Woensdag 06/07/2022

Update

"Kans op milieuramp in Noordzee is reëel"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Noordzee loopt een potentieel gevaar op een vergelijkbare olieramp als die in de Golf van Mexico. Da zegt Groen! op basis van Europese onderzoeken die de partij inkeek.

Omdat olie- en gasvelden in Noord-Atlantische wateren uitgeput raken en energiebedrijven daarom almaar diepere wateren opzoeken om te boren, lopen Europese landen die grenzen aan de Noordzee een groot potentieel gevaar op een vergelijkbare olieramp zoals in de Golf van Mexico. Groen! waarschuwt voor de gebrekkige inspectie op olieboorplatformen en wil het nakende Belgische EU-voorzitterschap ertoe dwingen om dat punt hoog op de Europese agenda te zetten.

Amper wetgeving
Volgens Tinne Van der Straeten en Bart Staes is er amper specifieke Europese wetgeving rond olieplatforms. "De bestaande wetgeving die de Europese Commissie in 2000 en 2003 invoerde na de ramp met de olietankers Erika en de Prestige, heeft vooral betrekking op olietankers en de controle op transport van olie", klinkt het.

De regelgeving moet onder meer de chronische olievervuiling van olieplatformen indijken. Uit een OSPAR-rapport uit 2007 blijkt dat er door 15 gerapporteerde ongelukken uit dat jaar bij olieplatformen 3.907 ton olie in het zeewater terecht kwam. Daarnaast kwam er nog eens 9.596 ton olie via het zogenaamd 'productiewater' in zee terecht. "Dat zijn 80.000 vaten chronische olievervuiling per jaar in de Noordzee", aldus Van der Straeten.

Greenpeace: "Ramp kan elke dag plaatsvinden"
Ook bioloog Christian Bussau van Greenpeace zegt dat een olieramp in de Noordzee elke dag kan plaatsvinden. "Door 15 gerapporteerde ongelukken bij olieplatformen op de Noordzee in 2007 kwam er 3907 ton olie in het zeewater. Via dagelijkse productie komt er jaarlijks nog eens 9596 ton olie in de zee terecht. Er worden ook verschillende chemische stoffen geloosd die een negatieve impact hebben op het leven in de Noordzee."

Onderzoek van de zeestromingen toont aan dat een ongeluk met een boorplatform verregaande gevolgen zou hebben voor de landen rond de Noordzee, vergelijkbaar met wat nu in de Golf van Mexico gebeurt. Het gaat dan in eerste intantie over België, Nederland, de Scandinavische landen, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Ramp voor de kusten
Voor Van der Straeten, lijsttrekster voor BHV, is de huidige inspectie op de olieboorplatformen ook miserabel. Volgens de groenen kan die taak nochtans perfect uitgevoerd worden door het European Maritime Safety Agency (EMSA). Het agentschap ziet momenteel al toe op vervuiling door zeeschepen. In het Europees parlement zal de groene fractie aandringen op een uitbreiding van zijn mandaat.

Groen! stelt ook een moratorium voor op nieuwe olieplatformen in noordelijke wateren van de Europese Unie en in Arctische zeeën. "Olie-ontginning is er onverantwoord", zegt Staes. Hij verwijst naar het meest recente OSPAR-rapport waarin gewaarschuwd wordt voor de barre klimatologische condities in polaire wateren die het risico op ongelukken doet toenemen.

Tot slot stelt de partij voor om de energiebedrijven ter compensatie van de vervuiling een bijdrage te laten betalen aan het bestaande COPE fonds.

BP
Van de ongeveer 700 offshore olie- en gasvelden in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee zijn er 27 diepzeeplatformen. 5 ervan worden geëxploiteerd door BP, die verantwoordelijk is voor de huidige milieuramp in de Golf van Mexico. Volgens Groen! is een ramp in de Noordzee dus ook reëel, aangezien BP het volgens de partij niet zo nauw neemt met veiligheidsmaatregelen. Hetzelfde geldt volgens Europarlementslid Staes voor het Noorse staatsbedrijf Statoil, dat 21 diepzeeplatformen exploiteert. (belga/ee/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234