Dinsdag 09/08/2022

Video

"Justitie ligt niet meer op intensieve maar op palliatieve zorgen"

Brussels assisenvoorzitter Michel de Grève. Beeld BELGA
Brussels assisenvoorzitter Michel de Grève.Beeld BELGA

"Justitie ligt niet meer op de afdeling intensieve zorgen maar op de afdeling palliatieve zorgen." Dat heeft de Brusselse assisenvoorzitter Michel de Grève gezegd op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Het assisenproces dat de raadsheer moest voorzitten, kon vandaag niet van start gaan door een spontane actie bij het Veiligheidskorps, waarvan een aanzienlijk deel zich vanochtend ziek verklaarde.

De leden van het Veiligheidskorps zijn niet opgezet met de aanslepende onderhandelingen over hun overheveling naar de federale politie en de richting die die onderhandelingen uitgaan. Het gevolg van hun spontane actie was dat verschillende rechtszaken met gedetineerde vanochtend niet konden plaatsvinden of vertraging opliepen. Zo kon het assisenproces tegen Zalh Zakir en Bilal Haddouche, verdacht van de doodslag op Artur Rifa in het metrostation Rogier op 20 mei 2013, deze voormiddag niet van start gaan.

"Surrealistisch"

"Dit is surrealistisch, dat zoiets kan in ons land is onvoorstelbaar erg", sprak assisenvoorzitter Michel de Grève. "Een assisenproces dat niet kan doorgaan door de actie van enkelingen. Justitie was al in kritieke toestand, nu liggen we zowaar op de palliatieve afdeling. Op deze manier, als men weigert de nodige middelen te voorzien, als men amper 0,5 procent van het federale budget aan justitie besteedt, als vertrekkende magistraten maar niet vervangen worden, kan justitie eenvoudigweg niet functioneren."

"Geen enkel respect"

Ook advocaat-generaal Stéphane Lempereur toonde zich streng. "We worden dagelijks geconfronteerd met de desorganisatie op onze zittingen en we staan daar volledig machteloos tegen", klonk het. "Het kan niet dat we afhankelijk zijn van de wil van enkelingen die geen enkel respect hebben voor de werking van justitie. Ik bied de leden van de jury onze excuses aan, zij zijn enkel eenvoudige burgers die hun taak kwamen uitvoeren."

"Gijzelen"

De advocaten die op het assisenhof moesten pleiten, waren ook verrast door de actie van het Veiligheidskorps.

"Wij waren allemaal stipt op tijd aanwezig", zegt meester Sven Mary. "Advocaten, hof, openbaar ministerie en jury. Maar om 9 uur waren de deuren niet open, was er geen Veiligheidskorps en waren er geen gedetineerden. Ik heb begrepen dat een en ander te maken heeft met onderhandelingen over het statuut van het Veiligheidskorps die slecht uitgedraaid zouden zijn. Ik kan begrip opbrengen voor dergelijke acties, maar dit gaat toch wel erg ver. Je kan geen rechtbanken en vooral geen juryleden, beschuldigden en slachtoffers gijzelen. Voor een assisenproces stelt een dergelijke situatie bovendien grote problemen. Andere rechtszaken kunnen eventueel uitgesteld worden maar bij een assisenproces kan dat niet zomaar. In dit geval zou dat meteen een uitstel naar 2019 betekenen, voor feiten die in 2013 plaatsvonden."

Uiteindelijk kon de zitting van het assisenhof om 12 uur dan toch aanvatten. "Maar we moeten wel stoppen om 15.30 uur", meldde voorzitter De Grève. "De volgende dagen zouden de zittingen normaal verlopen maar in dit paleis zijn we het gewend om elke dag voor verrassingen te staan."

"Plicht"

Het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) heeft geen goed woord over voor de actie van een aanzienlijk deel van het Veiligheidskorps in het Brusselse justitiepaleis. "De Directeur-generaal wijst erop dat alle medewerkers van het Veiligheidskorps hun plichten dienen na te komen tot hun opdrachten zijn afgewerkt", aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver. "Ongecontroleerde acties worden afgekeurd."

"Het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) geeft aan dat er gisteren een constructief overleg heeft plaatsgevonden", zegt de woordvoerster. "Hierbij is een tijdspad afgesproken waarbij alle partijen elkaar reeds in maart zouden terugzien. Iedereen rond de tafel heeft gisteren kunnen vaststellen dat de nodige garanties voorzien worden om tegemoet te komen aan de verzuchtingen. Zoals in gelijkaardige dossiers uit het nabije verleden, zoals de overdracht van de gesloten jeugdcentra naar de Gemeenschappen, het sluiten van gevangenissen o.a. Verviers, ... worden ook in dit dossier de belangen van iedereen nauw ter harte genomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234