Woensdag 18/05/2022

Klimaathulp voor derde wereld is een illusie

Ondanks alle mooie beloftes van de rijke landen, krijgen ontwikkelingslanden nauwelijks extra hulp voor hun strijd tegen de opwarming. Dat schrijft 11.11.11 in een rapport. Ook België speelt vals.

Op de klimaattop van Kopenhagen zeven jaar geleden is afgesproken dat rijke industrielanden, zoals België, armere landen zullen helpen om de internationale klimaatdoelstellingen te halen. De ontwikkelingslanden worden hard getroffen door de opwarming van de aarde, terwijl ze er historisch gezien weinig of geen schuld aan treffen. De afspraak is dat de industrielanden tegen 2020 jaarlijks honderd miljard dollar aan de 'klimaatfinanciering' leveren.

Besparen

"In de engagementen die de rijke landen vandaag publiceren wordt de indruk gewekt dat er veel geld wordt vrijgemaakt voor klimaatfinanciering. Maar in de praktijk komen er nog niet veel extra groene euro's of dollars bij", schrijft noord-zuidbeweging 11.11.11 in haar nieuw rapport Creatief met klimaat. "Een groot deel van de centen is gerecycleerd ontwikkelingsgeld - dat vaak niet eens iets te maken heeft met de strijd tegen de opwarming van de aarde."

Door het gebrek aan strikte regels rond de klimaatfinanciering zien de industrielanden hun kans schoon om geld te besparen. Ze laten hun steun aan het zuiden dubbel tellen: eerst als ontwikkelingshulp en daarna als klimaathulp. Volgens 11.11.11 bestond de Belgische bijdrage in 2015 zo voor 92 procent uit ontwikkelingsgeld. In principe moeten die twee nochtans naast mekaar staan. "Onze groene steun blijkt in belangrijke mate een illusie", is het oordeel.

Meerwaarde?

Bijkomend probleem is dat er van het gerecycleerde ontwikkelingsgeld weinig naar projecten gaat die echt werken aan de vermindering van broeikasgassen of de bescherming tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Zo schrijft België zijn steun aan een landbouwproject in Tanzania in als klimaathulp, terwijl dit een initiatief is dat tegen voedselarmoede werkt. Hetzelfde geldt voor een waterproject in Senegal. Of een initiatief rond afvalsortering in Algerije. Dit zijn allemaal nuttige projecten. Wie kan er tegen minder honger en betere hygiëne zijn? Maar naar de meerwaarde voor het klimaat is het lang zoeken. Volgens een onderzoek van de gerespecteerde Brown University uit 2014 is van de 10 miljard dollar aan zogenaamde klimaathulp maar 2,6 miljard dollar juist besteed.

Volgens 11.11.11 kan het zo niet verder: er moeten striktere regels komen. Het is niet toevallig dat de organisatie net vandaag zijn rapport publiceert. In Marrakech is momenteel de 22ste VN-klimaatconferentie bezig. Eind deze week moet daar een plan goedgekeurd worden voor de uitvoering van het akkoord van Parijs. Voor België zijn er zes ministers aanwezig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234