Maandag 27/06/2022

Kama komt solo en in kleur

Interview

Retrospectieve in Amsterdam, cartoons voor 'Le Monde' en uitverkochte tournee in Nederland

In februari wijdt het Stedelijk Museum van Amsterdam een retrospectieve aan zijn beeldend werk, hij 'komt' solo in uitverkochte zalen en mag zich voortaan tekenaar van het 'instituut' Le Monde noemen. Cartoonist, stand-up comedian, schilder, tv-, radio- en popster Kamagurka functioneert het best in een staat van chaos.

Gent / Eigen Berichtgeving

Nica Broucke

Kama's atelier bevindt zich in de voormalige drukkerij van Vooruit in Gent. "Hier bracht ik vroeger mijn tekeningen voor De Morgen binnen. De mensen van de grafische afdeling wilden ze soms niet plaatsen - te schokkend of te nihilistisch zeker? Ik moest dan naar de redactie bellen."

Naast een glazen hok, volgens Kama "ooit de stek van Louis Paul Boon" werkt Kamagurka aan vijf schilderijen tegelijkertijd.

Kama stelt tentoon

In het Stedelijk Museum van Amsterdam worden veertig tot zestig werken in vier zalen geëxposeerd. De middenzaal stelt de - niet vaak vertoonde - schetsboeken van Kamagurka tentoon.

Kamagurka: "De retrospectieve in het Stedelijk was eerst voorzien voor de maand mei. Rudy Fuchs liet me vorige week weten dat de tentoonstelling vervroegd is naar februari (dit gesprek vond plaats voor bekend werd dat Fuchs in Italië het slachtoffer werd van een zwaar verkeersongeval, NB). Ik hou van chaos en misverstanden, dan functioneer ik beter."

"Er wordt ook oud werk uit privé-verzamelingen getoond. Fuchs heeft me een lijst gegeven van verzamelaars. Noël Slangen - wie is dat ook alweer? - en Koen Wauters hebben schilderijen van mij. Maar het merendeel is nieuw. Ik ben er volop mee bezig, met verschillende schilderijen tegelijkertijd."

De Kamagurka-stijl laat zich het best omschrijven als absurdistisch, cartoonesk en maximalistisch. Geen stil-, maar 'luid'-levens geschilderd in uitbundige kleuren en bevolkt door surrealistische, buitenaardse creaturen. Tegen de muur staat een zo goed als leeg doek, op een gesluierde vrouw met één reusachtige blote borst en een blauw kleurenvlak na. Het doet denken aan Raveel. "Maar dat moet nog helemaal volgeschilderd worden", aldus Kama. "Ik vind dat kunst niet au sérieux genomen moet worden. Zelf ben ik een fan van Picasso en Lucebert. Als ik naar hun werk kijk, geeft me dat een energetische stoot en krijg ik zin om hetzelfde te doen. Ook de Amerikaan Philip Guston heeft prachtige schilderijen gemaakt. En ik hou van de vuile Magritte in zijn vache-periode."

Wat doet hij het liefst: schilderen, tekenen of optreden?

Kamagurka: "Ik hou van de afwisseling. Als ik schilder kom ik in een soort trance, tot iemand me zegt dat ik moet stoppen, anders blijf ik de hele tijd doorgaan. Het is leuk dat ik hier niet geïsoleerd zit, ik krijg meer feedback (onder meer van de mensen van Doggy Bite, het bedrijfje dat de website van Kamagurka & Herr Seele verzorgt, ook de tekenaar Jeroom komt hier (computergewijs) tekenen, NB). Hetzelfde doet zich voor als ik op de planken sta. Het applaus van het publiek haalt me terug."

Kama komt!

Kama komt! is de titel van het soloprogramma dat in mei in première ging in Rotterdam. Zonder Herr Seele maar met Johan De Smet, een (andere) Kama-getrouwe aan de vleugel, brengt Kamagurka een mengeling van teksten, improvisaties, stand-up en liedjes. De teksten zijn gebaseerd op uitgeschreven en ter plekke ingegeven improvisaties.

