Maandag 26/09/2022

Kinderen belanden in psychiatrie voor volwassenen

Brussel l Het versneld goedgekeurde jeugdsanctierecht zorgt voor onvoorziene negatieve neveneffecten. Zeker in de jeugdpsychiatrie leiden hiaten in de nieuwe wetgeving, in combinatie met de gewijzigde 'collocatiewet', tot wantoestanden.

Door Nathalie Carpentier

Onlangs werden opvallend veel en erg jonge minderjarigen opgenomen in psychiatrische instellingen voor volwassenen, zegt professor Dirk Deboutte van het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen tegen De Morgen.

Volgens professor Deboutte, een van dé autoriteiten op vlak van kinderpsychiatrie in België, leidt de nieuwe wet tot schrijnende toestanden. "In november zijn in Antwerpen in tien dagen dertien minderjarigen gecolloqueerd", getuigt hij. "Zo is een meisje van dertien met een mentale handicap twee weken opgesloten in een psychiatrische afdeling voor volwassen mannen."

Vlak na de mp3-moord vorig jaar werd het vernieuwde jeugdsanctierecht goedgekeurd. Dat delen daarvan nog niet goed geregeld zijn, zorgt volgens Deboutte voor "zorgwekkende ontwikkelingen in het beleid inzake jeugdige delinquenten met psychiatrische aandoeningen". Hij trekt aan de alarmbel. "De aanpassingen aan beide wetten zijn waarschijnlijk goed bedoeld, maar ze hebben nefaste gevolgen."

Zo kan een jeugdrechter nu jongeren die een zogenaamd 'als misdrijf omschreven feit' (mof) gepleegd hebben, plaatsen in een gesloten kinder- of jeugdpsychiatrische dienst. Dat kan op basis van een eenvoudig medisch rapport, zonder enig jeugdpsychiatrische evaluatie. Vroeger, toen de vrederechter daarover besliste, lag de drempel tot collocatie terecht hoger volgens Deboutte.

"Het probleem is dat zulke gesloten kinder- of jeugdpsychiatrische diensten niet bestaan. Ze bestaan enkel voor volwassenen. Bovendien is niet duidelijk op basis van welke criteria zulke jongeren kunnen worden opgenomen. Dat zorgt voor schrijnende verhalen waarbij kinderen van twaalf tot dertien met suïcidaal gedrag bij de politie zijn terechtgekomen en na een eenvoudig medisch attestje gecolloqueerd zijn op een volwassenenafdeling.

"Tot voor kort werden jongeren wel eens in gevangenissen geplaatst. Nu dit, na een veroordeling door het Europees Hof, niet meer mag, gebeurt het kennelijk in psychiatrische ziekenhuizen voor volwassenen."

Kinderpsychiater Eric Schoentjes van het UZ Gent beaamt het risico op wantoestanden. "Bijzondere jeugdzorg wordt vaak geconfronteerd met ernstige situaties met jongeren die op korte termijn oplossingen vereisen. Met het jeugdsanctierecht kunnen ze nu ook geplaatst worden in psychiatrische instellingen, maar de voorwaarden zijn niet duidelijk. Wij ijveren voor duidelijke indicaties zodat ze 'moeilijke' jongeren niet zomaar op die diensten kunnen droppen."

Bijkomend probleem is volgens de kinderpsychiaters dat nu zoveel aandacht gaat naar de delinquente jongeren dat andere minderjarigen met psychiatrische problemen daarvoor dreigen te moeten wijken. Bij het kabinet Volksgezondheid van minister Demotte zeggen ze over de problemen gehoord te hebben, maar noemen ze de collocaties een bevoegdheid van het kabinet Justitie. Bij Justitie was niemand bereikbaar voor commentaar.

>8

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234