Vrijdag 01/07/2022

brexit

Juncker richt zich tot Brits parlement: "Dit is enige mogelijke akkoord over de brexit”

Jean-Claude Juncker. Beeld EPA
Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

Volgens Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is het brexit-akkoord dat vandaag de goedkeuring kreeg van de Europese leiders “het enige mogelijke akkoord”. Dat zei hij op de persconferentie na afloop van de buitengewone Europese top. Alle ogen zijn nu gericht op het Britse parlement, dat over een tweetal weken moet stemmen over het uittredingsverdrag.

IBTV en AS

Juncker is tevreden met het feit dat de 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders het brexitakkoord en de bijbehorende politieke verklaring over de Brits-Europese samenwerking na de brexit hebben onderschreven. “Maar tegelijk zijn we triest om een land te zien vertrekken. Iedereen die vandaag (op de top, red.) het woord nam, drukte zijn droefheid uit.” Voor de Europese integratie is de brexit allesbehalve een goede zaak, aldus de Commissievoorzitter.

“Dit is het best mogelijke akkoord. Ik nodig het Britse Lagerhuis uit om dit in overweging te nemen. Dit is het best mogelijke akkoord voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie”, ging Juncker verder. Om eraan toe te voegen: “Dit is het enige mogelijke akkoord.”

Juncker wil naar eigen zeggen het Britse parlement niet de les spellen. “Maar zij die denken dat er nog een beter akkoord mogelijk is, zullen meteen na de stemming ontgoocheld zijn.”

Lees ook:

De Unie is weer verenigd, met dank aan de brexit. Hoe de EU de rangen gesloten hield tegenover Londen.

Volgens Juncker zal Groot-Brittannië nooit een derde land worden zoals de andere derde landen waar de EU relaties mee onderhoudt. “Een scheiding is altijd moeilijk. Maar hier zal er altijd wat liefde blijven hangen.” Europees president Donald Tusk voegde eraan toe dat Brussel en Londen vrienden blijven “tot het einde der tijden”.

Brits premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld AFP
Brits premier Theresa May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

“Noodzakelijke stap”

De Europese regeringsleiders kwamen vandaag samen in Brussel, waar ze de brexitdeal goedkeurden. De extra EU-top was vooral een ceremoniële top, want over de inhoud van de brexitdeal zijn er nog veel vragen.

Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier benadrukte dat “iedereen” nu zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Het akkoord is een “noodzakelijke stap” om vertrouwen te bouwen tussen de EU en het VK na de brexit. Barnier benadrukte dat hij altijd “met het VK” onderhandeld heeft, “nooit ertegen”. “Europa en het Verenigd Koninkrijk zullen bondgenoten, partners en vrienden blijven.”

Hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Beeld Photo News
Hoofdonderhandelaar Michel Barnier.Beeld Photo News

Open brief

Eerder vandaag riep de Britse premier Theresa May roept de rivaliserende ‘Leave’ en ‘Remain’-kampen op om de strijdbijl te begraven en het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te gebruiken als het startpunt van een nieuwe periode van “nationale hernieuwing en verzoening”.

“29 maart volgend jaar, de dag waarop de brexit gepland is, moet het moment markeren waarop we de labels van ‘Leave’ (Vertrekken) en ‘Remain’ (Blijven) voorgoed terzijde schuiven en we opnieuw samenkomen als een volk”, schreef May in de brief, die ook aan de media werd bezorgd en op een speciaal daarvoor opgerichte regeringswebsite is gepubliceerd.

lees verder onder de tweet:

De premier schreef verder dat “het land nu moet doorgaan met de brexit”, zodat de ministers zich daarna kunnen concentreren op wat ‘echt’ belangrijk is in het dagelijks leven van de mensen, zoals “het verbeteren van de nationale dienst voor gezondheidszorg NHS, het bouwen van meer huizen en het bestrijden van onrechtvaardigheid.” Ze zal haar brexitdeal “met hart en ziel te verdedigen”.

De Britse premier probeert met een open brief die direct gericht is aan de Britten, het volk achter haar moeizaam bevochten brexitdeal te krijgen. Beeld REUTERS
De Britse premier probeert met een open brief die direct gericht is aan de Britten, het volk achter haar moeizaam bevochten brexitdeal te krijgen.Beeld REUTERS

‘No deal or new deal’

Zeker is dat May alle steun kan gebruiken. Binnen Mays eigen partij zweren zowel ‘Leavers’ als ‘Remainers’ om het plan weg te stemmen, net zoals verschillende ex-ministers die onder May gediend hebben. Zij voorspellen dat het plan in de huidige vorm nooit door het parlement raakt.

Ook de Noord-Ierse DUP, die May aan een regeringsmeerderheid helpt, is kritisch. Partijleider Arlene Foster zei gisteren tijdens een partijcongres dat de partij niet achter de 585 pagina dikke scheidingsakte kan en wil staan.

Zelfs de voormalige Brexitminister David Davis verwacht dat de deal in haar huidige vorm niet door het parlement raakt: “In deze situatie is het ‘no deal or new deal’”: geen deal of een nieuwe deal.

Het akkoord moet niet alleen door het Verenigd Koninkrijk worden goedgekeurd, maar ook nog door de EU zelf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234