Vrijdag 12/08/2022

Journalisten werken niet voor politici

Open brief VTM-nieuws aan hoofdredactie VRT

Stef Wauters en Eric Goens

Stef Wauters is hoofdredacteur Het nieuws, Eric Goens is directeur informatie VMMA.

Geachte heer Pieter Knaepen,

Geachte heer Wim Willems

Geachte heer Jos Bouveroux

Beste collega's

@4 DROP 2 OPINIE:We hebben niet de gewoonte om ons te moeien met de deontologie die u hanteert, maar we kunnen niet anders dan reageren op uw uithaal naar de VTM-redactie in de kranten vanmorgen.

Het zint u niet dat wij in Het Nieuws het verhaal hebben gebracht van VRT-journaliste Greet Op de Beeck, partner van Open Vld-minister Patrick Dewael, die zich door een andere Open Vld-minister, Fientje Moerman, liet betalen voor presentatieopdrachten.

Wij zouden "plat op de buik zijn gegaan", verslag hebben gedaan van de feiten "zonder kennis van zaken", en "zomaar de reputatie van mensen te grabbel hebben gegooid". Kortom: er was "niets oneerbaars gebeurd". In een andere krant heet het dat "veel journalisten van VRT én VTM dat soort van debatten leiden". En de bedragen waarvan sprake waren zeker niet buitensporig.

Nog even de feiten op een rij. De ontslagen topambtenaar Rudy Aernoudt had onze redactie het document voorgelegd, waaruit bleek dat Moerman 35.000 euro voorzag voor 5 presentatieopdrachten in het kader van de 'Hersentoer' van Moerman langs de Vlaamse universiteiten. Aernoudt had de betaling van dat bedrag tegengehouden. Weken later kwam er een tweede nota van het kabinet, waarin werd toegegeven dat er een vergissing in het spel was: er moest geen 35.000, maar 3.500 euro worden betaald voor de presentaties. Een nul te veel, een stomme tikfout. Kan gebeuren...

Dat waren de feiten, en zo zijn ze in Het Nieuws ook weergegeven. We hebben niet alleen een beeld getoond van de éérste, maar ook van de twééde nota, met het gecorrigeerde bedrag. En de reactie meegegeven van mevrouw Op de Beeck zelf. In het gesprek met Rudy Aernoudt is wel de bedenking gemaakt dat je dat soort van vergissingen (een nulletje te veel) niet verwacht op een kabinet van Economische Zaken, waar 55 mensen werken.

Tot daar in korte lijnen de inhoud en de teneur van onze verslaggeving. U vindt het ongehoord dat we dat verhaal gebracht hebben, aangezien het toch allemaal om een vergissing ging (volgens het kabinet).

Wel, beste collega's, wij hebben het toch gebracht omdat het niet om het bedrag gaat maar (schrik niet!) om EEN PRINCIPE.

U schrijft dat "veel journalisten van VRT én VTM dat soort van debatten leiden". Dat is niet waar. Op onze redactie geldt een absoluut verbod voor journalisten om om het even welke betaalde of niet-betaalde opdracht te aanvaarden van politici, politieke partijen of kabinetten. We hebben daar goede redenen voor: journalisten moeten te allen tijde onafhankelijk zijn van politici. Bij een journalist die zich laat betalen door een politicus, ligt dat moeilijk, vinden wij.

De heer Aernoudt, en in zijn kielzog Jean-Marie Dedecker, hebben daaraan toegevoegd dat het in dit specifieke geval nog meer ruikt naar vriendjespolitiek. Dat is - geef toe - niet zo'n gekke gedachtegang als het gaat om de vriendin van de minister die zich laat betalen door de collega en partijgenoot van haar partner.

Wij zijn daar misschien wat ouderwets in, u bent wat rekkelijker in die dingen en ziet er allemaal geen graten in. Het zal voor veel VRT-journalisten een verrassing zijn na de heisa van vorig jaar over een andere VRT-journalist, die zich door Vlaams Belang liet betalen om een debat te modereren. Was toen niet ook bij de VRT de richtlijn uitgevaardigd dat journalisten zich nooit door politici of partijen laten betalen? Niet dus.

Enfin - u vindt het "niet oneerbaar". Wij wel. Niet dat wij u lessen te leren hebben over deontologie (tenslotte werkt u strikt volgens een redactiestatuut...). Maar als een minister moet opstappen omdat ze zich volgens de ombudsman bezondigt aan vriendjespolitiek, dan zullen wij dat verhaal volledig blijven brengen. Zonder plat op de buik te gaan, met kennis van zaken, en met woord en wederwoord. Als dat collega's in verlegenheid brengt... Tja... Dat was juist de reden waarom journalisten zich nooit door politici mogen laten betalen.

Oh ja, nog dit: mevrouw Op de Beeck had 3.029,04 euro gefactureerd voor 4 presentaties, niet voor 5, zoals voorzien. De 5de etappe van de Hersentoer is namelijk pas volgende donderdag, in Hasselt. Mevrouw Moerman zal er niet meer bij zijn. Mevrouw Op de Beeck wel?

Bij een journalist die zich door een politicus laat betalen, ligt onafhankelijk zijn wat moeilijk, vinden wij

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234