Dinsdag 17/05/2022

‘Kazernes voor asielzoekers absoluut niet gebruiksklaar’

BRUSSEL

De Crem schoot maandag vooral met scherp naar het Rode Kruis, dat instaat voor de uitbating van de kazernes, en naar Fedasil, dat volgens hem geen mensen stuurt.

John Kinnart van het Rode Kruis Vlaanderen reageert verbolgen op de uitspraken van De Crem. “Ik denk niet dat men beseft wat een huzarenstukje het is om dit zo snel klaar te krijgen. Pas eind vorige maand wisten we dat we twee kazernes ter beschikking zouden krijgen. We hadden minder dan een maand tijd om 100 mensen aan te werven: managers, begeleiders en nachtbegeleiders. Met een tijdelijk contract dan nog, want deze noodopvangcentra zullen in principe maar een jaar open blijven.”

Daarenboven zijn de kazernes helemaal niet instapklaar, in tegenstelling tot wat de minister beweerde. “We hebben twee centra van scratch moeten optrekken. De militaire gebouwen in Helchteren waren er beter aan toe dan die van Ravels bij Weelde, maar uiteindelijk kost het tijd om een adequate opvangplek voor 500 mensen klaar te stomen. Er zijn daar kleine kinderen bij, je moet zorgen dat het in orde is.”

Dat betekent: sanitair installeren, keukens installeren, bedden voorzien, maar ook lang afgesloten nutsvoorzieningen testen en de brandveiligheid onderzoeken.

“En juist daar knelde het schoentje in de kazerne van Ravels bij Weelde”, weet brandweerman Jan Dickens, die mee de inspectie uitvoerde. “We hebben de hangars geïnspecteerd, maar helaas vastgesteld dat de gebouwen weinig tot geen brandweerstand hebben. Nieuwe gebouwen, bijvoorbeeld flatgebouwen, worden zo opgetrokken dat de constructie het een bepaalde tijd dient te houden bij brand, dat er een minimum aan rook door de bouwmaterialen kan dringen, en dat de temperatuur maar tot een bepaalde grens gaat. In die hallen is dat allemaal niet voorzien.” In Ravels gaat het om grote hangars van 60 bij 100 meter, waar voorheen materieel gestockeerd werd. Er zouden woonunits, zeg maar containers, in geplaatst worden, maar dat is nu niet mogelijk.

“Die units hebben wel een goede brandweerstand, maar als de ruimte errond dat niet heeft zit je wel met een probleem.” Dus werd na overleg met alle betrokken partijen beslist de containers dan maar buiten te plaatsen, ook die met douches en de keuken. Enkel de eetruimte zou nog in de hangar zelf geplaatst worden.

Pas op 17 november besliste de ministerraad definitief over welke kazernes ter beschikking zouden worden gesteld. Wanneer de kazerne in Helchteren op 7 december open gaat, zoals gepland, zal het Rode Kruis het amper drie weken gehad hebben om al het nodige te doen. Die dag zouden de eerste 50 asielzoekers arriveren, de rest volgt dan de volgende weken gefaseerd, tot de maximumcapaciteit bereikt is.

De opvangcapaciteit in Ravels zou op 15 december beschikbaar zijn, gevolgd door de kazernes aan de andere kant van de taalgrens. Bierset staat ingepland om open te gaan enkele dagen na de kazerne in Ravels, Bastogne in de laatste week van het jaar. Ook daar reageert men verbolgen op de uitspraken van minister De Crem. “We weten pas twee weken definitief welke kazernes ter onzer beschikking staan”, pareert Billy Jungling, directeur opvang asielzoekers van het Franstalige Croix Rouge verbolgen.

Niet hulpvaardig

Minister De Crem van zijn kant blijft ondertussen halstarrig bij zijn standpunt. Woordvoerder Kurt Verwilligen, herhaalt nog eens zijn woorden. “Minister De Crem wilde een steentje bijdragen, maar nu moet hij vaststellen dat die kazernes leeg blijven staan.”

Dat De Crem op Courard, Fedasil en het Rode Kruis schiet, wordt hem ook binnen de federale regering niet in dank afgenomen. Vooral omdat hij zelf niet de meest hulpvaardige minister was toen de asielcrisis in de herfst een nieuwe piek bereikte. Toen draaide het conflict rond opvangcapaciteit op de basis van Florennes.

“De Crem was er absoluut niet happig op om die kazernes open te stellen voor asielzoekers. Hij snapte niet goed waarom defensie weer ter hulp moest schieten, waarom er geen andere gebouwen gezocht werden”, klinkt het bij een collega-minister. “De Crem haalde ook het argument aan dat de militairen al heel veel te verduren gekregen door de recente herstructureringen.”

Opvallend detail: naast de vijf kazernes die defensie ter beschikking stelde van Fedasil, hebben ze ook een aantal plaatsen nachtopvang voor daklozen, het zogenaamde winterplan. “Voor daklozen, niet voor asielzoekers”, benadrukt Ingrid Baeck van defensie. In acht kazernes te lande staan ongeveer 200 bedden klaar. Al blijkt daar voorlopig niet erg veel vraag naar. “Vorige nacht hebben er twintig mensen overnacht in Luik (een kazerne die goed bereikbaar is vanuit het stadscentrum, nvd). In de andere kazernes hebben we geen aanvragen gehad.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234