Vrijdag 12/08/2022

Overzicht

Kan mijn werkgever mij verplichten om naar kantoor te komen? En kunnen we supporteren voor de Rode Duivels op een groot scherm? Al uw vragen over het zomerplan beantwoord

null Beeld rv
Beeld rv

Wanneer de coronacijfers gunstig evolueren, gaan vanaf 9 juni een hele reeks versoepelingen in die de voorbode zijn van een terugkeer naar een normaal leven in september. Maar wat kan er allemaal deze zomer? Mag er gedanst worden op mijn trouwfeest en mogen we deze zomer op vakantie naar Spanje? En hoe zeker zijn we eigenlijk van al die versoepelingen? Vele vragen, wij hebben de antwoorden.

Marc Coppens

Op 26 juni trouwen wij en we willen graag ook een feest geven, kan dat?

Als u in de kerk trouwt, mogen er vanaf 9 juni maximaal 100 personen aanwezig zijn op de ceremonie binnen in de kerk, met inachtname van de gangbare Covid-19-regels. Houdt u een ceremonie buiten, dan mogen er 200 mensen getuige zijn van jullie jawoord. Een trouwfeest valt niet onder de noemer ‘georganiseerde evenementen’, maar wel onder de regels van de horeca. In een feestzaal mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. Er mag dus wat gegeten en gedronken worden aan tafeltjes van vier, maar om 22 uur moet de zaak dicht. De openingsdans zullen jullie thuis moeten houden.

Wij trouwen op 28 augustus, mag er dan al gedanst worden?

Op feesten en recepties zullen binnen - zoals gezegd - tot 50 personen aanwezig mogen zijn, maar voor een echt dansfeest komt uw trouwfeest allicht te vroeg. Pas vanaf september worden de meeste beperkingen opgeheven, zo meldt het Overlegcomité. Vorige zomer mocht alleen het bruidspaar de openingsdans verzorgen, maar mochten de gasten de benen niet losgooien.

Op 20 juni heb ik een communiefeest, kan ik dit organiseren binnen voor tien personen?

Ieder gezin kan vier personen binnen ontvangen, kinderen niet meegeteld. In dit voorbeeld kan het: jouw gezin (papa, mama, communicant, tweede kind), ontvangt opa en oma, tante en nonkel en hun twee kinderen. Samen zijn jullie met tien. Wil je meer mensen ontvangen, dan zal dat buiten op je terras moeten. Daar mag je met tien samen zijn, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Je moet wel minstens 1,5 meter afstand houden. Als dat niet gaat, moet je een mondmasker dragen.

Eind juni wil ik een afstudeerfeestje voor onze dochter organiseren in de ouderlijke tuin met 30 volwassenen. Valt zoiets onder de noemer ‘evenement’?

In het vorige ministeriële besluit van 7 mei staat dat een evenement door professionelen moet worden georganiseerd en dat er een CERM-scan (Covid Event Risk Model) moet gebeuren. Privébijeenkomsten dienen zich te beperken tot maximaal tien deelnemers.

Zullen we de hele zomer met maximaal vier personen aan een tafeltje op een terras mogen zitten of worden er dat meer?

In het zomerplan wordt hierover niet gecommuniceerd, al liet premier Alexander De Croo (Open Vld) in ‘VTM Nieuws’ verstaan dat het er geleidelijk aan meer zullen zijn. Vorige zomer mochten we met maximaal tien personen aan eenzelfde tafel aanschuiven.

Kan mijn werkgever mij verplichten om vanaf 9 juni opnieuw op kantoor te komen werken?

In eerste instantie niet, want ook vanaf 9 juni blijft telewerk verplicht, al wordt dat dan geleidelijk afgebouwd met één terugkeermoment per week. Er is dan nooit meer dan 20 procent van de werknemers tegelijk aanwezig (of maximaal vijf in kmo’s met minder dan tien werknemers). Testing wordt ten zeerste aanbevolen. Vanaf 1 juli is telewerk niet langer verplicht, maar wordt het wel aanbevolen, net als regelmatig testen. Vanaf dan kan je werkgever wel vragen om voltijds naar kantoor te komen.

Het EK voetbal staat voor de deur: met hoeveel mogen we buiten gaan supporteren voor een groot scherm?

De eerste wedstrijd van de Rode Duivels staat geprogrammeerd op 12 juni. Op dat moment zijn evenementen toegestaan met maximaal 400 personen buiten. Lukaku en co kunnen maar beter doorstoten naar de kwartfinales, want vanaf 1 juli mogen buiten evenementen met maximaal 2.500 deelnemers worden afgewerkt. Vraag is: valt dit onder de noemer evenementen? Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt dat er beperkingen zullen gelden voor het aantal personen dat de wedstrijden van de Rode Duivels samen volgt. Mogelijk gaat het om verplichte zitplaatsen, zoals in de horeca. “Het zullen niet even grote groepen zijn als tijdens het WK, maar mensen zullen wel kunnen samenkomen, ook om erbij iets eten en te drinken”, aldus de minister.

