Zondag 25/09/2022

Onderzoekscommissie

Kazachgate: allicht ook schriftvervalsing in dossier steenrijke zakenman Chodiev

De Kazaachse miljardair Patokh Chodiev. Beeld Bloomberg via Getty Images
De Kazaachse miljardair Patokh Chodiev.Beeld Bloomberg via Getty Images

De Staatsveiligheid heeft het parket van Nijvel niet geïnformeerd over mogelijke banden tussen Patokh Chodiev en de Russische maffia, terwijl de dienst wel over aanwijzingen beschikte.

Jeroen Van Horenbeek

Dit bleek in de onderzoekscommissie naar het dossier Kazachgate, die momenteel onderzoek voert naar de naturalisatie van Chodiev in 1997. Een beslissing waar veel vragen rond zijn.

Guy Rapaille van het Comité I, dat toeziet op de inlichtingendiensten, vertelde dat de Staatsveiligheid halfweg de jaren negentig een link legde tussen Chodiev en de georganiseerde misdaad. Maar toen Chodiev op datzelfde moment, in 1996, een naturalisatieverzoek deed en het parket van Nijvel bij de Staatsveiligheid polste of die over info over hem beschikte, reageerde die dat er "niets te melden" was.

Over de reden waarom het parket van Nijvel dit verbazende antwoord kreeg, kon Rapaille niet veel zeggen. Die vraag moet de onderzoekscommissie aan de Staatsveiligheid zelf stellen volgens hem. Al merkte Rapaille wel op dat het om info van twintig jaar oud gaat en dat verschillende mensen van de Staatsveiligheid intussen met pensioen zijn of zelfs overleden. Het wordt dus een lastige zoektocht.

Documenten

Ook na de naturalisatie van Chodiev bleek trouwens uit documenten dat de Staatsveiligheid vermoedens had over banden tussen Chodiev en de Russische maffia. Daar gebeurde evenmin iets concreets mee.

De dubieuze rol van de Staatsveiligheid kwam tijdens eerdere zittingen van de commissie ook al aan bod. Waarschijnlijk hield de dienst soms info achter om lekken naar de buitenwereld te voorkomen.

Vervalst

De ex-commissaris van Waterloo, Michel Vandewalle, kwam ook aan het woord. Hij zei dat er sprake is van twee vervalste documenten in het naturalisatiedossier van Chodiev. In beide gevallen staan zijn handtekening of naam vermeld, terwijl hij die documenten naar eigen zeggen nooit gezien heeft.

Vandewalle had eerder al aangegeven dat zijn handtekening vervalst was op een advies aan het parket van Nijvel. Daarin stond dat Chodiev vlot Frans zou spreken. Het andere vervalste document was een brief die door een brigadier van de politie zou zijn opgesteld toen de naturalisatie-aanvraag lopende was. Daarin werd gevraagd om niet te veel haast te maken met de aanvraag van Chodiev. Om meer onderzoek te kunnen voeren. Er zijn ondertussen vragen of dit document eigenlijk niet veel later is opgesteld en vervolgens geantidateerd.

Vandewalle heeft naar eigen zeggen een vermoeden over wie achter de vervalsingen zou kunnen zitten. Maar daarover wilde hij enkel achter gesloten deuren praten. Bronnen binnen de commissie zeggen dat Vandewalle iemand binnen zijn korps verdenkt. Wat die daarbij te winnen had, blijft een raadsel.

De Oezbeekse miljardair Chodiev staat centraal in het dossier-Kazachgate. De onderzoekscommissie gaat na hoe het komt dat de afkoopwet enkele jaren geleden plots snel groen licht kreeg in het parlement. Chodiev was de eerste die van de nieuwe wet gebruik kon maken. Volgens onthullingen in de media zou daarvoor druk zijn uitgeoefend door het Elysée, om een deal met Kazachstan niet in de weg te staan. (JVH/Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234