Zondag 25/09/2022

Kevin Rans: 'Het heeft me bijna drie jaar gekost om als een polsstokspringer te leren lopen'

Kevin Rans: 'Je mag zo snel als Ben Johnson en zo sterk als de Hulk zijn, zonder techniek raak je de lat niet over'

Jij bent 23. Dat is jong, maar ben je ook mentaal nog 'jong' met je sport bezig?

"Ik denk het wel. Ook omdat we zo gevarieerd trainen. Lopen is veel saaier op dat vlak. Die overweging heeft zeker mijn keuze tussen polsstok en 200 meter sprint beïnvloed. Polsstok is plezant maar niet gemakkelijker."

Aan welke sportieve voorwaarden moet je voldoen om je legercontract te behouden?

"In het leger zit ik vrij safe voor volgend jaar, denk ik. Ik moet 5m70 springen en top acht zijn op het komende Europees kampioenschap. Die 5m70 heb ik al te pakken en vorig jaar was ik tiende in de WK-finale, dan moet een Europese topachtpositie ook wel lukken.

"Dit WK indoor speelt wat dat betreft minder een rol. Ik had er zelf geen doel van gemaakt. Ik heb dit toernooi altijd als een tussenstap naar de zomer beschouwd. Het doel was om met langere stokken te springen om klaar te zijn tegen het EK. Doordat ik nu hogere grepen en zwaardere stokken gebruik, spring ik bijna automatisch hoger. Het gaat nu eigenlijk zo goed dat ik aan nog hogere stokken mag denken. Ik denk dat ik tegen het EK 5m20-stokken mag ambiëren in plaats van de 5m10-stokken die ik deze winter gebruik."

Wie heeft de langste? Is dat ook voor polsstokspringers de belangrijkste vraag?

"Neen, zo eenvoudig ligt dat niet. Dat heeft ook met de hoogte van de greep te maken. Ik denk dat de Rus Viktor Tsjistiakov ooit het meeste voordeel haalde met zijn stokhoogte. Niet moeilijk: hij was zelf een atleet van 2m03 groot, dus die zit sowieso hoger met zijn hand. Hij had een greep van 5m35. Terwijl mijn greep nu 5m05 is en Boebka zijn greep bij zijn allerhoogste sprong 5m11 was."

Die greep van Boebka is niet fenomenaal hoog: waarom was hij dan toch de beste?

"Hij werkte aan zijn stok, dat is het voornaamste. De kunst van het polsstokspringen is om zo snel en zo goed mogelijk je stok van horizontale positie naar een verticale positie te krijgen. Met een hogere greep is dat moeilijker omdat je hefboom altijd groter wordt. Boebka kon met zijn afsprongkracht en zijn armen zijn stok bliksemsnel naar een verticale positie brengen. Voor zijn beperkte gestalte van 1m84 kon hij toch vrij snel naar boven gaan."

Jij bent exact even groot als Sergey Boebka. Dat kan geen toeval zijn.

"Qua greep ben ik maar zes centimeter van hem verwijderd, maar wat snelheid en ontspanning in de aanloop betreft, moet ik nog kilometers afleggen om tot zijn niveau te raken. Ook zijn kracht. Zijn vroegere coach Vitaly Petrov zegt me dat vaak wanneer we samen trainen in Italië: Boebka had aan 120 kilogram genoeg om zes meter te springen. Laat me twee maanden trainen en ik haal makkelijk 140 kilogram, maar dat is niet de bedoeling want dan weeg ik weer vijf kilogram meer. Het is een voortdurend balanceren."

Heb jij nu snelheid verloren door aan polsstokspringen te doen?

"Jaren geleden liep ik inderdaad 20.82 op 200 meter maar hoeveel gebruikte ik van die snelheid? Misschien slechts 60 procent. Nu loop ik maar 21.20 maar ik gebruik wel 90 procent omdat ik met een betere techniek loop. Het heeft me bijna drie jaar gekost om als een polsstokspringer te leren lopen. Nu moet ik opnieuw naar die 20.80, of zelfs sneller, werken én die goede techniek behouden. Dan zal ik pas de grote sprong voorwaarts maken. Ik moet snelheid, kracht en gymnastisch vermogen in die techniek krijgen."

Simpel gezegd: Kim Gevaert kan niets gaan doen in het polsstokspringen?

