Maandag 16/05/2022

Kind sterft aan overdosis methadon

Jaarlijks wordt een tiental kinderen opgenomen in het ziekenhuis wegens accidentele intoxicatie met methadon, aldus het Antigifcentrum. ‘Het aantal sterfgevallen onder kinderen van verslaafden ligt wellicht hoger.’

Lena, een kind van 22 maanden oud, werd dood teruggevonden in de woning waar ze met haar moeder woonde. Een eerste onderzoek liet toe vast te stellen dat het kind overleed aan de gevolgen van het inslikken van methadon en, in veel mindere mate, van cocaïne. De moeder werd reeds verhoord door onderzoeksrechter Martine Michel maar er werd nog geen enkele aanklacht geformuleerd. De magistraat wacht de toxicologische onderzoeksresultaten af, die het cocaïnegehalte in het lichaam van de baby moeten preciseren.Volgens de eerste informatie leefde het kind in een ‘kwetsbaar milieu’. De moeder volgde een methadonkuur om af te kicken van haar heroïneverslaving. Het onderzoek moet vaststellen of het kind overleed als gevolg van onachtzaamheid, omdat het methadon was blijven rondslingeren, of dat een andere hypothese moet worden overwogen.

Zuurstoftekort in hersenen

Het is niet de eerste keer dat een kindje van methadongebruikers sterft door een onopzettelijke inname van de drugsvervanger. Kinderen proeven graag van alles: het Antigifcentrum wordt gemiddeld drie à vier keer per week gecontacteerd door een kind dat rattenvergif heeft ingeslikt. Meestal gaat het om kleine, relatief ongevaarlijke hoeveelheden. Echt gevaarlijk voor kinderen zijn evenwel methadonpillen, geneesmiddelen voor hartziekten, antimalariamiddelen en zware antidepressiva. “Elk jaar worden tien tot twintig kinderen opgenomen in het ziekenhuis omdat ze het slachtoffer zijn van accidentele intoxicatie door methadon”, vertelt dokter Martine Mostin, algemeen directeur van het Belgisch Antigifcentrum. “Op tijd in het ziekenhuis geraken is cruciaal, want methadon is levensbedreigend voor een kind. De zuurstof naar de hersenen wordt razendsnel afgesneden. Wij hebben enkel zicht op het aantal oproepen en ziekenhuisopnames, maar dat is allicht het topje van de ijsberg. Het aantal sterfgevallen onder kinderen van verslaafden ligt allicht hoger dan die tien per jaar.”Een drietal maanden geleden stierf ook een Vlaamse peuter van 2,5 jaar ‘met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ aan een overdosis methadon. De stiefvader uit Pittem bleek een zware drugsverslaafde te zijn, hij had zijn potje methadon geopend op de keukentafel laten staan. Hij en de moeder van het jongetje zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doodslag, maar niet aangehouden.In december 2008 stierf een 13-jarige jongen nadat hij een capsule methadon van zijn moeder had ingeslikt. In juni 2006 kreeg een man uit Luik vijf maanden cel omdat zijn dochtertje van twee een methadonpil ingeslikt; ze haalde het niet.

‘Meer dan tien’ dode kinderen per jaar

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234