Donderdag 18/08/2022

Euthanasieproces

Koen Geens wil euthanasiewet aanpassen: ‘In een gifmoordzaak terechtkomen, dat wens je niemand toe’

Minister van Justitie Koen Geens: 'De artsen die het moeten waarmaken op het terrein moeten iets beter worden begeleid zodat ze zich geruster kunnen voelen.' Beeld Photo News
Minister van Justitie Koen Geens: 'De artsen die het moeten waarmaken op het terrein moeten iets beter worden begeleid zodat ze zich geruster kunnen voelen.'Beeld Photo News

In Gent gaat het euthanasieproces vandaag zijn laatste week in. De familie van Tine Nys wil de zaal laten luisteren naar stiekem gemaakte opnames van gesprekken met haar huisarts, kort na haar dood. Hij bezorgde haar het noodzakelijke attest, zonder de gevolgen te doorzien.

Douglas De Coninck

De opnames werden gemaakt enkele maanden na de dood van Tine Nys, op woensdag 27 april 2010. De 38-jarige vrouw had bij haar huisarts Frank D. de belofte van een wettelijk voorzien “derde advies” afgedwongen, ook al zat hem dat niet lekker. Hij zou het advies eerst afleveren tijdens een consultatie op 20 april, maar hij kwam tijdens zijn vakantie vast te zitten in Spanje. Door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull was daar geen vliegverkeer mogelijk.

Beste vriend

Frank D. (58) geraakte pas op 22 april terug in Sint-Niklaas. Hij plande meteen een nieuwe afspraak met Tine Nys in op vrijdag 29 april. Hij wou eerst nog een uitgebreid gesprek met haar. Zij wist hem twee dagen daarvoor over de telefoon te overtuigen om het attest die avond te laten ophalen door haar euthanasiearts Jo Van Hove (59). “De dag dat ik Tine zou ontvangen, kreeg ik haar overlijdensbericht”, zei D. vorige week.

Hij kreeg enkele maanden na de dood van Tine haar zussen Sofie en Lotte op bezoek. Sofie, de oudste zus, nam die gesprekken op. Het laat zich raden dat de ontreddering bij D. en zijn gevoel te zijn misbruikt toen nog veel intenser zullen zijn geweest dan nu, bijna 10 jaar later. “Ik ga normaal niet stiekem opnames maken”, zei Sofie Nys vorige week. “Maar wij hadden het gevoel dat de artsen niet eerlijk waren.”

Het is op het proces ook uitkijken naar de vrienden en vriendinnen van Tine Nys. Ze verdeelde in haar laatste dagen haar spullen onder hen. Een van de laatste getuigen was haar beste vriend. Na het telefoontje met D. luisterden ze samen van twaalf tot vijf ’s namiddags naar Studio Brussel. Ze aten nog iets en deden een terrasje.

Wetswijziging

Justitieminister Koen Geens (CD&V) bepleit een aanpassing van de euthanasiewet. Hij kondigde in De Zevende Dag aan dat hij termen als “psychisch ondraaglijk lijden” en “medisch uitzichtloos” beter gedefinieerd wil zien. “In een gifmoordzaak terechtkomen is iets wat je niemand toewenst”, zei hij. “De artsen die het moeten waarmaken op het terrein moeten iets beter worden begeleid zodat ze zich geruster kunnen voelen. In de euthanasiewet staan ook geen straffen.”

De drie artsen staan in Gent vooral te recht vanwege mogelijke administratieve fouten. In Nederland riskeert een arts in zo’n geval een sanctie of een boete. In ons land zegt de euthanasiewet: “De arts die euthanasie toepast, pleegt geen misdrijf wanneer hij er zich van verzekerd heeft dat…” Van zodra een van de daaronder vermelde voorwaarden wordt geschonden, pleegt de arts dus een misdrijf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234