Donderdag 07/07/2022

Verenigde Staten

Klokkenluider ministerie VS: ‘Ik moest dreiging rechts-extremisten afzwakken en gevaar aan de grens aandikken’

President Donald Trump luistert naar interim-minister  Chad Wolf Beeld REUTERS
President Donald Trump luistert naar interim-minister Chad WolfBeeld REUTERS

Bryan Murphy, voormalig hooggeplaatst medewerker bij het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS), zegt onder druk te zijn gezet om inlichtingen te manipuleren. Doel hiervan was om informatie beter aan te laten sluiten bij de politieke belangen van president Trump.

Michael Persson

Zo zou de top van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geprobeerd hebben het gevaar van Russische invloeden en rechts-extremisme af te zwakken. De dreiging van anarchisten en antifascisten werd daarentegen aangedikt, evenals het aantal (mogelijke) terroristen die de Mexicaanse grens overstaken.

Volgens klokkenluider Brian Murphy gebeurde dat om rapporten en analyses beter te laten aansluiten bij de agenda en uitspraken van president Trump. De aanpassingen en leugens zouden op gezag van twee opeenvolgende ministers zijn verordonneerd.

Woensdag gaf het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een rapport vrij waarin gedetailleerd staat beschreven hoe Murphy, die verantwoordelijk was voor de inlichtingenafdeling van het ministerie, onder druk werd gezet en met ontslag werd bedreigd, omdat hij weigerde toe te geven aan zijn meerderen. Uiteindelijk werd hij op 1 augustus gedegradeerd naar een lagere functie op een andere afdeling van het ministerie.

Aantal terroristen overdreven

Murphy vertelt onder meer dat zijn toenmalige minister Kirstjen Nielsen in 2018 expres het gevaar van grensoverstekende terroristen overdreef, toen ze voor het Congres de noodzaak van een muur langs de grens met Mexico uitlegde. Ze noemde het getal van 3.755 “mogelijke terroristen”, terwijl er in werkelijkheid maar drie mannen waren gesignaleerd die in een database van het ministerie stonden.

Ook zou de tweede man op het ministerie, Ken Cuccinelli, ‘gefrustreerd’ zijn geweest omdat Murphys inlichtingenmensen zo’n negatief beeld van Guatemala, Honduras en El Salvador schetsten (corrupt, gewelddadig, arm). Die informatie was bedoeld voor asielambtenaren aan de grens om de aanvragen te beoordelen.

Cuccinelli zei dat ‘deep state analisten’ de rapporten hadden opgesteld “om het asielbeleid van de president te ondermijnen”. Murphy moest de auteurs van het rapport identificeren en ontslaan of overplaatsen, zegt hij. Dat weigerde hij, maar hij maakte wel melding van het incident bij de interne inspectie.

Twee jaar tegenwerking

Murphy deed ook onderzoek naar Russische inmenging in de VS. Na twee jaar te zijn tegengewerkt (onder meer door het Witte Huis) kreeg hij in mei van dit jaar interim-minister Chad Wolf het bevel te stoppen met het leveren van die inlichtingen. Hij moest zich in plaats daarvan richten op China en Iran. Wolf zou hebben gezegd dat dit bevel rechtstreeks afkomstig was van Robert O’Brien, de nationale veiligheidsadviseur in het Witte Huis.

In juli kreeg Murphy tevens het bevel te stoppen met het delen van inlichtingen over een Russische desinformatiecampagne, omdat, volgens Wolf, “de president er dan slecht uitzag”. Murphy weigerde, en werd uitgesloten van verdere vergaderingen.

Rond diezelfde tijd kreeg Murphy, die een nationale ‘dreigingsanalyse’ had geschreven, de opdracht om een hoofdstuk over witte suprematiedenkers aan te passen, ‘zodat de dreiging minder ernstig leek’. Ook moest hij informatie toevoegen over gewelddadige linkse groeperingen, zodat het “beter bij het denken van Trump zou passen”. Murphy weigerde, waarna Chad Wolf een nieuwe versie liet maken door zijn beleidsmedewerkers (geen analisten).

Uitgelekt

Wolf wilde vooral dat er veel met termen als ‘antifa’ en ‘anarchisten’ werd gestrooid, omdat dat beter overeen zou komen met Trumps retoriek. Wolf zelf ging deze zomer met minister van Justitie Bill Barr naar Portland om de door hem gestuurde anonieme federale agenten die daar optraden tegen linkse betogers, een hart onder de riem te steken.

Vorige week lekten de conceptrapporten (onder auspiciën van Murphy geschreven) uit. Daarin staat dat witte suprematiedenkers de belangrijkste bedreiging voor de VS vormen. Het officiële eindrapport, waar Wolf kennelijk nog mee bezig is, is nog niet verschenen.

Murphy werd op 1 augustus overgeplaatst. Als reden gaf Wolf op dat Murphy’s spionageafdeling twee journalisten zou hebben nagetrokken. Murphy zegt dat er daarbij alleen publieke informatie van sociale media is gebruikt, geen persoonlijke informatie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234