Zaterdag 13/08/2022

Jan Hertogen maakt pv over verdwijning dossierstukken Operatie Kelk publiek

Griffier Peggy Coppens en onderzoeksrechter Wim De Troy. De toenmalige griffier van De Troy zou een aantal dossiers mee naar huis hebben genomen zonder dat ze ooit terug tot op kantoor geraakten. Beeld belga
Griffier Peggy Coppens en onderzoeksrechter Wim De Troy. De toenmalige griffier van De Troy zou een aantal dossiers mee naar huis hebben genomen zonder dat ze ooit terug tot op kantoor geraakten.Beeld belga

Socioloog Jan Hertogen,  een van de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft in een e-mail aan de pers het proces-verbaal publiek gemaakt dat onderzoeksrechter Colette Calewaert opgesteld heeft over de verdwijning van dossierstukken in Operatie Kelk. Dat is het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim dat de onderzoeksrechter erfde van haar voorganger, Wim De Troy.

Joeri Vlemings

Het proces-verbaal maakt deel uit van het gerechtelijk onderzoek en is als zodanig een geheim stuk. Het federaal parket heeft het daarom over een verwonderlijke démarche die mogelijks strafbaar is.

Gisteren schreven de Coreliokranten al dat er tientallen processen-verbaal uit het onderzoeksdossier waren verdwenen. Vandaag meldde minister van Justitie Turtelboom in de Kamer dat het ging om 445 stukken. Die verdwenen in de periode net voordat onderzoeksrechter Wim De Troy, die het onderzoek eerst leidde maar zich niet liet herbenoemen tot onderzoeksrechter, vervangen werd door onderzoeksrechter Calewaert.

Toen onderzoeksrechter Calewaert het onderzoek in handen nam, stelde ze de verdwijning van de stukken vast en stelde daarvan op 11 april 2012 proces-verbaal op. Dat proces-verbaal is nu door Jan Hertogen, zelf een slachtoffer van seksueel misbruik door geestelijken, publiek gemaakt in een mail die naar de pers werd gestuurd.

In die mail geeft Jan Hertogen geen kopie van het originele proces-verbaal maar een zowat volledige en letterlijke weergave van de inhoud, met inbegrip van het proces-verbaalnummer. Vermoedelijk heeft de socioloog het proces-verbaal overgetypt, al zijn hier en daar stukken weggelaten, zoals de opsomming van de nummers van alle processen-verbaal die verdwenen zijn.

"Onvolledig"
Het proces-verbaal zoals het door Jan Hertogen wordt weergegeven bestaat uit een korte verklaring van onderzoeksrechter Calewaert zelf, waarin die uitlegt dat ze al snel nadat ze het dossier Operatie Kelk in handen kreeg, moest vaststellen dat het onvolledig was. De onderzoeksrechter verwijst ook naar de verklaring van N.B, de griffier die De Troy's vaste griffier Peggy Coppens moest opvolgen nadat die met zwangerschapsverlof vertrok. Die verklaring maakt deel uit van het proces-verbaal en daaruit moet blijken dat Coppens regelmatig originele stukken uit het dossier meenam naar huis, met medeweten en goedkeuring van onderzoeksrechter De Troy.

Coppens zou in die periode ook haar persoonlijke spullen komen ophalen zijn, die ze in grote witte plastiek zakken stak. Toen op een dag drie dergelijke zakken verdwenen waren, zouden De Troy en Coppens gevraagd hebben of de poetsvrouwen die hadden meegenomen. In één van die zakken zouden originele pv's van Operatie Kelk gezeten hebben. Peggy Coppens zou toen de Brusselse procureur des Konings Bruno Bulthé verwittigd hebben, eveneens haar partner.

In zijn mail verduidelijkt Jan Hertogen waarom hij het proces-verbaal publiek maakt. Naar eigen zeggen wil hij vermijden dat er in verband met de verdwijning van dossierstukken gedacht wordt aan een sabotage-actie van de katholieke kerk, "met Wim de Troy als mol en Fernand Keuleneer als Prince of Darkness". Zelf heeft Hertogen het over nalatigheid van een griffier.

Strafbaar?
Het federaal parket is in ieder geval niet opgezet met het optreden van de socioloog. "Vermoedelijk heeft de man als burgerlijke partij toegang tot het dossier maar het proces-verbaal is en blijft een onderdeel van een gerechtelijk onderzoek en dat onderzoek is geheim", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "We gaan bekijken of hier een strafbaar feit is gepleegd. In ieder geval is het een zeer verwonderlijke démarche."

undefined

Socioloog Jan Hertogen Beeld UNKNOWN
Socioloog Jan HertogenBeeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234