Zondag 02/10/2022

Ketnet, Efteling en Cine3 houden Europees cultureel erfgoed in stand met dertiendelige kinderserie 'Sprookjes'

'In de Efteling heb je aan twee camera's en een zachte belichting genoeg om een fee�rieke, nostalgische sfeer te scheppen'

'Je mag de allerkleinsten af en toe laten huiveren'

Vanaf Sinterklaas slaat Ketnet dagelijks twaalf minuten lang het sprookjesboek open. In samenwerking met productiehuis Cine3 en het Nederlandse themapark Efteling, presenteert de Vlaamse openbaarrechtelijke omroep de dertiendelige serie Sprookjes.

Kaatsheuvel

Van onze verslaggeefster

Katrien Van Miert

Olaf Vugts, directeur van Efteling, beschrijft de productie van de serie als een "pythonmoment," een sleutelperiode vergelijkbaar met de dag waarop het park een eerste rollercoaster kreeg. Efteling werkte al eerder mee aan enkele televisieprogramma's zoals een documentaire over haar 50-jarig bestaan en de reportage Making of PanaDroom, over de constructie van een van haar attracties. Dankzij de positieve reacties op deze uitzendingen maakte de directie bekend dat ze zich in de toekomst "actiever zou instellen op tv-producties".

Daarnaast ziet Vugts de serie als een manier om ook buiten de openingstijden "in de harten van haar publiek gesloten te zijn. De sprookjes doen meteen aan het merk Efteling denken. Zo komen we tot in de huiskamers van onze potentiële Vlaamse en Nederlandse klanten."

Henk Groenen, hoofd communicatie van de Efteling, stelt dat de Vlaamse zender een logische keuze was. "Het programma past uitstekend op de openbare omroep. Ketnet is ook een kanaal waar ouders hun kinderen van alle leeftijden onbegeleid naar kunnen laten kijken, wetend dat ze geen gruwelijke of ongepaste beelden te zien zullen krijgen."

Johan Op de Beeck, netmanager van Ketnet, onderstreept dat de twee partners gedreven worden door dezelfde waarden. "We willen kinderen emotioneel rijker maken. De allerkleinsten geven we een blij en veilig gevoel, maar het is ook wel goed om hen af en toe te laten huiveren." In sprookjes gebeuren ook vaak gruwelijke dingen, maar de coproducenten kozen duidelijk voor een zachte, kindvriendelijke aanpak. Zo verdwijnt Roodkapje zonder gekrijs achter een laken als de wolf haar in enkele seconden oppeuzelt. De zachtaardige verfilming van de sprookjes was een van de redenen waarom Cine3 de productie op zich mocht nemen. Groenen: "Regisseur Rudy Van den Bossche bedacht ook leuke oplossingen voor de magische elementen in de sprookjes. Hij liet appels, broden en kikkers praten en kon zelfs een ezel munten laten poepen. Daarnaast wou Cine3 optimaal gebruikmaken van de Efteling-decors."

Volgens producent Antonino Lombardo heeft het park alle mogelijkheden van een openluchtstudio. Alle decors, kostuums en zelfs de muziek in de reeks vind je ook terug in de Efteling zelf. "Twee camera's en een zachte belichting waren genoeg om een feeërieke, nostalgische sfeer weer te geven. Onze doelgroep zijn de 5- tot 8-jarigen, maar ook volwassenen zullen plezier beleven aan de uitzendingen." Sprookjes werd vorige herfst opgenomen tijdens de jaarlijkse sluitingsperiode van het park. Dat bracht volgens regisseur Van den Bossche wel enkele gevaren met zich mee. "Het weer was echt een risicofactor, maar we hebben zowel met zon als regen gedraaid en het resultaat is er niet minder om. We hadden ook maar weinig tijd om de afleveringen in te blikken, maar dat is allemaal in orde gekomen dankzij de fantastische cast en crew." Koen Boogaerts, die twee rollen vertolkte in de serie, werkte eerder met Van den Bossche samen aan de Suske en Wiske-verfilming De duistere diamant. "Per dag werden twee sprookjes opgenomen. Alles ging echt ongelooflijk snel en gestructureerd in zijn werk."

Omdat de serie een samenwerking is tussen de lage landen, werd geopteerd voor een gemengde cast. De verhaaltjes worden ingeleid door de warme stem van niemand minder dan Jan Decleir. Enkele andere bekende namen zijn Hans De Munter, die onder andere een hongerige wolf neerzet, en Caroline Rottier, die maar liefst zes verschillende rollen op zich nam. Om de aandacht niet af te leiden van het verhaal en de boodschap, werd toch vooral met onbekendere acteurs gewerkt. Een van hen is Goedele Van Ruyselvelt, bekend van de eerste reeks van Temptation Island en momenteel werkzaam als vaste presentatrice op VT4. "Weinig mensen weten dat ik actrice ben van opleiding. Ik studeerde aan het Rits en volgde theaterwetenschappen in Leuven. Acteren is echt iets waarin ik verder wil gaan en voor dit soort jobs word ik dan ook liever beoordeeld op mijn talent dan op het hele reality-gebeuren. In Doornroosje speel ik een goede fee en daarnaast ben ik ook de prinses uit Zwaan kleef aan. In Sprookjes meespelen is voor mij ook echt een meisjesdroom die uitkomt.

Laurens L'Enfant en Elias Mentzel zijn twee andere jonge acteurs die binnenkort ook te zien zijn in De Kus van Hilde Van Mieghem. "Alles moest snel gaan, maar toch waren onze dagen hier zeker niet hectisch. Rudy Van den Bossche ging echt heel gestructureerd tewerk." L'Enfant vindt zelf dat de sprookjes erg leuk verfilmd zijn. "Door een deel van het verhaal te laten vertellen door Jan Decleir wordt de kinderen nog veel ruimte gelaten om hun verbeelding te gebruiken. Dat vind ik een van de beste eigenschappen van de serie."

In Nederland besloot de KRO enkele dagen geleden om de serie uit te zenden. Creative director van de KRO Jan-Willem Bult vertelt: "Ons programma Z@ppelin bereikt 70 procent van de Nederlandse kijkers en klassieke sprookjes mogen daarin niet ontbreken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234