Trump president VS
"Jullie nemen Trumps uitspraken veel te letterlijk"
Terwijl het Witte Huis president Donald Trump blijft steunen in zijn beschuldiging dat hij tijdens de verkiezingscampagne werd afgeluisterd door zijn voorganger Barack Obama, haken belangrijke Republikeinse toppolitici nu af.
Zowel Mitch McConnell, Republikeins fractieleider in de Senaat, als Devin Nunes, voorzitter van het belangrijke Intelligence Committee in het Huis, de commissie die toezicht houdt op de veiligheidsdiensten, weigerden gisteren op een persconferentie Trumps onbewezen maar explosieve claim te steunen.
Volgens McConnell is er geen bewijs voor de reeks tweets die Trump zaterdag de wereld instuurde en waarin hij Barack Obama ervan beschuldigde hem te hebben afgeluisterd in de Trump Tower. "We hebben een bestaande commissie die alle aspecten onderzoekt die met de Russen en de campagne te maken hebben, laten we het daarop houden", zo zei hij tegen reporters.
Terrible! Just found out that Obama had my "wires tapped" in Trump Tower just before the victory. Nothing found. This is McCarthyism!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 maart 2017
"Jullie nemen hem te letterlijk"
Op een andere persconferentie moest ook Nunes, die als commissievoorzitter dat onderzoek leidt, toegeven dat er geen bewijs was: "Dat is er op dit moment niet." Nunes haalde wel uit naar de media, die volgens hem de woorden van de president "te letterlijk" nemen. "Zoals jullie allemaal weten is de president nieuw in politiek. En ik denk dat jullie veel dingen die hij zegt veel te letterlijk nemen. Soms heeft hij gewoon geen 27 advocaten of medewerkers om te controleren wat hij doet. Volgens mij moeten we de president niet aanvallen voor zijn tweets." Volgens Nunes had Trump enkel een vraag opgeworpen.
Toch vallen Trumps tweets moeilijk anders dan als een beschuldiging te interpreteren, zelfs een van de zwaarste ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek.
Is it legal for a sitting President to be "wire tapping" a race for president prior to an election? Turned down by court earlier. A NEW LOW!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 maart 2017
Eerder verklaarde ook senator John McCain, een van de meest kritische partijgenoten van Trump, dat de president "het Amerikaanse volk zo snel mogelijk moet vertellen van waar hij zijn informatie heeft". Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly kon op CNN maandag niet meer zeggen dan: "Ik weet daar zelf niets van. Als de president van de Verenigde Staten het zegt, heeft hij er zijn redenen toe." Zowel FBI-directeur James Comey als voormalig directeur van de nationale veiligheidsdiensten James Clapper ontkenden de beschuldigingen alvast formeel.
How low has President Obama gone to tapp my phones during the very sacred election process. This is Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 maart 2017
"Geen spijt"
Trumps dichtste medewerkers in het Witte Huis blijven hun baas ondertussen echter wel trouw. Perswoordvoerder Sean Spicer verklaarde op een persconferentie dat Trump "helemaal geen spijt" heeft van zijn uitspraken. "Waarom zou hij ze terugtrekken als ze nog niet beoordeeld zijn? Hij trekt niets terug en heeft nergens spijt van." Bewijzen kwamen er - opnieuw - niet: "Dat is waarschijnlijk een niveau boven mijn loonschaal", aldus Spicer. "Het gaat niet om nieuwe bewijzen of minder bewijzen of wat dan ook."
Met de beschuldiging lijkt het daarmee dezelfde kant op de gaan als Trumps claim dat er tijdens de verkiezingen drie tot vier miljoen stemmen illegaal werden uitgebracht. Ook daar kon niemand van zijn partijgenoten of naaste medewerkers enig bewijs voor aanleveren. Tot op vandaag blijft de beschuldiging zo zonder concrete details in de lucht hangen.
Hoorzittingen
Over de wire tapping claims volgt er mogelijk wel vuurwerk op 20 maart. Dan zal de inlichtingencommissie de eerste publieke hoorzitting houden in verband met mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne.
De commissie zal de beschuldigingen onderzoeken over Russische hacking en andere cyberactiviteiten tijdens de campagne voor de presidentsverkiezing, ontmoetingen tussen Russische vertegenwoordigers en medewerkers van het campagneteam van Trump en het lekken van informatie. De Amerikaanse inlichtingendiensten achten Rusland onder meer verantwoordelijk voor het hacken van de e-mails van leden van de Democratische partij. Nunes kondigde aan dat ook Trumps beschuldiging aan bod zal komen.
Op de hoorzitting zijn volgens Nunes FBI-directeur Comey, NSA-directeur Mike Rogers, voormalig CIA-directeur John Brennan, Clapper en oud-minister van Justitie Sally Yates uitgenodigd. Ze zijn echter niet verplicht om te getuigen.
In de aanloop naar de hoorzitting heeft de commissie Inlichtingen een hele reeks documenten opgevraagd bij de verscheidene inlichtingendiensten. Die moeten tegen 17 maart worden overgedragen.
Trump noemde Obama "een slechte/zieke kerel" en vergeleek het vermeende afluisteren met de Watergate-affaire, het afluisterschandaal dat in het begin van de jaren zeventig leidde tot de val van president Richard Nixon.