Maandag 26/09/2022

Kitchenista

Uniek keramiek

Het op Salone del Mobile gelanceerde designmerk 2016/ blaast nieuw leven in de 400 jaar oude Japanse keramiektraditie van Arita. Als bakermat van de porselein had die de laatste decennia sterk te lijden onder de recessie en concurrentie van goedkope, commerciële import. Maar liefst zestien internationaal gereputeerde designers, zoals Scholten & Baijings, Stefan Diez en Tomas Alonso, zetten hun schouders onder het veelbelovende project. Met hun collecties verenigen ze de traditie en vakmanschap van het pottenbakkersstadje Arita met hun hedendaagse kijk op design. Vanaf 19 mei tot eind december dit jaar bezoek je in het Rijksmuseum van Amsterdam het Arita House Amsterdam voor een complete onderdompeling in deze unieke Japanse samenwerking.

2016arita.com

Colour Porcelain van Scholten & Baijings voor 1616 / Arita.

Exotische eetmemoires

Graham Holliday liet in 1996 druilerig Engeland voor wat het was en trok naar het exotische Hanoi, waar hij zijn queeste naar écht Vietnamees eten begon. Afgelopen jaar bundelde de journalist zijn reis- en foodmemoires van het decennium dat hij in het land van phô en springrolls leefde in het boek Eating Viêt Nam - Dispatches from a Blue Plastic Table. Niet vies van een avontuur en vastberaden om in contact te komen met de locals, kwam hij op de meest bizarre plaatsen en in de meest hilarische situaties terecht. De eerste zin van het boek zet alvast de toon: "As the pig's uterus landed on the blue plastic table in front of me, I knew I'd made a mistake." Een smakelijk verhaal dat je meeneemt doorheen tien jaar curieus pottenkijken in Vietnam.

HarperCollins Publishers, 15,18 euro

Peper- en zoutstel van Japan

Furikake, het Japanse alternatief voor zout en peper, kent met zijn complexe samenstelling een rijk smakenpalet en is beschikbaar in ontelbare variaties. De knapperige umami-smaakmaker heeft als basis geroosterd sesamzaad, stukjes zeewier, bonitovlokken en gedroogde groenten en kruiden, maar wordt ook vaak aangevuld met wasabi, groene thee-poeder of citrus. In Japan is het de gewoonte om er een simpel kommetje gestoomde rijst mee te pimpen, maar de opties in gebruik zijn eindeloos. Verwerk furikake in salades of sprenkel over een gepocheerd eitje of een toast met avocado voor een origineel ontbijt.

Te koop in de Aziatische winkel

Gebakken visje

Wie maar geen genoeg krijgt van de populaire kibbeling van foodtruck Jean sur Mer heeft geluk. Sinds kort ligt zijn fameuze kibbelingbeslag in de winkel en kun je zelf in een handomdraai en wanneer je maar wilt een verse vissnack maken. Kies, net zoals Jean, voor duurzame noordzeevis zoals wijting, steenbolk, schar, pladijs of rode poon, en serveer met een kwak verse tartaar.

jeansurmer.be

Hollywood kookt

Over het algemeen sta ik redelijk sceptisch tegenover kookboeken van Hollywood-sterren, maar Gwyneth Paltrow bewees met haar website Goop en andere kookboeken echt gepassioneerd te zijn over gezond eten. Haar nieuwste werk (H)eerlijk makkelijk, met 125 eenvoudige en snelle recepten voor elke dag, bewandelt hetzelfde gezonde pad en wijkt sporadisch ook af van haar extreme 'clean eating' gewoontes. Bloem, pasta en kaas zijn enkele ingrediënten die in haar vorige publicatie taboe waren, maar waarvoor de superster hier af en toe gemakshalve een oogje dichtknijpt. Het recept piccata met kip kwam hier afgelopen week op tafel en slaagde met vlag en wimpel voor de lekker-, gezond-, en 'in minder dan 30 minuten klaar'-test.

Kosmos Uitgevers, 24,99 euro

Tip van de week

Bak broodkruim in olijfolie goudbruin, meng er peterselie onder en kruid met peper en zout. Perfect alternatief voor parmezaan!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234