mag zijn, zal een test die vóór vertrek werd afgenomen niet volstaan om heel de reis in orde te zijn. Wie twee dagen na aankomst nog op restaurant wil bijvoorbeeld, moet zich ter plekke opnieuw laten testen.

Minder streng voor kinderen

Daarbij is het wel goed om weten dat de vereisten voor een certificaat voor binnenlands gebruik op twee vlakken minder streng zijn dan dat om Italië binnen te mogen. Zo geldt voor dat laatste dat kinderen maar tot de leeftijd van zes jaar zijn vrijgesteld, terwijl het certificaat voor binnenlands gebruik pas nodig is vanaf twaalf jaar. En terwijl een vaccinatiecertificaat bij binnenkomst uitsluitend geldt voor wie volledig ingeënt is, kan één enkele prik volstaan voor binnenlands gebruik.

Wie jonger is dan twaalf of het bewijs van één enkele vaccinering kan voorleggen, hoeft zich na aankomst dus niet meer te laten testen. Voor wie wel zo’n test nodig heeft, wordt aangeraden om naar een apotheek te gaan. Daar geraak je meestal zonder afspraak aan een geldige test met certificaat. Zelftesten uit de supermarkt komen immers niet in aanmerking. Het moét een PCR-test (tampone molecolare) of een snelle antigenentest (tampone antigenico) zijn. Die laatste zou bij apothekers (farmacista) rond de 20 euro mogen kosten.

Ook Frankrijk breidt verplicht coronacertificaat uit

Ook Frankrijk gaat het coronacertificaat verplichten op een aantal openbare plaatsen. Daar was het al noodzakelijk bij evenementen met meer dan vijftig aanwezigen, maar wordt het vanaf 1 augustus nog vaker dan in Italië geëist. Dat zal onder meer gebeuren in cafés, restaurants, winkelcentra en treinen. De verplichting geldt er ook vanaf twaalf jaar, maar voor jongeren tussen twaalf en zeventien zal ze pas na de zomervakantie ingaan.

Een Frans certificaat vereist een volledige vaccinatie met AstraZeneca, Moderna of Pfizer van minstens 7 dagen geleden, een inenting met Johnson & Johnson van minstens 4 weken, één enkele prik van minstens 7 dagen voor wie kan bewijzen al ooit besmet geweest te zijn, een bewezen herstel van minstens elf dagen en hooguit zes maanden geleden of een negatieve PCR- of antigenentest van maximaal 48 uur oud.

Andere Europese landen waar ook coronacertificaten worden geëist voor binnenlandse activiteiten, zijn Griekenland en Cyprus (cafés en restaurants) en Oostenrijk (hotels).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234