Woensdag 28/09/2022

M-decreet

Katholiek onderwijs voelt zich ‘geblokkeerd’ door gemeentescholen

Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, voelt zich 'geblokkeerd' door gemeentescholen. Beeld Eric de Mildt
Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, voelt zich 'geblokkeerd' door gemeentescholen.Beeld Eric de Mildt

Samenwerken om leerlingen met een beperking te ondersteunen? Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt dat het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten (OVSG) pogingen om samen een ondersteuningsnetwerk te vormen blokkeert.

Remy Amkreutz

Vandaag werken de onderwijsnetten samen om binnen het M-decreet kinderen met een beperking of een zorgnood te ondersteunen. Vanaf 1 september moet dit vanuit nieuwe ondersteuningsnetwerken gebeuren. Scholen uit het gewoon en buitengewoon onderwijs vinden elkaar daar, samen met de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Die netwerken moeten tegen het einde van deze maand gevormd zijn, maar Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft aan “geblokkeerd” te worden.

“Nu gebeurt tot dertig procent van onze begeleiding in het officieel onderwijs en we hoopten daarom om met een aantal gemeentescholen samen een netwerk op te zetten”, zegt topman Lieven Boeve. “Maar OVSG raadt haar scholen af om met ons samen te werken. Voor leerlingen kan dit betekenen dat zij niet meer de begeleiders krijgen die zij dit jaar hadden. Ook voor sommige begeleiders kan het gevolgen hebben. Ik heb al een bericht gezien van een GON-begeleider die leerlingen had in het officieel onderwijs en die nu omwille van deze reden bedankt is voor bewezen diensten.”

Polemiek

Boeve meent dat de gemeentescholen niet willen samenwerken door een “eenzijdige” lezing van Onderwijsdecreet XXVII. Dat zou bepalen dat scholen van het stedelijke en gemeentelijke net vanaf 1 september 2018 alleen deel mogen uitmaken van een ondersteuningsnetwerk van het officieel net. Katholiek Onderwijs Vlaanderen spreekt deze interpretatie tegen en roept de katholieke scholen op om met scholen uit andere netten verder te blijven praten.

“Wij willen niet in polemiek gaan en staan open voor gesprek”, zegt OVSG-woordvoerster Anne Berckmoes. “Maar de decreetgever legt vast dat alle officiële scholen opgaan in één officieel ondersteuningsnetwerk. Wij voeren het decreet uit. We begrijpen dat deze snelle keuze moeilijk ligt bij besturen die tot nu toe met anderen samenwerkten." Als OVSG vanuit de overheid het signaal krijgt dat er wel met katholieke scholen in een netwerk mag worden samengewerkt, resteren er geen bezwaren. "Wij zijn altijd voor netoverschrijdende samenwerking in de ondersteuningsnetwerken."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan de zorg voor de leerlingen in de klas voorop te stellen. Ze ziet de goede bestaande samenwerkingsverbanden graag behouden. De scholen worden daar dinsdag over ingelicht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234