Voetbalsupporters volgen op grote schermen de halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Belgie in 2018. Beeld ANP
Voetbalsupporters volgen op grote schermen de halve finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Belgie in 2018.Beeld ANP

Mogen we vanaf 9 juni opnieuw wedstrijdjes zaalvoetbal spelen?

Er komen weer mogelijkheden voor niet-professionele sporten: die zullen georganiseerd kunnen worden voor groepen tot 50 personen binnen en tot 100 personen buiten, uitgezonderd contactsporten. Contactsporten zijn sporten waarbij het onmogelijk is om de anderhalvemeterregel te respecteren. Voetbal wordt gerangschikt onder de contactsporten. Een wedstrijd spelen zit er dus niet in. De regel impliceert eveneens dat 9 juni ook te vroeg is voor amateurveldvoetbal. Niettemin is het vooral wachten op de ministeriële besluiten. “Veel hangt af van hoe contactsporten worden omschreven”, zegt Tanja Vanhoecke van Sport Vlaanderen. “Bij trainingen kan je contact meestal wel vermijden, maar in wedstrijdvorm is dat een pak moeilijker. We wachten af wat de concrete maatregelen in het ministerieel besluit zullen zijn”, klinkt het.

Wanneer gaan de tropische zwembaden weer open?

Vanaf 9 juni gaan een heel pak versoepelingen in. Bioscopen, bowlingzalen, speelautomatenhallen, casino’s en wedkantoren heropenen met ventilatieprotocollen, net als binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoorrecreatie, tropische zwembaden en onbemande zonnebanken.

Kunnen Pukkelpop en Tomorrowland doorgaan in augustus?

Het toestaan van festivals en andere grote evenementen is onderdeel van een ‘zomerplan’. Vanaf 13 augustus mogen, als de coronacijfers het toelaten, 5.000 tot mogelijk 10.000 deelnemers per festival weer uit hun dak gaan. Maar wel op voorwaarde dat zij bij de toegangspoort een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test kunnen overleggen. Pukkelpop staat nu geprogrammeerd voor 19 tot en met 22 augustus in Hasselt, Tomorrowland voor het weekend van 27 - 29 augustus en dat van 2 - 5 september in Boom.

Pukkelpop 2019  Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
Pukkelpop 2019Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

Kan ik in juni al op vakantie binnen Europa en onder welke voorwaarden?

Daarop is nog geen duidelijk antwoord. Het Overlegcomité wacht voor die beslissing de Europese top van 24-25 mei af, die zal beslissen op welke manier het digitale groene certificaat zal kunnen worden gebruikt. Op de Europese top moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de EU-landen nog enkele belangrijke knopen over het coronacertificaat doorhakken. “Ik ga ervan uit dat we over twee à drie weken duidelijkheid zullen geven. De modaliteiten moeten nog worden bepaald, maar ik twijfel er niet aan dat we deze zomer binnen Europa op reis zullen kunnen gaan”, zegt premier Alexander De Croo.

Wij willen op 7 juni met 11 volwassenen die allemaal minstens één coronaprik hebben gehad op vakantie naar de Ardennen. Kan dat?

Wettelijk mag het niet, omdat voorlopig geen privileges worden toegekend aan gevaccineerden zolang niet iedereen de kans heeft gehad om zich te laten inenten tegen het coronavirus. 7 juni komt dus allicht te vroeg.

Hoeveel kinderen mogen deze zomer samen op kamp met de jeugdbeweging?

Het Overlegcomité besliste dat de omvang van de bubbels voor de zomerkampen wordt opgetrokken van 50 naar 100 in juli, en tot 200 in augustus. Het kabinet van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) laat weten dat er vanaf 25 juni opnieuw activiteiten in bubbels van 100 met overnachting mogelijk zijn. Er is voor 25 juni gekozen om de voorbereiding van de kampplaats praktisch mogelijk te maken.

Wanneer zijn we verlost van het mondmasker?

September is de maand waarin een heleboel beperkingen worden opgeheven. Of dan ook het mondmasker de kast in mag, dat is koffiedik kijken. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vertelde in eerdere interviews dat hij vermoedt dat het mondmasker nooit helemaal zal verdwijnen. We zullen het bijvoorbeeld dragen wanneer we ons bewegen in drukke plaatsen. Aziatische toeristen hebben die gewoonte al jaren, lang voor er sprake was van corona.

Hoe zeker is het dat er vanaf 9 juni verdere versoepelingen komen?

Versoepelingen zijn gekoppeld aan het aantal patiënten op de dienst intensieve zorg. Zolang er meer dan 500 Covid-19-patiënten op intensieve liggen, gaan de versoepelingen niet door. Momenteel verblijven meer dan 700 patiënten op de afdeling. Een maand geleden, op 12 april, waren er dat nog 899. Bijkomende voorwaarde is dat acht op de tien kwetsbare personen tegen die tijd minstens een eerste keer zijn gevaccineerd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234