Zondag 03/07/2022

José De Cauwer coacht beloften en tijdrijders

Vorst.

Eigen berichtgeving

Nieuwbakken wereldkampioenen veldrijden Sven Nijs (beloften) en Mario De Clercq (elite) beleefden gisteren een drukke dag. In de voormiddag werden zij op de zetel van de BWB gehuldigd samen met Erwin Vervecken (zilver elite) en Davy Commeyne (brons juniores). Bart Wellens (zilver beloften) kon daarentegen niet vrijaf krijgen van zijn werkgever. Na de middag werd het duo dan bij de koning ontvangen. Betreurd werd dat de andere medailles, noch coach Eric De Vlaeminck, geïnviteerd werden. De viering op de zetel van de BWB bood meteen de geschikte gelegenheid om het zomerprogramma in de andere disciplines voor te stellen. Gehoopt wordt dat het succes van de veldrijders meteen ook voor een nieuw elan op de weg en de baan zal zorgen. En van diegenen die daar vanaf nu zullen aan meewerken, is José De Cauwer alleszins geen onbekende in het wielermilieu. Hij is ex-prof en was gedurende acht jaar sportbestuurder. Ook de laatste jaren waren zijn contacten met de BWB intact gebleven. De Cauwer zit namelijk in de directie van een firma voor sportdranken en die is tevens sponsor van de wielerbond.

Omdat, mede door het verdwijnen van Eddy Merckx, de taak van Marc Sergeant alsmaar complexer was geworden, werd in De Cauwer de geschikte persoon gezien om de lacune te vullen. José zal vanaf dit jaar de beloften en de tijdrijders onder zijn hoede nemen, naar rato van een honderdtal dagen per jaar. Wat de beloften betreft, zal het grootste deel van zijn taak er in bestaan van contacten te onderhouden met de ploegleiders van de - tegenwoordig goed gestructureerde - wielerclubs waarvan zij deel uitmaken. Wat de welbespraakte De Cauwer absoluut als geen onoverkomelijke hinderpaal beschouwt. Velen van hen kent hij goed, sommigen als Vanderaerden, Nulens en Demol hebben vroeger zelfs deel uigemaakt van zijn profploeg. Tijdens het eerste gedeelte van het straks startende wielerseizoen zal de taak van De Cauwer vooral uit scouting bestaan - de BWB-kernen werden immers afgeschaft - waarop meer naar het WK toe met een ruime selectie kan gewerkt worden.

In de tweede plaats zal hij zich bezighouden met de tijdrijders, de laatste jaren een wat verwaarloosd en braak terrein. José is altijd al een beetje gepassioneerd geweest door deze discipline, al zal het er in de eerste plaats op aankomen om na te gaan of het noodzakelijke talent wel voorhanden is. Een en ander zal gebeuren in samenspraak met Marc Sergeant en coördinator Paul Ponnet. Ook in het wielrennen is begeleiding een zodanig complexe zaak geworden dat de ervaring van De Cauwer als ex-prof en sportbestuurder niet langer meer volstaat.

Maar het is niet enkel in het tijdrijden dat België in de toekomst weer een woordje wil meespreken, voor de baan is dat net zo het geval. In die optiek werden acht renners bereid gevonden in de toekomst het hoofdaccent op de piste te leggen. Net als bij de veldrijders zal hun voorbereiding in combinatie met een wegprogramma verlopen. Vanzelfsprekend is buitenlands contact enorm belangrijk voor alle displines en alle categorieën. (IV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234