Dinsdag 09/08/2022

Update

Klachten tegen Rijksdienst voor Pensioenen verdubbeld

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Sinds de pensioenhervorming van eind 2011 is het aantal klachten over de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) in 2012 verdubbeld. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfermateriaal dat N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke verkreeg van minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). Die laatste vindt het "logisch dat belangrijke wijzigingen aan de pensioenen zorgen voor extra vragen bij de mensen."

In 2012 ontving de RVP 546 klachten over de dienstverlening, tegenover 270 het jaar voordien. Het aantal gegronde klachten is met 163 procent toegenomen. De andere grote pensioendienst, de PDOS (Pensioendienst voor de overheid), beschikt niet over een klachtenbehandelingssysteem. Daar zijn dan ook geen cijfers over klachten.

Bracke meent dat de stijging van het aantal klachten over de RVP te maken heeft met toegenomen rechtsonzekerheid, die op haar beurt een gevolg is van de toegenomen complexiteit. De N-VA'er vindt het daarnaast onaanvaardbaar dat de PDOS niet over een klachtendienst beschikt.

Begin 2012 werd de nieuwe pensioenreglementering van de regering Di Rupo van kracht. De grootste wijzigingen hadden betrekking op een verhoging van de minimumleeftijd en de loopbaanvoorwaarden voor vervroegd pensioen, de berekening van gelijkgestelde periodes en de afschaffing van de bijzondere pensioenstelsels.

Logisch
"Het is logisch dat belangrijke wijzigingen aan de pensioenen zorgen voor extra vragen bij de mensen." Zo reageert minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld), die tegelijkertijd nuanceert: "Het gaat om minder dan 0,0003 procent van de gevallen."

De liberale minister wijst er in een persbericht op dat er het voorbije jaar heel wat pensioenhervormingen zijn doorgevoerd. Zo werd de leeftijd voor vervroegd pensioen opgetrokken en zijn de gelijkgestelde periodes verstrengd waardoor mensen die werken, meer pensioenrechten opbouwen dan mensen die niet werken.

Noodzakelijk
"Die hervormingen zijn noodzakelijk om het wettelijk pensioenstelsel te verstevigen en voor te bereiden op de vergrijzing", aldus De Croo. Hij voegt toe dat het "ook logisch is dat belangrijke wijzigingen voor extra vragen zorgen bij de mensen".

De minister benadrukt dat elke vraag ernstig word genomen. "Tegelijk moet je de zaken in perspectief durven plaatsen. De pensioendiensten betalen elke maand meer dan 1,9 miljoen pensioenen uit. Dat wil zeggen dat dit gaat om minder dan 0,03 procent van de gevallen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234