Dinsdag 28/06/2022

Je bent jong en je drinkt wat

In 2013 belandden 2.376 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis met een vermoeden van alcoholintoxicatie. Dat is een stijging tegenover de voorgaande jaren. 'Verontrustend. Jongeren beseffen onvoldoende dat excessief alcoholgebruik onmiddellijk onomkeerbare hersenschade kan aanrichten.'

Jongeren en alcohol, het blijft een moeilijke combinatie. Uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat voor het onderzoek samenwerkte met de Universiteit Antwerpen en het UZA, blijkt dat in 2013 maar liefst 2.376 jongeren tussen 12 en 17 jaar met een vermoeden van alcoholintoxicatie in het ziekenhuis terechtkwamen. Dat zijn er gemiddeld 45 per week. Ter vergelijking, in 2008 ging het om 2.209 jongeren. "We hebben gekeken naar alle jongeren die opgenomen werden en een bloed-alcoholcontrole ondergingen", zegt dokter Michiel Callens van IMA. "Zo'n test wordt enkel afgenomen wanneer dokters een sterk vermoeden hebben dat er te veel alcohol in het bloed zit. Hoewel dit de enige registratie is die momenteel gedaan wordt, is dat cijfer een goede benadering."

Concreet gaat het voornamelijk om jongeren die aan bingedrinken doen. Dat zijn minstens vier standaardglazen alcohol in een tijdspanne van twee uur voor een vrouw, of minstens zes glazen voor een man. Alcoholintoxicatie komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, de helft van de gevallen deden zich voor tijdens het weekend of op een feestdag. Zeven procent komt jaarlijks meerdere keren ladderzat in het ziekenhuis terecht. "Het is verontrustend dat het cijfer elk jaar blijft stijgen", aldus Callens. "Vooral de 16 à 17-jarigen zijn grote gebruikers. Al wordt ook elk jaar een honderdtal 12 en 13-jarigen opgenomen. We zien ook dat jongeren sneller naar sterke drank en cocktails grijpen."

Volgens de onderzoekers onderschatten jongeren sterk wat alcohol kan aanrichten. Op korte termijn leidt alcoholintoxicatie tot agressie, seksueel risicogedrag en ongevallen. Op lange termijn is er een blijvend verlies van intelligentie en verminderde studiemogelijkheden. "Sinds een aantal jaar hebben we meer inzicht in de groei van de hersenen", zegt medisch socioloog Guido Van Hal (UA). "Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat hersenen tussen de 18 en 21 jaar volgroeid waren. Recent onderzoek toont aan dat dat pas op 24 à 25 jaar is. Voor die leeftijd zijn jonge hersenen veel vatbaarder voor de schadelijke effecten van alcohol."

Zowel het IMA, het UZA als de Antwerpse universiteit pleiten ervoor om een nationaal registratiesysteem uit te werken om een beter zicht te krijgen op de problematiek. "We weten wel bij hoeveel jongeren een bloed-alcoholtest werd afgenomen, maar we kennen de resultaten niet. Zitten ze ver boven de grens of slechts een beetje?", aldus Van Hal. "We kennen evenmin de sociaaleconomische achtergrond van die jongeren, wat belangrijk is om aan preventie te doen."

Leeftijdsgrens verhogen

Ook zijn de experts er voorstander van om de leeftijdsgrens voor alcohol tot 18 jaar te verhogen, zoals vorig jaar in Nederland gebeurde. "In 20 van de 28 EU-landen geldt al een verbod voor jongeren onder de 18", weet Van Hal. "Zelfs in Nederland, wat we bezwaarlijk een conservatief land kunnen noemen. We zien dat de situatie daar verbetert. Bovendien is de regelgeving nu gewoon warrig. De grens voor bier en wijn ligt op 16, die voor sterke drank op 18 jaar. Er is nood aan duidelijkheid en uniformiteit."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234