Maandag 26/09/2022

Jos Chabert voelt zich onheus behandeld

Brussel

Eigen berichtgeving

Het onderzoek naar wat er misliep bij de sloopwerken van de Marly-cokestorens in Neder-over-Heembeek, duurt voort. Morgen wordt er ook een verslag van het federaal voedselagentschap verwacht over mogelijke schadelijke gevolgen van de rook die er bij de brand vrijkwam. Dat er fouten op het terrein gebeurd zijn bij de sloopwerken, is wel zeker. Maar of de impact voor milieu en gezondheid ervan zo groot is als eind vorige week her en der gesuggereerd werd, blijft onduidelijk. Nog altijd wacht het kabinet van Brussels havenminister Jos Chabert (CD&V), de enige politieke verantwoordelijke die het de afgelopen dagen hard te verduren kreeg, op een tegenbericht voor de eerder geruststellende rapporten. Rapporten die overigens niet alleen het kabinet-Chabert bereikten, maar ook andere overheden.

"Alle verslagen die we tot hier toe kregen, zijn unisono", zegt de woordvoerder van Chabert. "Natuurlijk is de luchtkwaliteit niet denderend als er rook hangt, maar ook het Vlaams instituut voor technologisch onderzoek (Vito) zei dat er niet te alarmerend moest worden gedaan. Het was geen Tsjernobyl-bis." Metingen zijn volgens het kabinet-Chabert ook vanaf de eerste dag gedaan en duidelijk gecommuniceerd. Het kabinet vroeg al op 10 december aan de haven om de luchtkwaliteit te meten. De haven stuurde de brandweer van Vilvoorde op pad en die meldde dat er geen gevaar was. Ook andere instanties, onder meer de civiele bescherming en het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM), maakten al in de eerste dagen verslagen op, die werden overgemaakt aan respectievelijk de gouverneurs van Brussel en Vlaams-Brabant. Een bijkomend probleem was dat er voor sommige toxische stoffen, zoals benzeen, niet eens Belgische normen bestaan. En voor de zogenaamde 'paks' (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) blijken enkel Nederland en de Verenigde Staten normen te hebben.

Uit de chronologie van de feiten en nieuwe informatie die het kabinet-Chabert de afgelopen dagen ontving, blijkt ook dat de bevoegde instanties - haven, brandweer en gewest - beter en alerter gefunctioneerd hebben dan sommigen, onder andere Jean-Luc Dehaene (CD&V), de Vilvoordse burgemeester, doen uitschijnen. En belangrijk, ook de Vlaamse overheden werden door het Vito op de hoogte gehouden. Iets te snel wees de Vlaamse regering uitsluitend in de richting van het Brussels Gewest.

Wie daar alvast vorige vrijdag genuanceerder over dacht, was premier Guy Verhofstadt (VLD). Hij vroeg niet alleen aan de Brusselse regering, de stad Brussel en de gouverneur van Brussel om meer uitleg, maar ook aan de Vlaamse regering. Samenvattend: Jos Chabert voelt zich onheus behandeld. Niet alleen werd de zaak volgens hem gedramatiseerd, maar ook het crisismanagement verliep sneller en vlotter dan critici beweren. En alle instanties die op de hoogte moesten zijn, waren dat ook. (FR)

Onderzoek naar wat misliep bij Marly-sloopwerken duurt voort

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234