Donderdag 06/10/2022

Update

Kernkabinet bereikt akkoord over bankenwet

Minister van Financiën Koen Geens en premier Elio Di Rupo. Beeld BELGA
Minister van Financiën Koen Geens en premier Elio Di Rupo.Beeld BELGA

Het kernkabinet heeft vrijdagavond een akkoord bereikt over een nieuwe bankenwet die een betere bescherming moet bieden aan de spaarders en de stabiliteit van de banken moet verzekeren. Bonussen zijn uit den boze voor banken die staatssteun genieten en mogen voor de andere banken niet hoger liggen dan 50 procent van het vast salaris.

Daarnaast worden de garanties voor spaargelden versterkt doordat de spaarders voortaan voor spaartegoeden boven 100.000 euro een voorrecht krijgen indien een bank in de problemen komen. Dat kondigden premier Elio Di Rupo en minister van Financiën Koen Geens aan op een persconferentie.

Geen akkoord over spaarfiscaliteit

De premier wees erop dat dit de belangrijkste hervorming van de bankensector is in 20 jaar. België staat daarmee aan de Europese top inzake bankenreglementering, aldus Di Rupo. Minister Geens erkende dat zijn voorstel over de spaarfiscaliteit het niet gehaald heeft. Wel wordt de vrijstelling voor spaarboekjes tot 1.880 euro uitgebreid tot buitenlandse rekeningen. Verdere aanpassingen aan de spaarfiscaliteit zagen Di Rupo en Geens niet zitten voor de verkiezingen.

De bankenwet heeft volgens Koen Geens drie krachtlijnen: het verbod van handel voor eigen rekening door de banken; het verbod op een variabele vergoeding in banken die staatssteun genieten en een beperking voor de andere banken; en een versterkte bescherming van het spaargeld.

Door het verbod op speculatieve activiteiten moeten de spaargelden gevrijwaard worden van risicogedrag van de banken. Voortaan zullen banken geen tradingsactiviteiten voor eigen rekening meer mogen verrichten binnen hun eigen consolidatieperimeter. Dat betekent dat dergelijke activiteiten ook niet door een dochteronderneming kunnen gebeuren, wel door een zusteronderneming. De trading voor rekening van derden of in het kader van het bankbedrijf blijft mogelijk omdat ze noodzakelijk zijn voor de ondersteuning van de reële economie. De Nationale Bank zal de omkadering en de limietrisico's bepalen met als maximumratio een eigen vermogensvereiste voor marktrisico gelijk aan 2,5 procent van het eigen vermogen.

Bijzonder kapitaalheffing

Een bijzondere kapitaalheffing - een verhoging van het eigen vermogen - moet worden doorgevoerd wanneer de trading-portefeuille die een bank aanhoudt meer bedraagt dan 15% van het actief, of wanneer de eigen vermogensvereisten die betrekking hebben op de trading-portefeuille meer bedragen dan 10% van de totale eigen vermogensvereisten.

Wat de bescherming van spaargelden betreft, geldt vandaag reeds een bescherming van 100.000 euro per hoofd en per bank. Daarnaast krijgt de spaarder een algemeen voorrecht op de activa van de bank. Wanneer een bank in moeilijkheden is gekomen, zullen de spaarders meteen na het personeel vergoed worden. De Nationale Bank dient ook voor elke bank een ratio te bepalen van de activa die de bank kan bezwaren. Dat is een bijkomende garantie dat de spaarders uitbetaald zullen worden.

Het beloningsbeleid van de bank mag het risicogedrag niet aanmoedigen en moet het duurzaam beleid aanwakkeren. Er geldt een volledig verbod op bonussen bij banken die staatssteun genieten, een herstructureringplan van de Europese Commissie uitvoeren of genieten van garanties of leningen van de federale overheid. Voor de andere banken worden de bonussen beperkt tot de helft van het vaste salaris. Voor personeelsleden die minder dan 100.000 euro verdienen ligt de maximumgrens op 50.000 euro.

De wetsontwerpen zullen begin volgend jaar naar de Raad van State gestuurd worden zodat de teksten nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd kunnen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234