Zondag 26/06/2022

Kind van zes woont al 2,5 jaar in kliniek

Salmane (6) woont al tweeënhalf jaar in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. Toen hij er aankwam voor een darmoperatie werd een complexe ziekte ontdekt en moest hij er om medische redenen blijven. Nu zijn oom is afgewezen als pleegouder wil een verpleegster hem opnemen.

Door Katrijn Serneels

ANTWERPEN l 'In een ziekenhuis wonen is niet de beste situatie voor een kind', zegt Lou van de Pol, Salmanes voogd. 'Daarom zoeken we een pleeggezin. Zijn ouders in Marokko kunnen hem de complexe medische zorgen die hij nodig heeft niet geven.'

Het is uitzonderlijk dat een kind van zes meer dan twee jaar in een ziekenhuis verblijft. "Salmane heeft hier een eigen kamer", zegt Tom Meulenbergs, woordvoerder van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). "Toen we de aanvraag kregen om hem te behandelen hebben we de kosten besproken met de familie en de behandeling met de dokters. Het was in orde. Alleen: toen Salmane hier kwam, bleek dat de dokters in Marokko niet alles gezien hadden. Hij moest onmiddellijk geopereerd worden en had een veel complexere en ernstigere ziekte dan we dachten. Kinderen met dezelfde ziekte als Salmane moeten ook lange periodes in het ziekenhuis blijven, maar worden deels thuis verzorgd. Als je ouders arm zijn en in Marokko wonen, is dat een andere zaak. Toch is Salmane heel vrolijk en geliefd bij het personeel. Ze nemen hem mee op uitstapjes."

De oma van de jongen, die was meegereisd, vertrok na een tijd terug naar Marokko. Omdat er niemand met 'ouderlijke macht' meer was voor Salmane werd een voogd aangesteld. "Dat is erg zeldzaam", zegt Bernard Georis, voorzitter van de Dienst Voogdij bij Justitie. "Mij zijn maar twee zulke gevallen bekend en onze dienst bestaat sinds 2004. Als de medische problemen te lang aanslepen en de familie terugkeert naar hun land stellen wij een voogd aan." Voogd Lou van de Pol ging op zoek naar een pleeggezin voor Salmane. "In de eerste instantie dachten we aan Salmanes oom, die enorme inspanningen heeft gedaan voor zijn neefje. Hij heeft Salmanes leven geren door zijn operatie en reis te betalen. We appreciëren zijn engagement voor zijn neefje heel erg."

Toch zal Salmane niet bij zijn oom wonen. "Dat is het beste voor het gezin van de oom en zeker voor de jongen", aldus Lucien Rahoens, afdelingshoofd preventie- en verwijzersbeleid bij het Agentschap Jongerenwelzijn. Voogd Van de Pol verduidelijkt. "Uit het onderzoek bleek dat de emotionele band tussen Salmane en zijn oom en tante niet voldoende is om hem daar te plaatsen. Ze komen wel op bezoek, maar te onregelmatig om in aanmerking te komen. En dan is er de familiale situatie: ze hebben een kindje en verwachten een tweede. Salmane vraagt een heel intensieve verzorging, met een baby erbij zou dat heel zwaar kunnen worden. De tante spreekt ook geen Nederlands. Salmane spreekt maar heel weinig Arabisch, als hij zich ziek voelt, moet zijn tante kunnen begrijpen wat er mis is. De oom is internationaal truckchauffeur. Hij spreekt wel Nederlands, maar is vaak lang van huis. Daardoor is het advies negatief."

Salmanes oom Redouan M'Rabet Hajraoui kan het maar moeilijk aanvaarden. "Zijn bed stond al klaar toen we het bericht kregen dat we waren afgewezen", zegt Redouan. "We waren heel teleurgesteld. We hebben hem naar hier gehaald om hem een kans te geven, een goed leven. Ik heb 15.000 euro aan de reis en medische kosten van Salmane gegeven. Maar een kind, daar geef je alles voor. Ik heb er zelf eentje, het tweede is op komst. Mijn vrouw en ik hebben geen moment getwijfeld om voor Salmane te zorgen als pleegouders. Ja, mijn vrouw spreekt geen Nederlands en is zwanger. Maar kan ze daarom niet voor Salmane zorgen? Nu wil een verpleegster hem in huis nemen, maar zij is een alleenstaande. Zal dat beter zijn?"

Redouan weerlegt ook dat ze de jongen te weinig bezoeken en dat er geen grote emotionele band is. "Als het kon, bleef Salmane in het weekend bij ons. Hij keek er echt naar uit. Maar sinds september is dat veranderd. Hij huilde, wou niet meer mee. Ik begrijp wel dat hij nu graag in het ziekenhuis is. Ze verwennen hem, dat is goed voor Salmane. Maar ik wil hem niet kwijt, ik heb een advocate, en hoop dat we iets kunnen doen, zodat hij toch bij ons kan wonen."

Voor de oplopende medische kosten van Salmane, tot 600.000 euro, loopt nu een procedure tussen het OCMW en andere partijen. De toekomstige pleegouders moeten dat niet betalen. Een Marokkaanse vrouw die in het UZA werkt, heeft zich nu kandidaat gesteld als pleegouder voor Salmane. "Salmane is maar één schrijnend verhaal, zoals hij zijn er nog honderden kinderen die dringend pleegouders nodig hebben", aldus voogd Lou. "Mocht de situatie bij de oom positief evolueren, dan kan hij de jongen later misschien toch nog opnemen."

www.pleegzorgvlaanderen.be.

Woordvoerder ziekenhuis:

Salmane is heel vrolijk en geliefd bij het personeel. Ze nemen hem mee op uitstapjes

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234