Maandag 26/09/2022

Jeroen Krabbé wil 'De ontdekking van de hemel' regisseren

Opnamen van Harry Mulisch-verfilming gepland voor volgende zomer

De Nederlandse acteur Jeroen Krabbé, die in 1997 als regisseur debuteerde met Left Luggage, wil volgende zomer de roman De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch verfilmen. Na maandenlange besprekingen werd onlangs het contract ondertekend tussen de schrijver en zijn uitgever Robert Ammerlaan bij De Bezige Bij enerzijds en producent Ate de Jong en regisseur Krabbé anderzijds. De adaptatie zal geschreven worden door scenarist Edwin de Vries.

De film wordt in het Engels gedraaid en voor de vertolking zal, aldus Jeroen Krabbé, een beroep worden gedaan op "grote sterren van wereldnaam". Het budget van deze internationale productie, die vanuit Nederland wordt opgezet, zou tussen de 20 en de 25 miljoen gulden (370 tot 460 miljoen frank) schommelen, waardoor De ontdekking van de hemel meteen de duurste speelfilm uit de Nederlandse geschiedenis moet worden.

Nu op aarde wetenschap en techniek de wetten van Mozes hebben verdrongen, wordt in de hemel een plan gesmeed om het verbond tussen God en de mens weer ongedaan te maken. Het testimonium (de tien geboden) moet teruggebracht worden naar de hemel. Een engel zorgt ervoor dat er op aarde iemand geboren wordt om deze opdracht uit te voeren. Dat is, heel beknopt, de kern van De ontdekking van de hemel, dat bij verschijnen in 1992 werd begroet als een 'totaalwerk' waarin filosofie, natuurkunde, wiskunde, getallenleer, linguïstiek, architectuur en in het bijzonder ook de kosmologie ingenieus zijn verbonden met de algemene én met Mulisch' persoonlijke geschiedenis. In de 900 pagina's en de 65 hoofdstukken van deze roman komen veel personages, motieven, gebeurtenissen en thema's uit zijn werk samen.

Naar verluidt was er ook in Amerika veel belangstelling om de filmrechten van De ontdekking van de hemel vast te krijgen. Toen de roman daar enkele jaren geleden op de markt kwam, kreeg Harry Mulisch, die in de States al bekend raakte met de Engelse vertaling van zijn roman De aanslag, zeer lovende recensies. The Washington Post noemde De ontdekking een van de onderhoudendste en diepzinnigste filosofische romans die ooit geschreven zijn. "Net zoals Homerus, Dante en Milton gebruikt Mulisch de kosmos als het toneel en zijn thema is de geschiedenis en betekenis van alles", oordeelde de recensent van The Wall Street Journal.

Toen De ontdekking van de hemel in juli 1992 in Amsterdam werd gepresenteerd, kreeg Mulisch tegelijk het 500.000ste exemplaar van De aanslag (uit 1982) uitgereikt. Tien jaar na publicatie was deze roman, die toen al in twintig talen was vertaald, een absolute klassieker over de oorlog geworden. Het boek werd in 1986 verfilmd door Fons Rademakers en bekroond met een Oscar voor de beste buitenlandse film.

Andere verfilmde boeken van Mulisch zijn onder meer de theaterroman Hoogste tijd (door Frans Weisz in 1994) en Twee vrouwen (door George Sluizer in 1978).

Voor zijn debuut Left Luggage (met Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Chaim Topol en Krabbé zelf in de voornaamste rollen) baseerde regisseur Jeroen Krabbé zich eveneens op een roman, namelijk Twee koffers vol van de Nederlandse schrijfster Carl Friedman. Ook die film, die zich in het chassidische milieu in Antwerpen afspeelt, werd door Ate de Jong geproduceerd.

(Jan T.)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234