Woensdag 28/09/2022

Kort

Bedrijven betalen slechts helft van opleidingskosten

De Vlaamse regering heeft een besluit goedgekeurd dat in Vlaanderen een stelsel van opleidingscheques invoert. Alle bedrijven met minder dan 250 werknemers zullen een aanvraag kunnen indienen voor maximaal 200 cheques met een waarde van 1.200 frank (30 euro) per stuk waarmee ze opleiding voor hun werknemers kunnen kopen. De Vlaamse overheid past de helft bij. Daarvoor wordt een budget van meer dan 1,8 miljard (45 miljoen euro) uitgetrokken. Met de maatregel willen minister van Economie Dirk Van Mechelen (VLD) en minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP) tegemoetkomen aan het opleidingsprobleem in kleine en middelgrote ondernemingen. Naast de cheques bestaat ook de mogelijkheid dat de sectorfondsen 20 procent van de kosten op zich nemen.

Gehandicapten krijgen extra steun

De Vlaamse regering heeft enkele beslissingen genomen ten voordele van mensen met een handicap. Zo krijgt het Vlaams Fonds voor de integratie van personen met een handicap 227 miljoen nieuwe middelen om gehandicapten die zelfstandig wonen te ondersteunen. Met het geld zullen de erkende ambulante diensten worden versterkt, wordt de zorg in instellingen gedeeltelijk omgezet in thuiszorg en krijgen de semi-internaten er de opdracht opvoedingsondersteuning bij. Voorts komen er extra plaatsen in de ambulante begeleiding van personen met een handicap en zal de terugbetaling van hulpmiddelen aan gehandicapten efficiënter worden gemaakt. Hotels of andere logiesverstrekkende bedrijven die hun infrastructuur toegankelijk maken voor gehandicapten kunnen daarenboven een premie van de Vlaamse overheid krijgen. De hotelpremies komen er op voorstel van minister van Toerisme Renaat Landuyt (SP). Hij wil tot 30 procent van de kosten dekken (evenwel met een maximumbedrag van 2,25 miljoen of 56.000 euro) voor verbouwingswerken of andere initiatieven die de toegankelijkheid voor gehandicapten moeten verhogen.

Ziekenfonds is geen verkoper

Ziekenfondsen die hun leden een hospitalisatieverzekering aanbieden, zijn geen 'verkopers'. Zij vallen dan ook niet onder de wet op de handelspraktijken. Dat zegt het Arbitragehof na een beroep van enkele private verzekeringsmaatschappijen. Deze maatschappijen moeten zich wel schikken naar die wet. Er bestaan objectieve verschillen tussen ziekenfondsen die binnen hun aanvullend pakket een hospitalisatieverzekering aanbieden en verzekeringsmaatschappijen, zegt het hof. De ziekenfondsen, die enkel verzekeringen aanbieden aan hun leden, willen het hoofd bieden aan een toenemende behoefte inzake gezondheidszorg. Aangezien de bijdragen niet variëren naargelang van de gezondheidstoestand van de leden of van hun gezin, beantwoorden die prestaties aan de ziekenfondscriteria van voorzorg, onderlinge bijstand en solidariteit. Het is niet abnormaal dat de ziekenfondsen niet onder de wet op de handelspraktijken vallen. Zij zijn immers onderworpen aan de regels van de wet op de ziekenfondsen. Indien een ziekenfonds een verzekering aanbiedt die geen verband houdt met de gezondheid en aan niet-leden, dan is de situatie anders, aldus het hof.

Els Haegeman wordt nieuwe SP-volksvertegenwoordiger

Erik Derycke, die donderdag door de Senaat werd voorgedragen als rechter bij het Arbitragehof, zal in de Kamer worden opgevolgd door Els Haegeman uit Kortrijk. Derycke moet ontslag nemen uit de Kamer omdat een parlementair mandaat niet verenigbaar is met dat van rechter bij het Arbitragehof. Zijn vervangster Els Haegeman was in juni '99 tweede opvolgster op de SP-kamerlijst. Eerste opvolger Patrick Van Gheluwe werd vorig jaar bestendig afgevaardigde van West-Vlaanderen. Haegeman is een jonge vrouw die werd geboren in 1968, rechten studeerde en een postgraduaat rechtseconomie behaalde, al zes jaar actief is in de SP en vooral interesse heeft voor verkeersveiligheid, mobiliteit en leefmilieu.

Vlaanderen subsidieert afvalpreventie

Vlaams leefmilieuminister Vera Dua (Agalev) gaat extra subsidies uittrekken voor het gebruik van herbruikbare luiers, compostvaten, herbruikbare bekers, drinkwaterfonteinen op school en dergelijke. Minister Dua wil intercommunales en gemeenten bovendien financieel stimuleren om te kiezen voor het zogenaamde diftar-systeem, waarbij de burger zelf de kosten van de huisvuilophaling kan beperken door minder restafval aan te bieden. Er wordt tevens geld ter beschikking gesteld voor een uitbreiding van het aantal containerparken en voor het opstarten van ondergrondse inzamelsystemen in dichtbevolkte gebieden. De Vlaamse regering zette vandaag principieel het licht op groen voor het besluit dat die subsidiëring regelt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234