Woensdag 28/09/2022

Klimaatopwarming maakt

Liefst 2 graden warmer en 12 procent meer neerslag per jaar dan honderd jaar geleden

België warmer en vooral natter

BRUSSEL l Een studie van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) toont aan dat de gemiddelde temperatuur in België met 2 graden gestegen is sinds de periode 1833-1909. De opwarming van de aarde zorgt ook voor problemen aan de Noordpool.

Het KMI maakte met behulp van statistieken uit Ukkel en andere weerstations een balans op van de periode 1988-2007. Tussen 1 en 21 augustus viel er 80 liter regen en scheen de zon 109 uur. Dat blijkt allemaal vrij normaal te zijn. "Iedereen denkt dat door de opwarming van de aarde het Middellandse Zeeklimaat de norm voor België wordt", zegt klimatoloog Marc Vandiepenbeeck. "Maar men vergeet soms dat ons klimaat gematigd is, vochtig, met koele zomers en zachte winters."

Uit de balans blijkt wel dat de temperatuur in de laatste twee eeuwen met 2 graden gestegen is. Tussen 1833 en 1909 bedroeg de gemiddelde temperatuur in België nog 8,8 graden, vandaag is dat al 10,8 graden. Vooral de lente warmt duidelijk op, met een temperatuurverschil van 2,4 graden tussen de eerste (1833-1909) en laatste periode (1988-2007). In maart van het jaar 1910 gaf de thermometer gemiddeld 4,4 graden, maar vandaag is dat 'maarts gemiddelde' gestegen naar 7,2 graden.

Het KMI noteert ook een stijging van de neerslag: in ons land regent het vandaag vaker dan honderd jaar geleden. Het gaat zelfs om een stijging van 12 procent, die voornamelijk in de winter (+25 procent) en in mindere mate in de zomer (+8 procent) opgetekend werd. In de lente en de herfst regent het dan weer minder dan tijdens de periode 1833-1909.

Het opvallendste resultaat van de studie is dat de wind en ook het aantal stormen afgenomen is. Tussen 1963 en 2001 daalde de windsnelheid om daarna stabiel te blijven.

De klimaatverandering zorgt ook voor onverwachte en onrustwekkende problemen in het noordpoolgebied. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature Geoscience, meent dat de opwarming van de aarde grote voorraden koolstofdioxide kan vrijmaken uit het ijs van het noordpoolgebied. De vrijgekomen concentraties kunnen op hun beurt zorgen voor een verdere opwarming.

De voorraad van organische koolstof in het ijs blijkt veel groter dan verwacht (60 procent meer) en omdat het gevaar van het smelten van de ijskappen reëel is, noemen de wetenschappers de ontdekking verontrustend. Modellen van klimaatverandering houden immers geen rekening met het vrijkomen van de gassen. "Zelfs als een klein deeltje van de koolstof in de atmosfeer terecht komt, in de vorm van koolstofdioxide of methaangas, zal dat een grote invloed hebben op het klimaat", reageert Christian Beer van het Max Planck Instituut in Duitsland.

(IK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234