Zaterdag 01/10/2022

Journalist Raf Sauviller schrijft schandaalboek over Jean-Marie Dedecker

'Een jongen van centen en procenten'

Jean-Marie Dedecker heeft al vrolijker tijden beleefd. De verontwaardiging over zijn gebruik van een privédetective is nog niet geluwd of daar verschijnt al een schandaalboek over Dedecker van journalist Raf Sauviller, De Buffel, waarin een hoop malversaties wordt opgelijst.

Door Fabian Lefevere

Brussel l Sauviller beschrijft in zijn boek hoe Dedecker een stuk van de premies van zijn judoka's opstreek en hoe zijn flink gesubsidieerde Vlaamse sportacademie vooral de belangen van Jean-Marie Dedecker zelf diende. Een overzicht van de beschuldigingen, zonder dat daar een échte smoking gun in opduikt.

1. De sportpremies

Al in de voorpublicatie die vandaag in Humo verschijnt, heeft Sauviller het over de sponsordeal die Dedecker als judocoach ooit afsloot met Bacob, dat later zou opgaan in Dexia. Daaruit zou moeten blijken, zo betoogt de journalist, dat Dedecker een "jongen van centen en procenten" is, die er zijn hand niet voor omdraait om al zijn functies - zakenman, judocoach en later ook politicus - met elkaar te vermengen.

Dirk Bruneel, in de jaren negentig de grote baas bij Bacob, verhaalt hoe er een systeem werd uitgewerkt waarin Dedecker tot 15 procent ving van de premies voor zijn judoka's bij medaillewinst. Dat kon oplopen tot 15 procent van het totaal, en aangezien Dedecker als coach zo'n 150 medailles opstreek tijdens internationale toernooien is dat al snel een bom geld. "Het was een soort beloning voor de trainer bij elke prestatie van zijn mensen", zegt Bruneel. Probleempje: dat wisten de judoka's zelf niet. Sauviller citeert daarover Alex Fabry, die in onmin raakte met Dedecker en zelfs op de vuist ging met de judocoach. "Ik heb altijd het vermoeden gehad dat een en ander niet helemaal was zoals het ons werd voorgesteld. Als het om financiën ging, werden wij, judoka's, heel snel de mond gesnoerd."

2. De Vlas

Sauviller doet in zijn boek ook het verhaal van de Vlaamse Sportacademie, die door Dedecker persoonlijk op poten was gezet om individuele topatleten beter te vergoeden. Hij ving daarvoor 375.000 euro van privésponsors en 250.000 euro van de Vlaamse overheid. Het was toenmalig minister van Sport Johan Sauwens die dat goedkeurde, waarop zijn opvolger Guy Vanhengel het vehikel opdoekte. Volgens Sauviller gebruikte Dedecker Vlas voor zijn persoonlijke verrijking én die van zijn vrienden. Zo ving Dedecker 37.500 euro per jaar als general manager en roomde hij nog eens 20.000 euro af voor de boekhouding, die hij door zijn eigen firma's liet uitvoeren. Veel geld ging op aan het leasen van auto's voor atleten en medewerkers. Vanhengel zegt in het boek dat de boekhouding aan alle kanten rammelde en zo oordeelde ook het Rekenhof er uiteindelijk over.

3. De koers

En dan zijn er natuurlijk de bekende(re) verhalen uit de koers, allemaal te herleiden tot één ding: de vete die Dedecker uitvocht met wielerbons Patrick Lefevere. Lefevere was er niet al te happig op om met Dedecker in zee te gaan, en vertelde in het niet zo verre verleden al een paar ronduit vervelende anekdotes over de man. Zo zei hij al in Humo hoe Dedecker ooit met de belofte van 2,5 miljoen sponsorgeld voor zijn ploeg kwam aandraven, maar dat niet kon waarmaken. Of hoe hij daaropvolgend commissie vroeg op het sponsorgeld, wat Lefevere prompt weigerde. Dedecker zelf heeft die verhalen altijd ontkend. Ze kwamen aan de oppervlakte ten tijde van het dopingschandaal, toen Dedecker bewijzen meende te hebben dat een aantal toprenners aan de illegale producten zat. In dat verband wordt ook weer het verhaal opgerakeld van de e-mail van Johan Museeuw, die aan boezemvrienden Wouter Vandenhaute en Dedecker zelf zijn dopinggebruik opbiechtte, wat Dedecker later op straat zou gooien.

4. De schandaaltjes

Zo gaat het maar door: Sauviller schrijft het ene na het andere verhaal neer, het ene al wat meer common knowledge dan het andere. Er is bijvoorbeeld het verhaal van de bouwovertreding van Dedecker, die op zijn hoeve in Leffinge een illegale constructie bouwde die de vergelijking met een visbak kan doorstaan. Er zijn de verhalen over het persoonlijke geweld, zowel in Dedeckers privéleven als in zijn professionele bestaan. Uiteraard komt het gevecht tussen Dedecker en zijn judoka Alex Fabry ook weer uitgebreid aan bod. En er zijn natuurlijk de ijspistes. Dedeckers bedrijf kreeg dat in 2002 vergund van de gemeente Middelkerke, maar achteraf bleek dat er geknoeid was met de openbare aanbesteding. Onder meer Dedeckers zakenpartner Peter Germonprez, ook de Middelkerkse directeur van toerisme, en Michel Landuyt, de Middelkerkse burgemeester, werden in dat dossier veroordeeld. Dedecker niet. Hij verscheen niet eens voor de rechter. Zo zegt de Brugse procureur Berkvens daarover: "We konden de beschuldigingen en verdachtmakingen tegen Dedecker niet hard maken."

Volgens Sauviller draait Dedecker er zijn hand niet voor om om al zijn functies met elkaar te vermengen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234