Donderdag 06/10/2022

Kernkabinet buigt zich over nieuwe bankenwet

Het kernkabinet heeft vanmorgen een eerste bespreking gehouden van het bankenplan dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft klaargestoomd om het spaargeld beter te beschermen. Geens bepleit "een belangrijke afscheiding" van de risicovolle activiteiten van banken en wil ook sleutelen aan de spaarfiscaliteit. Dat kan volgens hem echter ten vroegste tegen 2015 gebeuren.

Redactie

"We gaan proberen het spaargeld zo goed mogelijk te beschermen tegen risico's die banken zouden nemen", verklaarde Geens bij aanvang van het kernkabinet. Een "volle afsplitsing" van de zogenaamde tradingactiviteiten van banken bepleit hij niet. "Dat is een optie, maar ik ben er niet zeker van dat dat de beste oplossing is voor de rentabiliteit van banken, in een internationaal perspectief."

Geens verkiest dat de tradingactiviteiten vanaf een bepaald plafond - in de pers is sprake van 2,5 procent van het eigen vermogen van de bank - ondergebracht zouden worden in een aparte entiteit. "Een afsplitsing binnen dezelfde groep, maar niet binnen het geconsolideerd kader van de groep", aldus de minister.

"Goede voorstellen"
Alle vicepremiers hamerden op de noodzaak van een scheiding, in een of andere vorm. Laurette Onkelinx (PS) ontwaarde "goede voorstellen" in het plan van Geens, maar voegde toe dat "er verder moet worden gegaan en een echt schild moet worden gebouwd om het spaargeld van de mensen te beschermen".

Ook haar sp.a-collega Johan Vande Lanotte beklemtoonde dat spaarbanken nooit de gevolgen mogen dragen van risicovolle speculatieve activiteiten. Het voorstel van verschillende entiteiten binnen het moederbedrijf scheen hem op technisch vlak oké te zijn. "We moeten dat verder bekijken", luidde het.

Geens wil ook het fiscale gunstregime van spaarboekjes uitbreiden naar andere spaar- en beleggingsproducten. Met uitzondering van buitenlandse spaarboekjes, waar het Europees Hof van Justitie België tot actie heeft gedwongen, zal dat volgens de CD&V'er echter niet in 2014 kunnen, maar pas vanaf 2015. "Niet omwille van de verkiezingen, maar om praktische redenen", aldus Geens.

"Spaarder geruststellen"
Verscheidene vicepremiers predikten echter voorzichtigheid. "Ik denk niet dat dit soort middelen de Belgische economie echt kunnen herlanceren", zei Onkelinx. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil dan weer "de spaarder zo veel mogelijk geruststellen" en "zo weinig mogelijk veranderen". "Een nogal conservatief standpunt dat mij zou verbazen", reageerde Geens even later. "Mijn voorstel heeft niets dan goede bedoelingen."

Ten slotte wil Geens de bonussen voor topbankiers aan banden leggen. Zoals reeds op Europees vlak is afgesproken, wordt de variabele verloning in principe beperkt tot één keer de vaste verloning. De regering zoekt intussen ook naar mogelijkheden om bonussen terug te vorderen indien bankiers uiteindelijk de doelstellingen niet gehaald blijken te hebben.

In lijn met het regeerakkoord komt er ook een verbod op bonussen voor toplui van banken die van staatssteun genieten. Geens bepleitte voor "redelijkheid" in de bonusdiscussie. "We moeten dat op een verstandige manier aanpakken, in een internationaal perspectief", maar ook "in een redelijkheidsperspectief", aldus Geens.

Eerste discussieronde
Het kernkabinet hield vanmorgen een eerste discussieronde over de plannen. Woensdag worden de besprekingen voortgezet, klonk het na afloop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234