Donderdag 29/09/2022

'Jahjah gedraagt zich als de allochtone Fortuyn'

Een half jaar geleden begonnen Kamal Taïbi en een twintigtal andere jongeren met de Mechelse jeugd-organisatie Wereldburgers voor Vrede. Belangrijkste doelstelling: het debat over allochtone jongeren uit de handen van would-be woordvoerders als Dyab Abou Jahjah trekken. 'Hij lijkt wel de allochtone Pim Fortuyn. We hebben hem te veel vrijheid gegeven om in onze naam te spreken. Maar ook De Gucht en Dewael hebben het spel meegespeeld. Ze focussen zich te veel op Jahjah en stellen hem voor als de doorsnee-allochtoon, waardoor het debat in extremen terechtkomt.'

Mechelen

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

'Van in het begin was het de bedoeling om jongeren van zowel Belgische als buitenlandse komaf aan te trekken. In de aanvangsfase bestonden de activiteiten in debatavonden en lezingen, de jongste weken houden we ons vooral bezig met de voorbereiding van een theaterstuk over integratie en een aantal muziekconcerten." Wereldburgers voor Vrede draait volledig op eigen middelen. "We willen niet deelnemen aan de dans voor subsidies, want dan verliezen we onze eigenheid. Sommigen onder ons hebben een baan, anderen doen een vakantiejob. Iedereen draagt bij naar eigen vermogen, en dat is voldoende om ons ding te doen."

Belangrijke drijfveer van de initiatiefnemers is het toenemende gevoel dat 'zelfgeproclameerde' woordvoerders van de allochtone gemeenschap steeds meer over het hoofd van de jongeren spreken. "Wij herkennen ons niet meer in het discours van mensen zoals Dyab Abou Jahjah en sommige grote allochtonenorganisaties", zegt Taïbi. "Zij beweren wel dat ze onze belangen verdedigen maar komen zelden met ons praten. De acties die ze zogezegd voor ons organiseren, leveren ons geen enkel voordeel op. Het brengt ons geen stap dichter bij echte integratie. Mensen zoals Abou Jahjah hebben het heel vaak over integratie, maar de vraag is wat zij daarmee bedoelen. Wil hij samen met mensen van Belgische origine integreren of wil hij dat Marokkanen en Turken apart integreren? Dat zijn twee heel verschillende zaken en ik vrees dat Abou Jahjah enkel geïnteresseerd is in een soort gesegregeerde integratie waarbij de bruggen tussen de verschillende gemeenschappen worden opgeblazen. Door hun acties brengen ze ook de islam in diskrediet. Met hun extremistische interpretaties van ons geloof verkrachten ze een religie. Wij willen niet langer weggeduwd worden en daarom wordt het tijd dat wij als jongeren laten zien wie we zijn en wat we willen."

Na de Unie van Turkse Verenigingen en het Platform allochtone vrouwen zet ook uw organisatie zich af tegen de leider van de Arabisch-Europese Liga.

"Wel, ik zal eerlijk toegeven dat heel wat jongeren aanvankelijk erg veel sympathie voor hem hadden, ook ik. Eerst dacht ik: 'Waauw, die man verkoopt prachtige dingen en hij kan het goed zeggen. Eindelijk iemand die er op een positieve manier tegenaan gaat.' Ik heb hem ooit eens uitgenodigd om in Mechelen te komen spreken over Sabra en Chatila (de twee Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon waar het Israëlische leger in 1982 een bloedbad aanrichtte KoV). Wat hij zei, was echt knap. Abou Jahjah heeft een aantal heel mooie kanten. Maar naarmate hij de smaak van de media-aandacht te pakken kreeg, is hij ontspoord en heeft hij misbruik gemaakt van de situatie. Zijn idee om van het Arabisch de vierde officiële taal te maken, was een flater. Toen werd duidelijk dat hij niet de vertegenwoordiger van de Turkse gemeenschap is en ook niet die van de vele Marokkaanse Berbers. Trouwens: veel allochtonen spreken Nederlands en zijn hoegenaamd niet geïnteresseerd in Jahjahs flauwe stunt.

"Maar ons grootste probleem met Jahjah is dat hij vooral negatieve acties onderneemt. De vredesbetoging van drie weken geleden in Brussel is daarvan het recentste voorbeeld. Er was heel wat geweld en tientallen jongeren werden opgepakt. Zulke incidenten, waarmee een groot deel van de Marokkaanse jongeren in België niets te maken wil hebben, zijn enorm schadelijk voor de beeldvorming. Ik durf te wedden dat veel van die gearresteerde jongeren niet eens weten waartegen ze precies betoogden. Ze kwamen naar Brussel omdat Jahjah hen daartoe het ordewoord had gegeven. Er wordt enorm naar hem opgekeken en dat is nu precies het probleem. Jahjah is een slecht voorbeeld voor de jongeren. Hij maakt misbruik van hun frustraties en gedraagt zich als de allochtone Pim Fortuyn. Hij heeft een enorme invloed op jongeren. Toen hij onlangs tijdens een debat in Antwerpen de zaal betrad, stond iedereen recht voor hem, alsof de grote leider binnenkwam. Ongezond."

