Koken als kok in Frankrijk
Foodies zijn niet te stuiten en overal ter wereld maken chefs een paar uren tijd vrij om hun keukengeheimen te delen met oprecht geïnteresseerde amateurs. En waar beter de handen uit de mouwen steken dan in Frankrijk? Tientallen koks, van noord tot zuid, geven amateurkoks de kans om kennis te maken met een eenvoudige streekgebonden keuken of met de echte kneepjes van de haute cuisine. Het bureau voor toerisme van Frankrijk heeft er een dossier (zie www.Franceguide.com) over samengesteld waaruit we enkele voorbeelden selecteren.
Restaurant Auberge du Cheval Blanc (twee Michelin-sterren) in Lembach, in de Elzas, biedt een formule met kooklessen en overnachting met vol pension van woensdag tot vrijdagmiddag voor 360 euro (275 euro zonder overnachting).
Tel.: 0033-3/88.94.41.86, fax 0033-3/88.94.20.74, www.au-cheval-blanc.fr.
In de mooie Bistrot d'Eygalières 'Chez Bru' voel je je meteen thuis, want bij een Belgisch echtpaar. Wout Bru houdt van truffels en in het seizoen neemt hij zijn gasten mee om met de truffelhonden op snuffeltocht te gaan op de Mont Ventoux. Groepjes van acht à tien personen kunnen er het hele jaar terecht, behalve tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. Prijs op aanvraag.
Tel.: 0033-4/90.90.60.34, fax: 0033-4/90.90.60.37.
Of dichter bij huis, in het departement Oise: in een knusse fermette met een wilde tuin staat Jeff aan de stoof. Als ex-restaurateur en wijnkelner in grote huizen bekeerde hij zich tot het eenvoudige leven en baat hij nu de familiale Refuge des Trois Ours uit in Coiseaux. Tijdens het verblijf bereidt men samen met hem een eenvoudig vriendenmaal, de tweede dag een wat feestelijker maal met aangepaste wijnen.
Tel.: 0033-3/44.45.94.78 of 0033-3/44.45.94.70, fax: 0033-3/44.48.72.66, www.oisetourisme.com.