Zaterdag 24/09/2022

JONGE groepjes geven NIEUWE KRACHT AAN CARNAVAL in aalst

Mentor Jan Louies: 'Of ik hun songteksten censureer? Nee hoor, ik vind dat ze nog braaf blijven'

'Voile proot' van de nieuwe generatie

Ze noemen zichzelf De Hiete Gerrekes (lekkere grieten), zijn geboren en getogen aan de Dender en storten zich zondag met een zelfgeschreven carnavalslied in het Aalsterse feestgedruis. De vijf Oilsjterse maskes zijn niet alleen: sinds een aantal jaren groeit bij de jonge generatie de zin om op hun eigen manier mee te doen aan het carnaval. Terwijl carnaval in andere steden met uitsterven bedreigd wordt, geven de twintigers in Aalst het feest een nieuwe boost.

Aalst

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

Het kriebelt in de buik van menig Aalstenaar. Terwijl in andere steden het carnaval op sterven na dood is, flakkert de feestvreugde in Aalst des te harder op. Sinds kort manifesteert zich in de stad een bijzonder fenomeen: jongeren die geen zin hebben om zich bij de traditionele stoet te voegen, vormen een groepje en steken met hun originele titels de drinkliederen van hun vaders naar de kroon. Of wat dacht u van 'Magdanaa of Magdanaanie', 'Het angt men kloeitn oit', 'kbekik weiral zat' en het hilarische 'Eje a koamer al opgeruimdj, hein?'.

"Nen ajoin doet efforts ver iet te kiezen", rapt Gilles (23) in zijn carnavalslied 'Wadeje Oon?', een geestige persiflage op op de recente jongerenhit 'Watskeburt'. Hij neemt alle niet-Aalstenaren op de korrel, want "wie niet van 't stad is, snapt het toch niet helemaal". Een echte carnavalist zie je volgende week niet op de werkvloer.

Veel Aalsterse twintigers zien weinig in de traditionele thema's en het protocol van de Prins Carnavalverkiezing. Ze opereren in de marge van het carnaval. Zonder praalwagen, maar met een gralek schoein lieken en een outfit waar kosten noch moeite voor gespaard zijn. "Via het internet is er op korte tijd een soort subcultuur ontstaan", vertelt soundmixer Patrick (28). "Rebelleren? Misschien een beetje. We willen ons vooral amuseren." Kwinten doet het onder zijn eigen naam, Willy tha Wiggah opteert voor een pseudoniem, maar allemaal maken ze muziek met een knipoog.

Zo gaan De Hiete Gerrekes dit jaar op zoek naar de 'Groesjten Ajoin', een parodie op de Grootste Belg. Kim, Aagje, Ida, Marjan en Susan zetten een stevige remix van de technoklassieker 'Pump Up the Jam'-remix neer, in het Aalsters dialect uiteraard. Niet toevallig zijn de originele vertolkers van Technotronic ook uit Aalst afkomstig.

"We zijn de eerste vrouwen die zelf een lied maken", vertelt Aagje (27) trots. De bezielster achter de meidengroep kreeg twee jaar geleden een geniale ingeving: waarom van die vreselijke zomerhit die al dagen de oren teistert ('Dragostea din Tei', MJ), geen carnavalscover maken met een lekker vettige tekst? De nieuwe generatie is niet vies van een portie voile proot. En ze hanteren hun dialect alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. Ida (30): "Wij zijn nochtans allemaal opgevoed in het AN. Om die liedjes in deftig Oilsjters te schrijven halen we onze mentor erbij."

Die mentor, dat is Jan Louies, een begrip in Aalst. "Als de tekst af is, gaan we steevast een pint pakken met de Jan Louies", verduidelijkt Gilles. "Hij is de king." Als Louies zijn rode pen bovenhaalt en zwierig een streep trekt door de songtekst, weet je dat het goed fout zit. Tweeënvijftig is Jan Louies. De rasechte Aalstenaar is niet alleen leraar zedenleer en Nederlands in het Koninklijk Lyceum van Aalst, hij is ook voorzitter van de bierproefvereniging en van de heemkundige kring.

En last but not least, hij is de trotse auteur van den Oilsjtersen diksjoneir en zot van het carnaval. "Sinds mijn dertien loop ik mee in de stoet", zegt hij in sappig Oilsjters. "Ik vind het plezant om die jonge gasten bezig te zien. Of ik ooit hun teksten censureer? Nee hoor, ik vind dat ze nog braaf blijven." Als het van hem afhangt, staat hij hoogstpersoonlijk borg voor de overlevering van de traditie. Aan zijn leerlingen vertelt Louies honderduit over het carnaval en zo leeft de folklore voort. "Je kent dat, dan vragen ze: 'Meneer, gaat u zich verkleden?' (gniffelt) Tja, dan zijn we vertrokken."

Plagen mag, kwetsen niet, zo luidt het credo. De losse groepjes spelen korter op de bal dan de grote praalwagens. Gilles: "Zo zal er veel rond de gokchinees te doen zijn en heet onze eigen groep 'Losers en Dellen', een parodie op het telefoonspelletje Toeters en bellen." "Als het van ons afhangt", bedenkt Patrick, "gaan we er nog jaren mee door, ook al kruipt er ontzettend veel tijd in. We doen het voor ons plezier, en ook uit nieuwsgierigheid naar de respons."

Die is, zonder overdrijven, overweldigend. "Vorige week deden we onze tour langs de cafés om ons singletje te promoten", illustreert Ida van de Hiete Gerrekes. "Op een gegeven moment zei een dj: 'Tof dat je 't brengt, maar de klanten zijn zo laaiend enthousiast over jullie liedje dat ik het al van het net heb gehaald.' Gralek noig, dat belooft voor zondag."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234