Vrijdag 07/10/2022

Kinderopvang Gemeenschapsonderwijs al goed voor meer dan 650 plaatsen

Brussel l Anderhalf jaar terug begon het Gemeenschapsonderwijs (GO) met een plan om minicrèches bij basisscholen uit te bouwen. Het project loopt als een trein: er zijn 31 crèches opgestart met meer dan 650 opvangplaatsen. Nog 21 projecten, goed voor 400 plaatsen, zijn gepland. 'Het gaat hard', zegt Anja Ginckels, bij het GO verantwoordelijk voor het plan. 'Alleen bereiken we de kansengroepen niet.'

Door Kim Herbots

De meeste scholengroepen hebben ondertussen minicrèches. Sommige, zoals scholengroep 4 Mortsel-Edegem-Lier, zijn wel erg enthousiast. Twee zijn er al open. Nummer drie, vier, vijf, zes en zeven staan op stapel. "Maar ook in regio's waar kinderopvang niet zo'n in het oog springend probleem is, is er veel interesse", zegt Ginckels.

"Scholen zien het belang van de opvangplaatsen in", meent Ginckels. "De crèches worden gebruikt om op jonge leeftijd problemen te detecteren en kinderen van kindsbeen af te stimuleren. De nota van minister Vandenbroucke over kleuterparticipatie heeft het project veel goed gedaan. Hij hamert op de naadloze overgang van crèche naar school en op het feit dat de opvang aan school geherwaardeerd moet worden."

De minicrèches hebben maximaal 22 plaatsen. Echte volwaardige kinderdagverblijven uitbouwen zou te veel eisen stellen aan de scholen. "Wij besteden geen euro van onderwijs aan de minicrèches", zegt Ginckels. "We moeten het dus ook doen met de bestaande infrastructuur. Er zijn scholen die staan te springen om te beginnen, maar geen ruimte hebben. Onze volgende taak is zien hoe we die klip moeten omzeilen."

"De crèches die het goed aanpakken starten met een volle bezetting én een wachtlijst. Maar om te weten of de kinderdagverblijven ook voor meer leerlingen zorgen, is het nog te vroeg. De kinderen zijn nog te jong om door te stromen."

Hier en daar is de schooldirecteur ook hoofd van de crèche, maar de meeste scholen kiezen voor een een vzw-structuur. "Maar dan nog zitten in de beheerraad vooral mensen van de school", aldus Ginckels, "en wordt de directeur als meter of peter gevraagd. Dat is belangrijk, omdat we de band met de school willen benadrukken. In onze crèches wordt eenzelfde pedagogisch project gevolgd als in onze scholen."

Eén pijnpunt: de minicrèches worden niet gesubsidieerd door Kind & Gezin. Ginckels: "Dat betekent dat we 19 à 23 euro per dag moeten vragen om break-even te draaien. Zo bereiken we niet genoeg kansengroepen. We vinden dat doodjammer en zijn vragende partij om een oplossing te zoeken. Eén van de doelstellingen van het project was net om kansarme kinderen sneller bij de school te betrekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234