Donderdag 06/10/2022

Jeugdwerking

Jeugdbewegingen kijken aan tegen een barre winter: ‘Ergens zal ik opgelucht zijn als we moeten cancelen’

Emile Bouckaert. Beeld Tim Dirven
Emile Bouckaert.Beeld Tim Dirven

Net op de Dag van de Jeugdbeweging zitten er voor hen extra maatregelen aan te komen. Het belooft een extra koude winter te worden, nu buitenspelen wellicht de standaard wordt. Drie leiders over sport en spel in bubbels.

Larissa Celis
 Paulien Bloemen. Beeld Wouter Van Vooren
Paulien Bloemen.Beeld Wouter Van Vooren

Paulien Bloemen (19), leidster bij Chiro Berkenbos: ‘Wat hebben we anders nog?’

“Ik hoop echt dat er geen verstrenging komt voor de jeugdbewegingen. Ik wil echt niet stoppen, want het is voor zoveel jongeren een uitlaatklep. Wat hebben we anders nog? Toen de regels eerder al strikter werden, was het moeilijk om alles georganiseerd te krijgen. Met de mondmaskers communiceren ging niet vlot, sommige spelletjes werden geschrapt of anders georganiseerd.

“Eind september ben ik op school zelf besmet geraakt. Ik voelde me meteen schuldig tegenover de Chiro. De groep moest door mijn toedoen ineens strengere maatregelen invoeren. De zondag nadat ik mijn positieve test had afgelegd, hebben we dan ook besloten om geen Chiro te organiseren. Daarna hebben we beslist om de bubbels kleiner te maken. Ik had niettemin schrik dat ik mijn leden toch op een manier besmet zou hebben. Zij hadden toen hun allereerste week in het hoger onderwijs, en ik zou niet gewild hebben dat ze die in quarantaine moesten doorbrengen.

“Nadat ik genezen was, vond ik het eng om terug te keren naar school en de Chiro. Ik was vooral bang dat ze mij zouden bestempelen als onverantwoordelijk, terwijl ik zo voorzichtig ben geweest. Een Chiro in de buurt kreeg op hetzelfde moment negatieve aandacht omdat een heleboel van hun leiders corona hadden opgelopen. Mijn grootste vrees was dat onze Chiro ondanks ieders harde werk door mij ook een slechte naam zou krijgen.”

Emile Bouckaert. Beeld Tim Dirven
Emile Bouckaert.Beeld Tim Dirven

Emile Bouckaert (21), eenheidsleider bij FOS De Wouw: ‘Het doet pijn omdat we er veel tijd en moeite insteken’

“Normaal zouden we in november op weekend gaan. Al moet ik bekennen dat een heleboel leiders, onder wie ikzelf, het niet meer verantwoord vinden. Het is een heel dubbel gevoel, want dat weekend is een van de belangrijkste van het jaar. Ergens ga ik opgelucht zijn als we het moeten cancelen. Dat is zo jammer voor de scouts, maar de verstandigste keuze voor onze maatschappij.

“In het verleden heb ik ook al weleens een weekendje afgeblazen omdat ik het niet veilig vond. Dat is nooit een populaire keuze. Anderzijds, ik heb me evengoed al laten meesleuren in activiteiten die eigenlijk niet oké waren. Groepsdruk heb je niet enkel bij de jeugdbeweging, maar ook gewoon in het dagelijks leven.

“Het is niet de eerste keer dat we activiteiten hebben moeten afblazen. Bij eerdere maatregelen hebben we ook telkens last minute moeten cancelen. De eerste keer begrijp je dat, maar op den duur is dat frustrerend. Dan heb je ook minder zin om activiteiten voor te bereiden. Je zit in een negatieve mindset omdat je er toch van uitgaat dat het afgelast zal worden. Het doet vooral pijn omdat we er veel tijd en moeite insteken.

“We zijn een grote scoutsbeweging, met normaal gezien groepen die groter zijn dan vijftig personen. Bij de opstart hebben we onze hele werking aangepast aan dit maximum. Ons gebouw was te klein om verantwoord leiding te geven. Het heeft voor een heleboel logistieke problemen gezorgd, maar het is uiteindelijk gelukt.”

Silke Van Beem. Beeld Wouter Van Vooren
Silke Van Beem.Beeld Wouter Van Vooren

Silke Van Beem (21), hoofdleidster bij Chiro Pripo: ‘School blijft belangrijker dan hobby’s’

“Voor mij is de huidige situatie echt dubbel. Ik geef ongelooflijk graag leiding in de Chiro, maar ik denk dat als we de scholen open willen houden, we niet anders kunnen dan alle hobby’s stoppen. Je zet mensen van andere scholen bij elkaar en dat lijkt me nu geen goed idee. School blijft belangrijker dan hobby. Ik had ook wel een beetje schrik om besmet te worden, puur omdat ik weet dat ik door de Chiro met veel mensen in contact kom.

“Onze Chiro is vrij klein, dus de maatregelen opvolgen gaat makkelijk. Wat dat betreft hebben we geluk gehad. Ik merk wel dat ik de jongere leden af en toe op de vingers moet tikken. Het zijn pubers en voor hen is het niet zo makkelijk om al die maatregelen netjes te volgen. Als je aan het spelen bent, vergeet je dat masker weleens. Maar leiding geven doe ik supergraag, dus dan neem je het erbij dat je politieagent moet spelen.

“Af en toe was ik toch wat bang om leiding te geven. In het dagelijks leven mocht ik in principe maar vier mensen in mijn bubbel hebben, terwijl ik iedere week vijftig man zag. Ik heb vaak gedacht: ‘Hier klopt iets niet.’ Dat merkte ik ook uit de reacties van mijn omgeving. Dan sta je er wel bij stil. Hoe lang kunnen we dit nog doen? In die zin zou ik het begrijpen mocht het binnenkort strenger moeten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234