Woensdag 26/01/2022

komkommers

Komkommers met plastic hoesje, is dat slecht voor het milieu?

null Beeld rv
Beeld rv
Loethe Olthuis

Waarom hebben sommige komkommers een plastic velletje?

Om ze te beschermen. Een komkommer blijft langer goed als je er een plastic 'sleeve' omheen doet, zegt milieuadviesbureau Blonk Consultants. Ook beschermt het plastic tegen beschadigingen. Dat is juist heel duurzaam, omdat het voedselverspilling voorkomt.

En dat is niet nodig bij komkommers zonder plastic?

Minder. Komkommers in plastic komen meestal uit het buitenland, voornamelijk uit Spanje of Marokko. Dan zijn ze soms lang onderweg en gaan door veel meer handen voor ze in de winkel liggen, waardoor de kans op butsen ook groter is. 's Zomers komen komkommers bijna altijd uit Nederland. Dan is de transporttijd aanmerkelijk korter. Daarom hebben Nederlandse komkommers bijna nooit een plastic laagje.

Beschermt plastic dan zo goed?

Uit tests van het onafhankelijke LCA Centre, dat zich met verpakkingen en milieu bezighoudt, blijkt dat komkommers zonder plastic na twaalf dagen slap en geel worden en veel meer vocht verliezen dan komkommers met plastic. Als een komkommer uit Spanje moet komen en nog een week in de supermarkt ligt, maakt dat behoorlijk uit. Bovendien gaat vochtverlies geleidelijk, dus er is al eerder verschil.

Maar een verpakking leidt toch tot extra klimaatbelasting?

Het plastic velletje is van polyethyleen, gemaakt uit aardolie. Dat is op zich klimaatbelastend. Maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Volgens Milieu Centraal draagt de verpakking bovendien voor maar ongeveer 2 procent bij aan de invloed van een komkommer op het klimaat.

Waaruit bestaat die overige 98 procent?

Uit de teelt en het transport. Het energiegebruik van de teelt van Spaanse komkommers is veel lager, omdat ze in onverwarmde folietunnels groeien. Nederlandse komkommers komen voornamelijk uit met aardgas, een fossiele brandstof, verwarmde kassen. Daardoor is het energiegebruik van Nederlandse komkommers over het hele jaar gemiddeld vijf keer zo hoog als dat van Spaanse komkommers.

Zijn Spaanse komkommers dan toch niet beter?

Nederlandse komkommers hebben veel minder water nodig en de opbrengst per hectare is tien keer hoger dan van Spaanse. Bovendien kost het transport aanmerkelijk minder energie en brandstof. Maar voor de totale klimaatbelasting maakt het allemaal weinig verschil. Op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal zitten alle komkommers - zowel buitenlandse als Nederlandse, met of zonder plastic - in milieuklasse B, de op een na beste.

Kun je dat folietje eigenlijk recyclen?

In principe wel. Maar het is zo licht dat het niet altijd wordt opgepakt door de sorteermachines, al worden die wel steeds gevoeliger en geavanceerder. Als het folie niet wordt gerecycled, zorgt het nog voor energie in de afvalverbrandingsinstallaties.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234