Donderdag 19/05/2022

Proces Kasteelmoord

Kasteelheer Stijn Saelens leefde van ziekte-uitkering

De vermoorde kasteelheer Stijn Saelens. Beeld Photo News
De vermoorde kasteelheer Stijn Saelens.Beeld Photo News

De Wingense kasteelheer Stijn Saelens leefde tot enkele maanden voor zijn dood van een ziekte-uitkering. De uitkering werd definitief stopgezet toen hij anderhalve maand voor zijn dood niet kwam opdagen bij de controlearts. Dat blijkt uit informatie die De Morgen kon inkijken.

Douglas De Coninck en AS

Al jarenlang wordt Stijn Saelens getypeerd met adjectieven als ingenieur en zaakvoerder van zijn eigen bvba’s en nv’s. Deze ochtend verklaarden speurders van de FGP Brugge op het kasteelmoordproces dat het voor hen eind 2011 onmogelijk was om de kasteelheer te ondervragen over de door zijn schoonvader en zijn echtgenote ingediende incestklacht “omdat hij op zakenreis was in India”.

In werkelijkheid was Saelens al meer dan een jaar arbeidsongeschikt. Hij had zich ziek laten verklaren en ontving al maandenlang, blijkbaar al langer dan een jaar, een uitkering bij het Onafhankelijk Ziekenfonds (OF).

Fantasiewereld

Op 30 november 2011 stuurde het OF een oproeping voor een medisch onderzoek op 14 december om 13.30 uur in de kantoren van Partena in Roeselare. De oproeping werd door zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht met de inkomende post doorgestuurd naar de secretaresse bij de nv De Kleine Prins, een van de bedrijven van Stijn Saelens. Zijn secretaresse belde het OF op de dag van het geplande onderzoek om haar baas te verontschuldigen omdat die “in het buitenland” zat. Ze kreeg van het OF te horen dat een uitkeringsgerechtigde zonder toelating helemaal niet mag reizen. Saelens had blijkbaar al een eerdere verplichte medische controle overgeslagen.

De oproepingsbrief voor een medisch onderzoek. Beeld rv
De oproepingsbrief voor een medisch onderzoek.Beeld rv

De secretaresse mailde hem en Elisabeth Gyselbrecht op 14 december over haar contact met het OF: “Ze hebben mij gezegd dat zijn dossier niet in orde is en er derhalve geen uitkeringen meer gebeuren. Ik wist niet dat Stijn een uitkering kreeg.”

De mailbox van Stijn Saelens laat zien dat hij allesbehalve voor zaken aan het reizen was. Hij leefde in een fantasiewereld van chakra’s, aura’s en bosnimfen. In Australië, Hawaï en India zocht hij spirituele gemeenschappen op en werkte aan een soort boek, 122 pagina’s volslagen wartaal over onder meer de “gevaren” van onderwijs en wetenschap.

Psychologe stellig: "Pedofilie"

Ook de getuigenis van de psychologe die Saelens' dochtertje onderzocht, biedt nieuwe inzichten in de kasteelmoord. Dat bleek vandaag voor de correctionele rechtbank in Brugge.

Ann Verstuyf onderzocht in mei en juni 2011 het toen nog geen zes jaar oude meisje vier keer. Tijdens de eerste twee sessies liet ze het kind tekeningen maken. Daaruit leidde ze af dat het meisje haar vader graag zag en loyaal was tegenover hem, maar tegelijk ook zelf signalen vertoonde van misbruik. In een derde sessie koos het meisje uit vier tekeningen een tekening met een kind met een boos gezicht.

"Toen ik haar vroeg waarom ze dat deed, bevestigde ze wat er gebeurd was. Ze werd boos als papa zijn tong in haar mond stak. Papa lachte dan eens en deed gewoon door", zei de psychologe.

De psychologe leidt af uit haar bevindingen tijdens de eerste drie sessies dat er zich nog ernstigere feiten hadden voorgedaan. Maar tijdens een vierde sessie bleek dat het kind "volledig emotioneel geblokkeerd" was. De psychologe vermoedt dat het kind onder druk werd gezet door haar vader. "Ik kan dat niet bewijzen, want het kind heeft dat niet verteld. Maar het is niet normaal dat een kind een hele sessie blokkeert."

Dwang

Op vraag van rechtbankvoorzitster Els D'Hooghe verklaarde de psychologe stellig dat het hier om "pedofilie" ging. "Het gaat om een kind van 5,5 jaar, het geeft geen toestemming en er is dwang. Het doet zich herhaaldelijk voor en ze blijft nee zeggen. Het behoort ook niet tot de ontwikkelingsfase waar ze zich in bevindt. Degene die haar onder druk zet en dwingt, is iemand die ouder is."

Dat Elisabeth Gyselbrecht eerder spreekt van grensoverschrijdend gedrag verklaart de psychologe vanuit de liefde voor haar partner. Mogelijk was ze ook bang van de waarheid.

Toen de rechtbankvoorzitster doorvroeg, of de psychologe de handelingen van Saelens kon verklaren vanuit zijn soms vreemde principes, moest ze het antwoord schuldig blijven. "Ik heb hem nooit gesproken", zei ze. Ze wees wel op de voorbeeldfunctie die ouders hebben en de mogelijk schadelijke gevolgen van foute voorbeelden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234