Vrijdag 12/08/2022

Update

Jambon wil gegevens van alle passagiers opslaan

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil snel met een eigen PNR-wet komen. Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil snel met een eigen PNR-wet komen.Beeld BELGA

Vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werkt aan een wet die het mogelijk moet maken de gegevens van alle internationale reizigers te registeren en bij te houden. Binnen Europa wordt over zo'n systeem nagedacht voor vliegtuigpassagers, maar Jambon wil daar naar eigen zeggen niet op wachten én wil ook de gegevens van internationale treinreizigers verwerken. Dat zei Jambon in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken die vandaag bij elkaar kwam.

Redactie

Terwijl de Europese instellingen nog volop in de onderhandelingen over een mechanisme voor de screening en uitwisseling van passagiersgegevens verwikkeld zijn, werkt Jambon al aan een Belgische 'PNR-wet' (passenger name record). De Europese richtlijn beoogt de verwerking van de gegevens van vliegtuigpassagiers, maar Jambon wil met zijn wetsontwerp een stap verder gaan: hij wil de gegevens van alle passagiers laten verwerken.

Verdachte personen en reisbewegingen

De discussie over een Europees PNR-systeem om op zoek te gaan naar verdachte personen en reisbewegingen kwam in een stroomversnelling terecht na de aanslagen in Parijs begin dit jaar.

De Europese Commissie legde haar oorspronkelijk voorstel twee jaar geleden al op tafel, maar de bevoegde commissie in het Europees Parlement stemde pas vorige maand in met het idee dat gegevens van vliegtuigpassagiers (tijdelijk) bijgehouden worden. Het voorstel, waarover de lidstaten en het Parlement tegen het einde van het jaar een definitief akkoord hopen te bereiken, heeft enkel betrekking op vluchten van en naar Europa, niet op intra-Europese verbindingen.

Alle vervoersmodi

Over enkele weken al hoopt minister Jambon zijn eigen wetsontwerp klaar te hebben. Hij overlegt daarover met de andere bevoegde federale kabinetten. In de entourage van Jambon is te horen dat de wet gerelateerd zal zijn aan alle vervoersmodi, dus niet enkel aan vliegtuigen, en dat hij het PNR-systeem bovendien wil uitbreiden naar verbindingen binnen de Schengenzone. "De minister heeft de mogelijkheid om intra-Schengentrajecten te integreren zaterdag (op de 'transport- en veiligheidstop' in Parijs, red.) al geopperd en zijn idee werd op instemming onthaald", zegt zijn woordvoerster Anne Laure Mouligneaux.

Op een vraag van Belga antwoordde de Europese Commissie vandaag dat de veiligheid van de transportsector opnieuw besproken wordt tijdens een technische vergadering op 11 september en tijdens de volgende formele vergadering van de Europese ministers van Transport op 7 oktober. Maar een uitbreiding van de Europese ontwerprichtlijn naar een systeem dat alle passagiersgegevens omvat, "daarvoor is het veel te vroeg", zei een woordvoerder.

Volgens Jambon is het geen probleem dat België alvast vaart maakt met een eigen wetsontwerp. "Er moet hoe dan ook een Belgisch PNR-agentschap komen."

Rondzendbrief

Minister Jambon werkt ook aan een rondzendbrief waarin hij preciseert hoe de politie tewerk moet gaan bij de punctuele controle van bagage en identiteit op luchthavens, in stations en op het metronet. Dat heeft de minister vandaag in de Kamer aangekondigd.

Zowel Jambon als zijn collega's van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) waren in een gemengde Kamercommissie uitgenodigd om een stand van zaken te geven over het onderzoek naar de feiten en over de maatregelen die nadien volgden. Hier en daar werd gewaarschuwd voor steekvlampolitiek, wat Jambon ook onderschreef, "maar wanneer zo'n aanslag gebeurt, verwacht de bevolking een reactie van het parlement en de regering".

Minister Geens gaf een overzicht van het onderzoek naar de handel en wandel van de dader van de verijdelde aanslag, Ayoub El-Khazzani. Daarbij blijken nog verschillende vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld hoe lang hij in België heeft verbleven en hoe lang, of hij naar Syrië is afgereisd, waarom hij naar België terugkeerde, hoe hij aan zijn wapens kwam en of hij een 'lone wolf' is.

De Spaanse inlichtingendiensten hebben geprobeerd ons land en Frankrijk op de hoogte te houden van wat ze dachten dat zijn whereabouts waren, ging Geens voort, maar er is geen enkel gevalideerd getuigenbewijs over zijn aanwezigheid in Mortsel in 2012 noch van zijn aanwezigheid in Molenbeek dit jaar. "Het is niet zo waarschijnlijk dat hij hier lang zou verbleven hebben", aldus de Justitieminister.

Luchthavens starten met sporendetectie explosieven bij passagiers

De nieuwe Europese regelgeving rond de detectie van explosievensporen op passagiers treedt morgen in werking. Met gespecialiseerde technieken zullen de luchthavens vanaf dan kunnen achterhalen of passagiers explosieven op het lichaam verborgen houden. Op Zaventem zal dat gebeuren met controles "op willekeurige basis", klinkt het in een persbericht van de luchthaven. "Deze verordening is van toepassing op alle Europese luchthavens." Handbagage werd sinds 1 maart van dit jaar al gecontroleerd op explosieven.

In Brussels Airport zijn "de nodige maatregelen genomen en gespecialiseerde apparatuur (...) geïnstalleerd aan de screeningplatformen van pier A en pier B en de transferplatformen. "De 800 veiligheidsagenten die belast zijn met de controle op handbagage en personen, kregen een speciale opleiding. Ook de inspecteurs van Brussels Airport Company die daarop toezicht uitoefenen, werden opgeleid."

De luchthaven investeerde 1,5 miljoen euro in de apparatuur. Daarnaast zijn maatregelen genomen om de hinder en vertragingen te beperken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234