"Hij is de meester van 'volslagen maffe oneliners en surrealistische verhalen", schreef het Algemeen Dagblad naar aanleiding van de première van Kama Komt!. Ook de andere kranten en het publiek reageren enthousiast. Kamagurka: "In Nederland staan we meestal in zeer grote zalen en die zitten behoorlijk vol. Sinds mei is de tournee van Kama Komt! zo goed als uitverkocht."

Speelt hij in op de 'dramatische gebeurtenissen'?

"De actualiteit is een zeer dankbare tijd. De mensen zijn in een soort shocktoestand terechtgekomen, ik was zelf ook in shock toen ik de beelden zag. Maar de noodzaak om te lachen is groter dan ooit. De dag na de aanslagen moest ik optreden in Menen. Ineens was al mijn materiaal verouderd. De periode voor 11 september leken de Middeleeuwen wel. Ik heb de behoefte om aan te knopen bij actuele dingen. Mijn optredens krijgen op slag een andere dimensie.

"Het valt op hoe de wereld er al helemaal anders uitziet. Vroeger stapte je met hetzelfde gemak op het vliegtuig als op de bus, nu is de verplaatsing op zich al een probleem geworden. Ik reed vorige week naar Amsterdam. De Coentunnel was de hele dag afgezet, wegens bomalarm. Dat is onwezenlijk: files worden nu veroorzaakt door bomalarm en niet door verkeersoverlast.

"Anderzijds vormen de dramatische gebeurtenissen natuurlijk ook een dankbare bron van inspiratie. Het haatregime dat de Taliban tegen de vrouwen voert, ik denk dat ze de clitoris van hun vrouwen afsnijden... dat is gruwelijk. Ik probeer op zo'n dingen in te spelen. Ik ben ervan overtuigd dat Bin Laden ooit beledigd is geweest onder de gordel, en dat hij daarom vrouwenhater en terrorist is geworden. Alles is zo zwart-wit geworden. 'Zij' zijn de slechten, de Amerikanen de goeden. Maar ik weiger aan de kant van de Amerikanen te gaan staan. Waar begint de terreur en waar de antiterreur?

"Teksten die ik in de jaren tachtig heb gemaakt, zijn nu weer actueel: 'Moord eens een volkje uit, er zijn er genoeg' is een liedje dat ik in volle Koude Oorlog heb geschreven. Nu is er geen Koude Oorlog meer, maar een stille, warme oorlog."

Kama tekent

De tekeningen van Kamagurka verschijnen in Humo, de Financieel-Economische Tijd, NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Haagse Post, Playboy, Parool, Penthouse, Esquire, Charlie Hebdo, The Spectator, Titanic, Suddeutsche Zeitung, Zitty, Eulenspiegel, Die Presse, The New Yorker, Götteborgs Posten... Kamagurka heeft net vernomen dat de prestigieuze kwaliteitskrant Le Monde voortaan elke week een tekening van hem zal publiceren (in kleur) samen met (onder anderen) Glenn Baxter. "Ze hebben mij gevraagd, zo gaat dat meestal. Ik loop niet zelf met mijn tekeningen te leuren. De tekeningen voor Le Monde moeten niet per se met de actualiteit te maken hebben, ik krijg geen restricties opgelegd.

"De dingen die ik voor de FET maak, moeten wel iets met economie te maken hebben. Dat is niet moeilijk, want wat nu gebeurt, is toch één pot nat: twee vliegtuigen crashen tegen een toren en de beurs stort in."

Kama op tournee: Vanavond in Peer (in het kader van twintig jaar Cowboy Henk), Groot Onderhoud Nieuwe Banden (samen met Herr Seele), Kama solo op 12 oktober in cc Wervik en op 25/10 in de Cactusclub in Brugge, Kama komt vanaf 15 november in Leuven, daarna op verscheidene plaatsen in Vlaanderen. Info: Kaft producties, 056/ 72 84 76 of kaft@advalvas.be.

'Na 11 september is de noodzaak om te lachen groter dan ooit'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234