Woensdag 28/09/2022

John McCain boekt ruime zege bij voorverkiezing in Arizona

In de primary’s voor de Amerikaanse parlementsverkiezingen van 2 november won de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain dinsdag van zijn conservatieve uitdager J.D. Hayworth. In Alaska was de Republikeinse senator Lisa Murkowski bij het tellen van de laatste stemmen gisteren nog steeds verwikkeld in een nek-aan-nekrace met haar tegenstander Joe Miller.

Voormalige Republikeinse presidentskandidaat wint van conservatieve uitdager

Senator McCain kreeg met 56 procent van de stemmen bijna dubbel zoveel kiezers achter zich als J.D. Hayworth, die op 32 procent strandde. Die overwinning was voorspeld door de peilers, maar McCain moest er hard campagne voor voeren. Hij gaf 21 miljoen dollar uit, meer dan hij in al zijn voorverkiezingscampagnes samen uitgaf sinds hij in 1986 voor het eerst in de Senaat kwam.

Vroeg in de campagne zag het ernaar uit dat Hayworth, een conservatieve radiopresentator, ex-volksvertegenwoordiger en favoriet van de rechts-populistische Tea Party-beweging, een goeie kans maakte om McCain uit het zadel te krijgen. Hayworth viel McCain vooral aan op zijn houding inzake immigratie. McCain was voor een hervorming van het immigratiebeleid, inclusief een regularisatie.

Immigratie is controversieel in Arizona, dat onlangs een strenge nieuwe wet terzake goedkeurde, die de politie het recht had moeten geven om mensen te arresteren op basis van een ‘redelijke verdenking’ dat ze illegaal in de VS waren. Die bepaling werd door een rechtbank opgeschort, maar een meerderheid van de inwoners van Arizona staan er nog steeds achter.

McCain, die vanwege de gematigde posities die hij doorheen zijn carrière innam niet goed ligt bij de conservatieve Republikeinse achterban, moest een flinke bocht naar rechts maken om Hayworth af te houden. Hij verstrengde niet alleen zijn houding inzake immigratie, maar nam ook afstand van zijn eerdere steun voor het afschaffen van het verbod op holebi’s in het leger en het inperken van de Amerikaanse CO2-uitstoot.

In zijn overwinningstoespraak zei McCain dat hij ervan overtuigd is dat de Republikeinen op 2 november hun meerderheden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zullen terugwinnen. “En wanneer we dat doen, zullen we een einde maken aan de ongecontroleerde overheidsuitgaven en belastingverhogingen, en zullen we Obamacare (de eerder dit jaar goedgekeurde nieuwe ziektewet, TV) herroepen en vervangen.”

Daarmee vatte McCain de inzet van de verkiezingen van november samen. De Republikeinen willen genoeg zetels winnen om wat zij de socialistische agenda van de regering-Obama noemen te blokkeren. De Democraten verwijten de Republikeinen dan weer dat ze terug willen naar het mislukte economische beleid van president George W. Bush.

De zege van McCain toonde aan dat de door veel Washingtonwatchers voorspelde golf van ongenoegen die veel verkozenen van beide partijen hun baan zou kosten uitblijft. Bij de voorverkiezingen tot nu toe haalden de zetelende politici het in groten getale, enkele uitzonderingen niet te na gesproken.

Bij die uitzonderingen kan de Republikeinse senator Lisa Murkowski uit Alaska komen. Ook haar was door de peilers een makkelijke zege voorspeld, maar gisteren hing haar lot aan een zijden draadje. Met 98 procent van de stemmen geteld had haar eveneens ultraconservatieve uitdager Joe Miller 51 procent van de stemmen.

Tea party-favoriet Miller kreeg de steun van Sarah Palin, de presidentiële running mate van John McCain in 2008 en ex-gouverneur van de staat. Bij het afsluiten van deze krant bedroeg zijn voorsprong 2.000 stemmen. Meer dan 7.000 kiesbrieven van mensen die per post stemden, moesten nog geteld worden. Dat zal de komende dagen gebeuren.

In de Senaatsprimary in Florida haalde de Democratische volksvertegenwoordiger Kendrick Meek het van miljardair Jeff Greene. De winnaar komt in november uit tegen Marco Rubio, de Republikeinse winnaar dinsdag, en Charlie Crist, de populaire Republikeinse gouverneur van de staat die, nadat Rubio hem wipte met steun van de Tea Party’s, opkomt als onafhankelijke kandidaat.

Een ander opvallend resultaat werd geboekt in Arizona. Daar won Ben Quayle de Republikeinse nominatie voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Quayle (33) is de zoon van de voormalige vicepresident dan Quayle.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234