Maandag 03/10/2022

Jan Becaus weigert aanbod om langer bij VRT te blijven

Op 1 augustus moet journaalanker Jan Becaus officieel met pensioen. De openbare omroep wil zijn schermgezicht evenwel nog niet kwijt en heeft de journalist de mogelijkheid geboden nog langer te blijven werken. Becaus heeft het aanbod beleefd geweigerd.

"De hoofdredactie vond dat 65 jaar worden geen eindpunt mag zijn voor iemand die zo populair en zo goed is als Jan Becaus", geeft nieuwsdiensttopman Luc Rademakers aan. Maar Jan Becaus zelf had geen zin in een verlengd verblijf. Hij heeft over het voorstel nagedacht en beslist er niet op in te gaan. "Als hoofdredactie zullen we die beslissing uiteraard respecteren", geeft Rademakers aan.

Als Becaus ook na zijn pensioen op het scherm was gebleven, zou dat geen precedent geweest zijn. Na de verplichte pensionering voor de VRT blijven werken, is immers geen probleem. Via interimcontracten kun je als officieel gepensioneerde ook aan de slag blijven. Onder meer William Van Laeken bleef op die manier lang voor Panorama werken: na zijn pensioen in 2006 draaide hij nog tot in 2011 twee dagen per week mee op de redactie van het programma. Ook Van Laeken werkte toen als uitzendkracht voor de openbare omroep.

Oxford English

Door Becaus nog wat langer Het journaal te laten presenteren, zou de VRT meteen een van zijn meest populaire nieuwsankers behouden. Niet alleen straalt hij vertrouwen en klasse uit, mede dankzij zijn Oxford English-accent groeide hij de voorbije jaren ook uit tot een cultfenomeen bij een jonger publiek.

Voorts vreesde men op de nieuwsdienst ook dat er door het vertrek van Becaus een onevenwicht zou ontstaan in de ploeg van nieuwsankers. Op uitzondering van Martine Tanghe zou je alleen nog jonge gezichten te zien krijgen: de drie vrouwelijke ankers - Goedele Wachters, Annelies Van Herck en Hanne Decoutere - en Wim De Vilder. Met de 24-jarige Riadh Bahri, die voorbestemd was om Becaus op te volgen en eind vorig jaar al even opdook als presentator van Login op Canvas, zou de ploeg te jong worden. Wie Becaus nu zal opvolgen, is nog niet bekend.

Door het voorstel van de hoofdredactie van de VRT-nieuwsdienst te weigeren, blijft hij trouw aan de woorden die hij vorige zomer uitsprak toen bekend raakte dat hij op pensioen zou gaan. "Iedereen heeft zijn houdbaarheidsdatum. Mensen die denken dat ze onmisbaar zijn, komen altijd wat zielig over. En dat willen we vermijden. En wie beroepshalve op tv komt, moet zich bij uitstek hoeden voor verjaring."

Jan Becaus werkt al sinds 1984 bij de openbare omroep, en een jaar later werd hij al nieuwsanker. Nadat hij jarenlang een van de gezichten van Het Journaal laat was, keerde hij in het najaar van 2012 terug als nieuwsanker van de primetimejournaals om 13 en 19 uur. De populariteit van Becaus lijkt, paradoxaal genoeg, mee ingegeven te zijn door zijn terughoudendheid in de media. Becaus geeft zelden interviews en komt bijna nooit in de media. Behalve in Het journaal uiteraard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234