"Ik weet niet precies hoe Kim sprint maar ik ben zeker dat iemand als Elodie Ouedraogo wél kans maakt om een goed polsstokspringer te worden, omdat ze ook aan verspringen doet. Daarom vergelijk ik polsstokspringers graag met Carl Lewis. Hij was snel en kon ver springen. Maar laat iemand als Ben Johnson niet aan verspringen doen. Dat loopt verkeerd af. Boebka raakte iets voorbij de acht meter ver. Ik schommel voorlopig rond de zeven meter. Op een goede wedstrijd moet ik daar een stukje voorbij raken."

Zijn je jeugdjaren in de sprint nu geen verloren jaren?

"Eigenlijk niet. In 2001 haalde ik op het EK voor junioren zilver op de 200 meter en het polsstokspringen en daardoor raakte ik bekend. Was dat niet gebeurd, dan had ik nooit Boebka kunnen benaderen en niet bij zijn vroegere coach Vitaly Petrov kunnen trainen."

Hoe heb jij Boebka benaderd?

"Via Wilfried Meert op het WK in Edmonton (2001). Ik sprong toen één centimeter hoger dan hij op die leeftijd en toen ik hem vertelde hoe snel ik was op de 200 meter, viel hij bijna achterover. Ook op trainingen bij Vitaly Petrov met Giuseppe Gibilisco (de wereldkampioen van 2003) blijkt hoe snel ik ben. Als we 'driehonderds' doen, roept Gibilisco telkens: 'Kevin, trager!' Potentieel is mijn snelheid mijn grootste troef. Ik mag van 5m90, misschien wel van 6 meter dromen. Over vier jaar ongeveer zou mijn top er moeten zijn."

De Spelen in Peking komen te vroeg dan?

"Kan ik dan 5m80 of 5m85 springen, dan val je dicht tegen de prijzen. Met zo'n prestatie zijn er zelfs al olympisch kampioen geworden. Maar laat me nu eerst maar aan de wedstrijd van vandaag denken. Ik wil in de finale staan. Kan ik dan 5m70 springen, dan moet een plaats bij de eerste vijf mogelijk zijn."

Ben jij een typisch product van de topsportschool?

"Dat heeft me alleszins goed gedaan. Ik heb er de derde graad van het secundair gevolgd. Voor spurters weet ik het niet zeker of de topsportschool zo'n goed idee is, maar voor polsstokspringen moet je niet twijfelen. Je kunt bijzonder gevarieerd trainen. Peter Moreels pakt dat heel goed aan; hij kan je perfect zot maken voor het polsstokspringen. Hij laat je veel andere sporten doen, al spelend word je zo sterker. Je hoeft niet elke dag met de stok te springen. Bij mijn vroegere trainer was dat wel het geval. Die gaf een half uur loopoefeningen of turnen en dan moest ik springen.

"Peter Moreels denkt meer zoals de Russen. We werken minder op kracht en meer op souplesse. We proberen de elasticiteit van de spieren te laten gelden. Zo deed Boebka het ook. Ik denk wel dat hij naar het polsstokspringen zal kijken hier in Moskou. Bij mijn recordsprong in Donetsk was hij er ook bij. Daar zijn polsstokspringers helden. Er staat een standbeeld van Boebka en je voelt je als een voetballer hier in België. De vrouwen benaderen je alsof je een Backstreet Boy bent."

Zijn polsstokspringers macho's?

"In de spurt zitten er meer. Wij hebben een apart imago. Als je iemand over een lat ziet vliegen, dan is dat spectaculairder dan 5.000 meter lopen. Maar het duurt lang eer je dat kunt. Zonder techniek heeft doping ook niet veel zin in onze discipline. Je mag zo snel als Ben Johnson en zo sterk als de Hulk zijn, zonder techniek raak je de lat niet over. Laatst zat ik in De Laatste Show naast Kamagurka en hij was onder de indruk van de vertraagde beelden van een sprong van me. Het is toch gewoon mooier dan tegen een bal schoppen."

Maar wordt het gewaardeerd? In België krijgt een tennisser die nog geen top vijfhonderd haalt een Blosocontract.

"Ik sta dertigste op de wereldranglijst. Dat komt minder in de media dan een nummer 400 in het tennis. Het zij zo, ik had maar moeten tennissen. Er zijn er die jaloers zijn op mijn auto van het BOIC. Oké, zeg ik dan, doe dan aan polsstokspringen. Mijn stokken mag je altijd gebruiken. Ik kan ook jaloers zijn op het maandloon van voetballers. Wat haalt het uit? Het enige wat ik nu kan doen, is ofwel stoppen met polsstokspringen en gaan voetballen of verder polsstokspringen en proberen atletiek populairder te maken. Laat me dat laatste proberen. Ik kan trouwens totaal niet voetballen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234