Maandag 26/09/2022

Kabinetschef Verhofstadt wordt topambtenaar

Erik Derycke in Arbitragehof

Brussel

Eigen berichtgeving

Luc Coene, momenteel kabinetschef en duivel-doet-al van premier Verhofstadt, wordt meer dan waarschijnlijk de baas van de kanselarij, de administratie van de eerste minister. In de komende dagen zullen de namen van enkele andere nieuwe topambtenaren bekend worden.

De Copernicus-hervorming wordt steeds concreter. De komende weken en maanden sturen enkele ministers hun kabinet naar huis. Ze worden vervangen door een beleidsvoorbereidende cel in de administratie en een persoonlijk secretariaat. Momenteel is het echter vooral uitkijken naar de voorzitters van de directiecomités, die voortaan de administraties zullen leiden.

Voor de eerste minister (Guy Verhofstadt), de minister van Begroting (Johan Vande Lanotte) en de minister van Ambtenarenzaken (Luc Van den Bossche) is de selectieprocedure bijna rond. Verhofstadt zal alvast makkelijk kunnen samenwerken met zijn nieuwe topambtenaar. Luc Coene is al bijna twee decennia de sterke man achter de schermen bij Verhofstadt. De andere administraties zullen nog even moeten wachten. De huidige kabinetschef van Van den Bossche, Marc Van Hemelrijck, is kandidaat om de leiding op te nemen van Selor, het vroegere wervingssecretariaat van de federale overheid. Alle kandidaten moeten door diverse selectierondes en worden uiteindelijk door hun minister gekozen. Ze krijgen een mandaat voor vier jaar.

Intussen is er ook zekerheid over de benoeming van oud-SP-minister Erik Derycke tot rechter bij het Arbitragehof. Dat hof bestaat uit twaalf rechters, waarvan de helft gewezen politici. Erik Derycke zal er Henri Boel vervangen, eveneens SP. Agalev-senator Frans Lozie heeft zich intussen kandidaat gesteld voor de volgende post die vrijkomt. Tot nu is de politieke geplogenheid dat de opvolger steeds van dezelfde partij komt als degene die met pensioen gaat. Ecolo wist zich al in het Arbitragehof te wringen, ten nadele van de PSC. Lozie wil nu hetzelfde doen ten koste van de CVP. De volgende vrije plaats is er namelijk een die altijd tot de CVP behoorde. (DDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234