Dinsdag 05/07/2022

Jan De Haes nieuwe voorzitter Horeca Vlaanderen

'Tijd dat horeca tot volwaardige economische sector uitgroeit'

Horeca Vlaanderen heeft een nieuwe voorzitter. De 42-jarige Jan De Haes volgt Eric Raes op aan het hoofd van de federatie van de uitbaters van restaurants, cafés en hotels, een sector die het al jaren economisch moeilijk heeft.

De Haes heeft zich alvast voorgenomen om bij de federale en Vlaamse regering te blijven pleiten voor een aantal maatregelen die de horeca er weer bovenop moeten helpen, want de sector doet het op dit moment allesbehalve goed. "Voor het merendeel van onze eisen moeten we nog steeds bij de federale regering zijn, maar die slaagt er maar zeer moeilijk in om een horecabeleid te ontwikkelen", aldus De Haes. "We pleiten bijvoorbeeld al jaren voor een verlaging van de BTW voor de horeca, van 21 procent naar 6 procent. Dat is een belangrijke hefboom om een verhoging van de winstmarges in de sector mogelijk te maken zonder dat de klant meer moet betalen."

Naast de BTW-verlaging wil De Haes ook convenanten afsluiten tussen de horeca en de federale regering. "Zo zouden we afspraken kunnen maken op het gebied van vorming van de ondernemers in de horeca. Maar ook wat betreft de voedselveiligheid en de fiscaliteit zouden we zaken kunnen afspreken, om bepaalde misstanden te voorkomen." De horeca wordt zoals bekend geplaagd door een tamelijk hoge graad van zwartwerk en zwarte verkoop. "Dergelijke dingen kunnen met zo'n convenant aangepakt worden", zegt De Haes. "Het is een vorm van sectormanagement die er voor kan zorgen dat de horeca tot een volwaardige economische sector uitgroeit."

Horeca Vlaanderen verwacht ook iets meer luisterbereidheid van de Vlaamse overheid. De Haes roept de Vlaamse politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen op om een coherent horecabeleid te voeren. "Een van de economische knelpunten van de horeca is vaak dat het de ondernemers ontbreekt aan kapitaal. Daardoor laten heel wat uitbaters van zaken zich verleiden tot ongezonde contracten, met grote bierbrouwers, bijvoorbeeld." De Vlaamse regering zou financiële steun kunnen verlenen om de zwakke kapitalisatie van de horecabedrijven aan te pakken.

De Haes hamert daarnaast ook op een goed tewerkstellingsbeleid voor de Vlaamse horeca. In de sector werken 100.000 mensen als werknemer en 60.000 als zelfstandige. Die moeten goed ondersteund worden, zo luidt het. "Het is een sector die voor heel wat werkgelegenheid zorgt, en bovendien heeft de horeca een belangrijke maatschappelijke rol", zegt De Haes.

Omdat de Vlaamse horeca ook een toeristische trekpleister is, vindt Horeca Vlaanderen dat het toerismebeleid aan het horecabeleid gekoppeld moet worden. "Je kan bij wijze van spreken geen wandeling gaan maken zonder dat daar een cafeetje bijhoort. Horeca is onlosmakelijk verbonden met toerisme, en bij uitbreiding met vrije tijd."

(FSm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234