Hoe staan allochtone ouders tegenover Jahjah?

"Jahjah is niet geïnteresseerd in de ouders omdat hij weet dat hij bij hen geen enkele invloed heeft. De ouders aanvaarden hem niet omdat hij een slecht voorbeeld is voor de jeugd."

Wie zijn volgens u dan wel goede voorbeelden?

"Ik vind dat de allochtone vrouwenorganisaties momenteel erg goed bezig zijn. Zij leggen bijvoorbeeld sterk de nadruk op onderwijsthema's en herhalen voortdurend dat jonge allochtonen alles moeten doen om hun middelbare studies af te werken en verder te studeren. Het is niet toevallig dat er veel meer allochtone vrouwen dan mannen doorstoten naar het hoger onderwijs. Zij zijn hun vrijheid aan het veroveren en ze gebruiken die op een positieve manier. Bij allochtone mannen is het vaak net andersom: ze denken de vrijheid te veroveren op een destructieve manier. Nog een opvallend verschil is dat allochtone vrouwen ook over heikele thema's openlijk durven te praten: de problematiek van het uithuwelijken, seksualiteit in de islam, de relatie vrouw-islam. Dat zijn allemaal onderwerpen die binnen de allochtone gemeenschap uitgeklaard moeten worden en die nu zogezegd taboe zijn. Dat is ook de enige manier om het negatieve imago van de islam te doorbreken. In die zin moeten we veel meer benadrukken dat de islam geen vrouwonvriendelijke of macho-religie is. Integendeel: de Profeet heeft ons geleerd dat de beste onder de mannen degene is die zijn vrouw het beste behandelt. Probleem is dat nogal wat allochtone mannen taboes binnen de islam verzwijgen. Soms denk ik: hadden de allochtone vrouwen zich maar dertig jaar geleden in het debat gemengd, dan zouden we nu al veel verder staan."

Kun je zeggen dat Jahjah een tweespalt binnen de allochtone jeugd heeft veroorzaakt?

"Ik denk dat de meeste jongeren nu wel wakker aan het worden zijn en zich alsmaar kritischer ten aanzien van Jahjah opstellen. De kentering is er volgens mij gekomen op het moment dat Jahjah voorstelde om het Arabisch als vierde taal te aanvaarden. Toen zijn onze ogen opengegaan en beseften we dat Jahjah niet met onze belangen maar met zijn eigen belangen bezig is. Hij komt niet voor alle allochtonen op en ook niet voor de islamieten. Hij is enkel geïnteresseerd in Arabieren. Hij heeft te veel vrijheid gekregen om zijn zin door te drijven."

Waarom hebben de bestaande zelforganisaties hem zoveel vrijheid en krediet gegeven?

"We hebben te lang gewacht met het stellen van kritische vragen. Er is nooit iemand opgestaan om te vragen: 'Wie bent u eigenlijk? Waar komt u vandaan? Wat zijn uw doelstellingen?'"

Was dat geen zware nalatigheid? Veel Belgen beschouwen Jahjah momenteel als de natuurlijke spreekbuis van de allochtone gemeenschap.

"We hebben hem te veel vrijheid gegeven om in onze naam te spreken. Maar ook politici als Karel De Gucht en Patrick Dewael hebben het spel meegespeeld. Ze focussen zich te veel op Jahjah, stellen hem te vaak voor als de doorsnee-allochtoon, waardoor het debat in extremen terechtkomt. Ze investeren een hoop tijd en energie in het analyseren van Jahjahs discours en het formuleren van een repliek op dat discours. Ik begrijp echt niet waarom ze die tijd niet benutten om bijvoorbeeld met allochtone jongeren te komen praten. Op die manier zal het debat een flink stuk meer in de buurt van de realiteit komen."

Wat vindt u van de Mechelse burgemeester Bart Somers (VLD), die projecten lanceert om allochtone werklozen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt maar er meteen aan toevoegt dat dat zulke allochtonen dan wel iets moeten doen aan hun attitudeprobleem op de werkvloer?

"Ik vind dat erg positief. Somers is bereid om ons kansen te geven en dat is precies wat we vragen. Ik vind hem een uitstekende burgemeester, eindelijk iemand die bereid is om naar de mensen toe te stappen en het debat aan te gaan. 'Als je het niet met mij eens bent, mag je gerust tegen me uitvliegen', zei hij onlangs tijdens een debat, 'maar dan moeten jullie wel kunnen verdragen dat ik terugroep.' Prima vind ik dat. Zo gaan we vooruit."

'Ons grootste probleem met Jahjah is dat hij vooral negatieve acties onderneemt'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234