Maandag 15/08/2022

Kopieerbeveiliging op cd's

Platenindustrie vecht tegen omzetverlies

Platenmaatschappijen werken aan technieken die het kopiëren van cd's moeten tegenaan. De eerste cd met kopieerslot ligt sinds kort in de Belgische winkels.

Brussel

Ruben Mooijman

De nieuwe cd van de groep 'N Sync is niet afspeelbaar via de cd-rom-drive van een pc, zo geeft een vermelding in kleine lettertjes op de hoes aan. Dat is een gevolg van de kopieerbeveiliging waarmee deze cd is uitgerust. Op die manier voorkomt de platenmaatschappij, in dit geval Zomba, dat zo'n nieuwe cd ettelijke keren wordt gekopieerd op lege schijfjes. De 'N Sync-cd wordt volgens Het Nieuwsblad beschouwd als een test om te zien hoe het publiek op de beveiligingstechnologie reageert.

Het kopiëren of branden van cd's is een snel om zich heen grijpend fenomeen dat de platenindustrie behoorlijk wat zorgen baart. Het wijdverbreide kopiëren zorgde ervoor dat de Belgische platenmaatschappijen vorig jaar 1,3 miljoen cd's minder verkochten dan het jaar ervoor.

Precieze cijfers over de inkomstenderving door het kopiëren bestaan er niet. Wel weet de federatie van platenmaatschappijen Ifpi dat er vorig jaar in België ongeveer vijftig miljoen lege cd's werden verkocht, waarvan 60 tot 80 procent werd gebruikt om muziek op te zetten. Afgezet tegen de 22,5 miljoen cd's die vorig jaar in België werden verkocht voor een groothandelsprijs van 500 frank per stuk, levert dat een aardig bedrag op. Al blijft een rekensommetje nattevingerwerk. Want wie niet langer meer kan kopiëren, loopt niet meteen naar de winkel om de cd dan maar nieuw aan te schaffen.

De techniek die op de 'N Sync-cd is aangebracht, heet Key2Audio en is ontwikkeld door Sony Music. Deze platenmaatschappij past de technologie in toenemende mate toe op zijn eigen releases. In Duitsland wordt er al een jaar lang geëxperimenteerd met Key2Audio, in ons land zullen volgende maand de eerste beveiligde Sony-cd's op de markt komen. Ozark Henry, K's Choice en Frank Galan mogen de spits afbijten. Grote internationale releases volgen later, zegt directeur Patrick Decam van Sony Music Benelux. Dat ook Zomba-cd's met Key2Audio zijn uitgerust, komt doordat Sony de licentie voor de technologie ook ter beschikking stelt aan andere maatschappijen.

Ook een andere platenreus, BMG-Ariola, is bezig met kopieerbeveiliging. Deze maatschappij heeft een eigen systeem ontwikkeld, SafeAudio genaamd. De cd's die hiermee zijn uitgerust, kunnen wel op een pc worden afgespeeld. Maar wie een kopie maakt, zal merken dat het gekopieerde exemplaar onbeluisterbaar is wegens storende tikken. BMG heeft in Nederland al geëxperimenteerd met dit systeem, maar vermeldde dat niet op het hoesje. Dat leidde tot verontwaardigde persartikels. Bovendien bleek gisteren dat het systeem vrij eenvoudig te kraken is. De methode wordt uitgelegd op de website CDFreaks.com.

BMG-België heeft nog niet besloten of er een kopieerbeveiliging op de lokale releases zal komen. "Eind augustus hebben we een ontmoeting met een bedrijf dat een beveiligingssysteem voorstelt", zegt juridisch adviseur Ronny Vidts.

De kopieerbeveiliging is juridisch volkomen in orde, benadrukt hij. Een Europese richtlijn maakt het gebruik van de technologie mogelijk. Daarin staat dat de consument wel het recht heeft om een kopie te maken van mindere kwaliteit. "Een analoge kopie van een cd mag dus wel".

De platenindustrie verkoopt minder cd's door de populariteit van het kopiëren. Foto Patrick De Spiegelaere

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234